Autor: admin
Datum objave: 19.03.2020
Share


Ruta Cres u emisiji Run for East

Vesna Jakić s tapiserijom Recikliranje emocija,U spomen na Vesnu Bakić, Barbaru Nerozzi i Aleksandru Radovanović,

Ruta Cres u emisiji Run for East

http://ruta-cres.hr/press-2/

O RUTI

http://ruta-cres.hr/o-ruti/

Otok Cres jedna je od posljednjih očuvanih oaza uzajamne povezanosti i poštovanja između prirode i čovjeka.

Kako sačuvati otaok za generacije koje dolaze?
Kako otoku obraniti dušu pred naletom bešćutnog vremena?
Kako živjeti pod ovim nebom, na ovom kamenu i moru?
Što ja mogu učiniti za svoj otok, grad, za sebe, svoju obitelj?
Koje to vrijednosti ovaj prostor između kamena i mora čine tako različitim i specifičnim?

Kao odgovor na ova pitanja 2000. godine osnovali smo Udrugu Ruta – grupu za kvalitetniji život na na otoku Cresu. Konkretnim i sadržajnim akcijama u zajednici činimo život ljepšim svojem članstvu, a time i svima s kojima dijelimo život na otoku. Svoja znanja i iskustva, stečena kroz radi projekte, prenosimo i u druge zainteresirane zajednice.

Vizija – stvaranje ekološki osvještene sredine koja svoj razvoj temelji na vlastitim prirodnim resursima poštujući tradiciju i nadograđujući je.

Misija – očuvanje izvornih vrijednosti i poboljšavanje društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta otoka Cresa, u skladu s programom održivog razvoja otoka.

Strateške smjernice:

  • oživljavanje i očuvanje starih zanata, iskustava i tradicije, prenošenje znanja i iskustava
  • promicanje umjetničkog i kreativnog izražavanja članova udruge, djece i mladih
  • propagiranje cjelogodišnjeg turizma i unapređenje turističke ponude
  • zalaganje za demokraciju, toleranciju i miroljubivo civilno društvo

Izlažemo redovito na Handmade Festu u Puli, Jeseni u Lici u Gospiću, Špancirfestu u Varaždinu, Creskoj butegi u Cresu, te na ostalim eko i etno manifestacijama.

VUNA I FILCANJE

http://ruta-cres.hr/vuna-i-filcanje-2/


Prerada vune i izrada odjevnih predmeta bila je na Cresu autohtoni način korištenja vune. Kasnije se ta vuna otkupljivala i slala na preradu u tvornice tekstila. Međutim, posljednjih tridesetak godina prestalo se s otkupom vune i janjećih koža jer je prerada vune u Hrvatskoj, zbog ekonomske neisplativosti, sasvim zamrla. Tako ovčari, nemajući druge, vunu nakon šišanja ovaca ostavljaju u prirodi. Vuna se u prirodi ne razgrađuje, a niti ne gori da bi ju se moglo spaljivati, te postaje estetskim i sve većim ekološkim problemom. Na mjestima ispod vune ništa ne raste, te se smanjuju i pašnjačke površine. Odlaganje vune i koža na gradskom deponiju nije dozvoljeno s obrazloženjem da njihovo odlaganje pogoduje razvoju glodavaca.

Na otoku Cresu ima oko 15000 ovaca i od svake se dobije otprilike 1 kg vune koja se ostavlja razbacana po gromačama, rupama, grmlju ili uz puteve gdje nagrđuje krajolik i zagađuje okoliš.

http://ruta-cres.hr/novosti/

Udruga Ruta Cres od početka 2015. provodi projekt ”Majstor Macmalić” kojeg financira Europski socijalni fond kroz natječaj ”Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnoga društva za lokalni razvoj”, uz posredstvo Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Financiranjem novog jednogodišnjeg projekta iz fonda EU, Udruga Ruta tako je postala prva organizacija na otoku Cresu koja je povukla sredstva iz EU fondova.

Izložba (S)urogat stvarnosti ili (s)tvarnost surogata_Galerija ULUPUH

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Ns_Nl6Virdk&feature=emb_title

(S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti Živimo u svijetu koji je u velikoj mjeri artificijelan i gdje se izgubila granica između stvarnosti i virtualnog na materijalnoj, emotivnoj i mentalnoj razini. Kada smo razmišljale o tematskoj izložbi koja bi bila bliska i prirodna Sekciji za tekstilno stvaralaštvo, nametnula nam se tema surogata – na svim razinama – koju je Jasna Štih Kapetanić predložila kao osnovu koncepcije izložbe, inspirirana aktualnošću Vukotićevog „Surogata“. Iz predgovora Ive Körbler, selektorice i kustosice izložbe Idejni koncept izložbe: Jasna Štih Kapetanić Likovni postav: Iva Körbler, Tatjana Grgurina Vučetić Izlažu: Ivana Bakal, Smiljka Franić, Tatjana Grgurina Vučetić, Ajla Hebib Špoljarec, Vesna Jakić, Nataša Knežević, Vesna Kolobarić, Sabina Kolonić, Andrijana Lucić, Eva Lumezi, Lazer Rok Lumezi, Andrea Pavetić, Lili Poljak, Zdravka Radić, Katarina Radošević Galić, Diana Sokolić, Sanja Šebalj, Biserka Šipek, Jasna Štih Kapetanić, Sonja Turner Fegić i Snježana Vego. Autor videa: Tomislav Marić.

Danas je otvorena virtualna izložba (S)urogat stvarnosti ili (s)tvarnost surogata Galerija ULUPUH u  kojoj sudjeluje I Vesna Jakić s tapiserijom Recikliranje emocija,

U spomen na Vesnu Bakić, Barbaru Nerozzi i Aleksandru Radovanović, Vesna je stvorila živo - životnu instalaciju svoj surogat stvarnosti žena koje više nisu s nama, originala kojih više nema.


 

696
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.