Autor: mr.sc.Ana Ištaković
Datum objave: 17.10.2011
Share
Komentari:


Royal Opera House,Muscat,Oman

kulturni orijentir u zaljevskoj regiji

"Royal Opera House" Muscat, Oman – kulturni orijentir u zaljevskoj regiji

Od početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sultan Qaboos je posvetio značajnu pozornost razvoju umjetnosti, uključujući i očuvanje glazbene tradicije Omana. Osnovao je prvi kraljevski orkestar za glazbu u Muscatu i drugi u Salalahu što je bilo baza za osnivanje Omanskog kraljevskog simfonijskog orkestra sa sjedištem u Muscatu. Ovi koraci bili su prethodnica osnivanja "Royal Opera House" koju je prošle srijede, 12. listopada 2011. godine Oman i dobio. "Royal Opera House" Muscat, Oman, glamurozna je građevina koja je druga takve vrste na Bliskom istoku, poslije tisuće kilometara daleke operne kuće u Kairu, otvorene 1988. godine.

Operna kuća je ideja sultana Qaboosa iz 2001. godine koju je projektirala međunarodna arhitektonska tvrtka, Wimberg Allison Tong i Goo (WATG), a gradnja je započela 2007. godine."Royal Opera House", izgrađena je na 80.000 kvadratnih metara i imitira talijanski stil opernih kuća u koju je uklopljen dizajn tradicionalne arhitekture sa suvremenom omanskom arhitekturom. Može primiti gotovo 1.100 gledatelja na tri razine gledališta, idealne akustike koja pada u grupu prvoklasnih građevina svjetske umjetnosti. Ova operna kuća je prva u svijetu opremljena multimedijski interaktivnim prikazom sustava sjedala.

U čast 40. godišnje vladavine Omanom, sultan Qaboos upriličio je službeno otvorenje uz izvedbu Puccinijeva remek djela "Turandot" koje je privuklo najpoznatija umjetnička imena. U režiji Franca Zeffirellija i orkestra Fondazoine Arena di Verona kojeg je predvodio Placido Domingo. Bogata sezona obećava puno s planiranim nastupima, Placida Dominga, Andrea Bocelli i sopranistice, Renee Fleming.

Ova zgrada je spoj interakcije između modernog i tradicionalnog kao snažan odraz Omana za brigu kulturne raznolikosti i otvorenost prema svijetu, na što je Oman ponosan. Osmišljena je kao fleksibilan višenamjenski objekt čiji je jasni cilj promicanje dobrobiti građana  u svim aspektima, uključujući uvažavanje i uživanje u glazbi i umjetnosti. Kao kulturni hram Omana jača komunikaciju s drugim zemljama svijeta, jača veze prijateljstva i suradnju. Ipak, njezina glavna uloga je procvat kulturnih aktivnosti u Omanu što regija i međunarodna kulturna pozornica moraju prepoznati.

 

 

 

1535
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.