Autor: DaP
Datum objave: 16.06.2020
Share


’ROKENROL VODE’,Rančićeva kuća, Centar za kulturu Grocka, Majevička 9

ANAMARIJE VARTABEDIJAN,IZLOŽBA ILUSTRACIJA, ANIMACIJA I KNJIGA UMETNIKA

’ROKENROL VODE’

IZLOŽBA ILUSTRACIJA, ANIMACIJA I KNJIGA UMETNIKA ANAMARIJE VARTABEDIJAN „ROKENROL VODE“


Rančićeva kuća, Centar za kulturu Grocka, Majevička 9


19 - 30. jun 2020.


Otvaranje u petak u 19h


Izložba „ROKENROL VODE“ je prezentacija nove zaokružene multumedijalne produkcije autorke. Ova celovita izložbena postavka se sastoji od četiri segmenta – originalnih crteža, digitalnih ilustracija, knjiga umetnika – objekata i video animacija. Ilustracije su nastale za autorske projekte – knjige umetnika kao što je „Moje r`n`r nebo“, 2013 – svojevrsni omaž regionalnoj rock sceni (koje su ponovo oživele kao deo scenografije TV serije „Jutro će promeniti sve“ 2018) ali i prvenstveno za potrebe muzičkog animiranog spota „Zvijezda moga sna“, Neno Belan & Fiumens, Dallas records2017. kao i animiranih koncertnih vizuala realizovanih u toku 2018. i 2019. godine za koncerte istog autora, kasnije pretočene u pop-ap knjige umetnika „Zvijezda moga sna“ 2018. (nagrađena 2019. godine na međunarodnom festivalu ilustracije BOOKILL FEST), „Dani ljubavi“ 2019, „Ostani uz mene“ 2019, „Ulicama grada“ 2020.

Anamarija je dugogodišnji aktivni koncertni rokenrol fotograf i ovaj njen umetnički rad je utemeljen u istraživanju istorijskog konteksta rokenrola, ali i u dugogodišnjoj saradnji sa muzičarima i medijima. Rokenrol vodama plovi sa jednim uverenjem: „Rokenrol je stav, ideal, žeđ za slobodom i boljim svetom. Stremi ka prepoznavanju, povezivanju i komunikaciji. Prelazi granice, osvaja prostore duha, svesti i ljudskosti. Kroz istoriju sveta – putnici pevači su povezivali gradove i zajednice i bili izaslanici kulturnih razmena.“

Radovi problematizuju ideju rokenrola prikazanu kroz vizuelnu integraciju prepoznatljivih fizionomija - aktera regionalne rok scene, amblematike gradova, prirodnih lepota, pisma, univerzalnih simbola, kao i motiva vode i neba koji sve to povezuju. Radovi su ilustracije izabranih pesama i vizuelno prenose poruke univerzalnosti duha, otvorenosti, slobode, tolerancije, istrajnosti, preplitanja kultura i kretanja. Nastali su u kombinaciji crteža rukom na papiru i digitalnih fotografija, upotrebom grafičkih računarskih programa i a realizovani uz pomoć digitalnih tehnologija prezentacije i štampe.        

 

Iz predgovora katalogu izložbe:          

ANAMARIJA VARTABEDIJAN I KULTURA ROKENROLA

Stvaralaštvo AnamarijeVartabedijan može se sagledati uvidom u raznovrsnost njenog opusa. Uslovno, potrebno je odvojeno posmatrati njeno slikarstvo  kao „čist“ plastički sistem  - „sliku kao sliku“ i na drugoj strani, bogat likovni angažman u funkciji interpretacija odnosno promocija neke knjige, događaja ili ličnosti. U tim delima ona se služi raznovrsnim sredstvima: fotografijama, instalacijama, video animacijama, muzikom, štampom, digitalnim printovima i crtežima koji su direktni trag njenog tela i duha… Uz fotose i crteže portreta rok muzičara, koji pripadaju njenom „bratstvu“, ona uvek ilustruje nekim atribucijama, stavljajući ih tako u određen poetizovani ambijent iz savremenog sveta, uz „ukrase“ sa formama univerzalnih mitoloških simbola koji doprinose povezivanju ovog doba sa dubinama prošlosti i uma, sa prirodom…

Koristeći konkretne podatke - o likovima muzičara, o ambijentima za koje su vezani, o sadržajima njihovih pesama i njihovim porukama, umetnica ih obogaćuje svojom poetikom, prizorima i simbolima. Nostalgično-sentimentalni prizvuk pojedinih predstava svodi se na „pravu meru“ načinima izvođenja koji nose hladno – stripovski image...

