Autor: admin
Datum objave: 22.03.2013
Share
Komentari:


Rudi Supek, Zagreb, 8. travnja 1913. - Zagreb, 2. siječnja 1993.

hrvatski filozof, sociolog i psiholog

http://hr.wikipedia.org/wiki/Rudi_Supek

 

Rudi Supek, Zagreb, 8. travnja 1913. - Zagreb, 2. siječnja 1993., bio je hrvatski filozof, sociolog i psiholog

 

Diplomirao je filozofiju u Zagrebu. Studirao je kliničku psihologiju u Parizu, a 1952. godine doktorirao je na Sorboni. Za vrijeme Drugog svjetskog rata se pridružio francuskom pokretu otpora. Nijemci su ga strpali u koncentracijski logor Buchenwald kod Weimara, jedini logor kojeg su logoraši sami oslobodili. Bio je nositelj legije časti i pukovnik francuskog pokreta otpora.

 

Radio je na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakluteta u Zagrebu i Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. 1963. godine je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu osnovao Odsjek za sociologiju. Inicijator je i jedan od osnivača Korčulanske ljetne škole. Od 1967. do 1973. godine urednik je časopisa Praxis, a utemeljio je i uređivao časopis Pogledi. Širok je spektar tema njegovih radova: od patopsihologije do antropološke, filozofijske i socijalnoekološke problematike.

 

http://www.google.hr/search?q=rudi+supek&hl=hr&client=opera&hs=gHe&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=SBlMUZjpEe-k4ASqhoHwBQ&ved=0CDgQsAQ&biw=1024&bih=651

 

 

Pola stoljeća Odsjeka za sociologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu

 

Odsjek za sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prvi i najveći sociološki odsjek u Hrvatskoj, osnovan je 1963. godine. Katedra za sociologiju te se godine izdvaja iz Odsjeka za filozofiju i postaje poseban odsjek osnovan na inicijativu Rudija Supeka (1913 – 1993) koji te godine ujedno objavljuje i prvi sociološki udžbenik za gimnazije. Godinu dana potom osnovana je i odsječka knjižnica, a 1967. godine na Odsjeku se utemeljuje prvi poslijediplomski studij iz sociologije u Hrvatskoj. Od dva nastavnika (Rudi Supek i Ivan Kuvačić) i tri asistenta (Veljko Cvjetičanin, Dimitrije Sergejev i Josip Obradović) koji su bili prvi predavači, danas Odsjek ima sveukupno 31 zaposlenog  profesora, asistenata i stručnih suradnika. Od 1972. godine pri Odsjeku djeluje Zavod za sociologiju kao istraživačka komponenta unutar koje su provedeni mnogi znanstveni projekti. Danas, skoro 45 godina nakon osnutka, Odsjek se sastoji od sljedećih deset katedri – opća sociologija, teorijska sociologija, posebne sociologije, metodologija, sociologija obrazovanja, socijalna antropologija, vojna sociologija, socijalna ekologija, seksologija te migracijske i etničke studije.

 

Izvorno započevši s radom kao dvopredmetni studij – s dva glavna predmeta – od 1980. godine sociologiju je moguće studirati kao jednopredmetni studij. Kao dio bolonjske reforme dosadašnji četverogodišnji preddiplomski studij nedavno je preobražen u trogodišnji preddiplomski i dvogodišnji diplomski studij. Završetkom jednopredmetnog i dvopredmetnog preddiplomskog studija sociologije stječe se akademski naziv "bakalaureus/bakalaurea društvenih znanosti – smjer sociologija" koji omogućava nastavak studija sociologije ili neke druge studijske grupe, dok se završetkom jednopredmetnog diplomskog studija stječe akademski naziv "magistar sociologije istraživačkog usmjerenja". Nakon dvopredmetnog diplomskog studija sociologije stječe se akademski naziv "magistar sociologije", a nakon dvopredmetnog diplomskog studija nastavničkog usmjerenja stječe se akademski naziv "magistar sociologije nastavničkog usmjerenja". Isto tako, u skladu s reformom, akademske godine 2006./2007. pokrenut je novi trogodišnji doktorski studij sociologije koji u suradnji izvodi šest znanstvenoobrazovnih institucija u Hrvatskoj i to je jedini doktorski studij sociologije u zemlji.