... Anamarija gradi svoju originalnu i bogatu likovnost na osnovama svoga talenta, obrazovanja i senzualnosti. U stvaralčkom opredeljenju, presudan je njen intelektualni stav koji je prerastao u ideologiju – o vremenu i fenomenima čiji je ona svedok.

Značajno je da se izvođačka i likovna aktuelnost njene umetnosti bazira ne samo na ličnom prepoznavanju i osećanju savremenosti, bolje reći saosećanju, već i poznavanju univerzalnih činjenica iz dubina prošlosti, koji su teoretski elaborirani i u umetnosti primenjivani – u raznim vremenima i u raznim vidovima. Stoga, struktura njene umetnosti ima višeznačnost i dragocen je umetnički fenomen izvan okvira vremena na kojem se formalno bazira… kao saučesnik u ovom vremenu i kao posvećeni pedagog, ona oseća potrebu da bez mistifikacije, obrazloži simboliku elemenata koje koristi u stvaralaštvu. Najčešće iz mitologije, psihoanalize, filozofije, nauke… Ona te elemente egzaktno elaborira, dok, istovremeno, mističnost likovnih prizora stvara sopstvenom energijom, znanjem i senzibilitetom…

Na kraju, treba naglasiti da rokenrol kultura - kao deo opšte kulture, nije dobila zasluženu afirmaciju. Ona, svakako, pripada višem nivou civilizacijskog opštenja.

Ljiljana Slijepčević

 

Biografija:

ANAMARIJA VARTABEDIJAN je rođena 13. 6. 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine. Novembra 2001. je magistrirala na slikarskom odseku – smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Titulu master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, septembra 2014. godine. Titulu doktor umetnosti (primenjene umetnosti i dizajn) stekla je 25. 2. 2020. na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Od 1998. je član ULUPUDS-a, u dizajn sekciji. Od 2001. član je ULUS-a u slikarskoj sekciji. Bila je član umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012 – 2018. godine.

Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika od 2017. godine na osnovnim i master studijana, a bila je u zvanju predavača od 2003. godine na istoj visokoškolskoj ustanovi.

Priredila je četrdeset i dve samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi.

Bavi se rok fotografijom od 2004. godine. Bila je fotograf-saradnik za Hit strane” Politikinog zabavnika od 2014-2019. godine. Pokretač je projekta Rock momenti - izložbe rok fotografije realizovane 18 puta od 2007. godine do danas. Organizovala je izložbu 50 godina koncertne Rok fotografije u Srbiji (25 autora – 100 fotografija) u Galeriji Pro3or decembra 2017. godine. Dugogodišnji je fotograf i saradnik jednog od najvećih hrvatskih kantautora – Nena Belana, za koga je režirala i animirala spot za pesmu Zvijezda moga sna, Dallas records, 2017.  https://www.youtube.com/watch?v=6pwEr3Or190, najavne špice i animirane koncertne vizuale za Koncert pod zvjezdanim nebom, 9. 6. 2018, Šalata, Zagreb, kao i animirane koncertne vizuale za projekat Neno Belan i Fiumens sviraju pesme grupe Đavoli, DOB, Beograd, 14. februar i Hard Place, Zagreb 26. april 2019.

Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

NAGRADE:

1996. Nagrada za mozaik iz fonda Felix-trade, FLU, Beograd

1997. II Nagrada za dizajn za monografiju „Bečej“, Udruženje izdavača, Sajam knjiga u Beogradu

2008. Bronzana FSS medalja na Međunarodnom salonu rok fotografije „Rok 2008” u Zaječaru

2012. Nagrada ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2011. godini

2013. Nagrada Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a za ilustraciju na Godišnjoj izložbi

2015.  Nagrada Sajma knjiga u Pirotu za estetsko-tehnološki tretman knjige „Ilustrovani rokenrol vodič“, Pčelica

2019. Nagrada 8. Međunarodnog festivala ilustracije knjige BOOKILL FEST za ilustraciju pesničke knjige „Zvijezda moga sna“ (Neno Belan)

 

 

064/121-66-87                        063/870-1-870
dparacki@gmail.com             dsign.bgd.bane@gmail.com

 

 


728
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.