 

Trenutno zaposlenici Odsjeka vode uredništva tri znanstvena sociološka časopisa. Polemos, časopis za interdisciplinarna istraživanja rata i mira, izdaje se od 1998. godine, Socijalna ekologija od 1992. godine, a Revija za sociologiju, službeni časopis Hrvatskog sociološkog društva, izlazi od 1971. godine. Uz časopisnu produkciju, od 1994. godine djeluje i biblioteka Razvoj i okoliš. Studenti sociologije okupljaju se oko Kluba studenata sociologije Diskrepancija (KSSD), jedne od najaktivnijih studentskih udruga na Zagrebačkom sveučilištu, neformalno osnovane 1988. godine, a od 1995. registrirane kao udruženje građana. Uz studentski časopis za društveno-humanističke teme Diskrepancija čiji je prvi broj objavljen 2001. godine, jedno od najznačajnijih studentskih postignuća jest osnivanje Europske udruge studenata sociologije (ESSA).

 

 

Moda u društvu – suvremena sociologijska tumačenja

 

Tribina “Moda u društvu – suvremena sociologijska tumačenja” predstavlja suvremene sociološke teorije o modi propitujući društvena određenja i funkcije mode, jednog od najintrigantnijih fenomena modernog života koji zaokuplja znanstvenike svih područja ali i najširu javnost.

 

Prodor potrošačkog društva, stalni poticaji na trošenje, bombardiranje reklamama svih vrsta te česte promjene trendova u proizvodnji – uvjetovali su učestale pokušaje racionalnog objašnjavanja, traženja zakonitosti ili smisla modnih kretanja.

 

Jesu li brze promjene u modi indikator smjera u kojem se kreće današnje društvo? Može li se govoriti o sve većoj prevazi vizualnog kao bitnom određenju suvremenosti a najjasnije iskazanom upravo u modi?

 

 

MULTIKULTURALIZAM – bogatstvo ideja, bogatstvo stvarnosti, bogatstvo problema

 

Centar za kulturu Trešnjevka organizira projekt MULTIKULTURALIZAM koji će putem tribina, predavanja i radionica predstaviti multikulturalističke ideje, politike i prakse u svijetu, utvrditi i prikazati multikulturnu stvarnost Hrvatske te raspraviti mogućnosti primjene multikulturalističkih ideja i modela u Hrvatskoj. Osim upoznavanja s modelima i raspravama o multikulturalizmu građani će moći svjedočiti o svojim iskustvima i predlagati mjere za razvitak hrvatskog multikulturalističkog modela.

 

Usprkos političkim i ekonomskim uvjetima koji su išli u prilog napuštanja multikulturalizma u cijelom svijetu, novi politički modeli nisu ponuđeni, a problemi raslojavanja i kulturnih sukoba u svakodnevici još su izraženiji. Multikulturalizam je tako i dalje ostao jedini alternativni politički model koji nudi kulturnu, političku i socijalnu regulaciju bez socijalnog isključenja velikog broja etničkih i kulturnih grupa.

 

U Hrvatskoj se o multikulturalizmu rijetko raspravlja, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, demografski gubici i sve češća zagovaranja politike useljavanja čine raspravu o multikulturailzmu aktualnom. Zato je neophodno već sada započeti raspravu o multikulturnim praksama i multikulturalističkim modelima komuniciranja koji imaju velike vrijednosti, ali i koji donose određene probleme.

 

Povijest

 

Već 1906. godine pri Pravnom fakultetu u Zagrebu osnovana je pod vodstvom profesora Ernesta Milera prva katedra za sociologiju u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Četiri godine poslije objavljen je prvi udžbenik iz sociologije (Juraj Tomičić, Počela sociologije), a 1918. godine registrirano je Sociološko društvo u Zagrebu. Među prve hrvatske sociologe ubrajaju se Antun Radić, Milan Šufflay, Dinko Tomašić i mnogi drugi autori koji su imali bogato zapadnoeuropsko obrazovno iskustvo. Drugi svjetski rat prouzročio je znatnu stanku u disciplinarnom razvoju sociologije, no pedesetih godina počinju se događati bitni pomaci. Sociologija 1953. godine postaje redoviti kolegij na Pravnom i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1957. godine Uvod u sociologiju postaje obvezatni predmet za sve studente zagrebačkog Filozofskoga fakulteta, a 1959. godine nastavlja se tradicija profesionalnog udruživanja kroz osnivanje Sociološkog društva Hrvatske.

1203
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.