Autor: mr.sc.Ante Dulčić
Datum objave: 25.02.2014
Share
Komentari:


Saparmurat Nijazov

Definitivno najneobičniji i najživopisniji diktator svih vremena

Saparmurat Nijazov

http://en.wikipedia.org/wiki/Saparmurat_Niyazov

Saparmurat Nijazov (1940. - 2006.)

http://forum.net.hr/forums/t/334376.aspx

Definitivno najneobičniji i najživopisniji diktator svih vremena, poznat po tome što je sve što nije volio, pretvarao u zakon te donosio neke još luđe zakone.

 

Bio je blizak Kremlju i Putinu, ali je službeno svoju zemlju smatrao neutralnom.

 

Bio je doživotni predsjednik Turkenistana, a vlast je preuzeo još 1985. godine, za vrijeme SSSR-a, a 1992. na predsjedničkim je izborima, onemugućivši bilo kakvu oporbu, osvojio 99% glasova.

 

Odmah se proglasio Turkmenbašijem - ocem Turkmena, dao je sebi u čast sagraditi pokretnu svoj ogromni kip optočen suhim zlatom, koji se okreće u smjeru Sunca okružen parkom i vodoskokom, a čuvala ga je vojska.

 

Izgradio je Slavoluk neutralnosti. Stari lučki grad Krasnovodsk preimenovao je u Turkmenbaši.

 

Promijenio je imena nekih mjeseca u godini i nazvao ih po sebi i po svojoj majci, a slično je radio s kruhom i pecivima čija je imena također preimenovao.

 

Dan dinje proglasio je državnim praznikom. Nijazov je zabranio glumcima nošenje kostima, maski i šminke, ukinuo je balet i operu. 

 

Običnim ljudima zabranio je nošenje zlatnih i umjetnih zubi. Ljudima je savjetovao da glođu kosti te na taj način prirodne zube mogu učiniti lijepima i zdravima.

 

Zabranio je puštanje kose i brade mladim muškarcima te slušanje glazbe u automobilima. Zabranio je kopiranje ključeva. Rekao je da su pingvini na Antarktiku ugroženi i da ih treba spasiti i dovesti u Turkmenistan.

 

Strancima i Turkemnima poslije 23 sata nije dozvoljavao izlazak u grad. U Turkemnistanu su legalno smjele postojati samo dvije vjere  - sunitski islam i rusko pravoslavlje.

 

Zabranio je sve bolnice i knjižnice izvan glavnoga grada. Napisao je Rukhnamu, knjigu koju je ukrasio vlastitim umotvorinama i citatima iz Kurana, a stihove iz Rukhname je svatko morao znati, bio star ili mlad.

 

Često je šetao u pratnji policije i zaustavljao bi građane te ih je pitao imaju li išta osobno protiv njega i protiv stanja u državi. Naravno, nitko od straha nije govorio da ima, nego su Nijazovu morali reći da ga puno vole kad bi ih na ulici pitao.

 

Onda bi on rekao: "Bože, svi me vole. Nitko na ulici nije rekao ni jednu riječ protiv mene, ni protiv stanja u državi!" Mediji, vojska i policija bili su totalno ideologizirani, televizija naročito.

 

Njegov lik u kutu televizije vrtio se od 0-24 sata. Unatoč tomu što se nemilosrdno obračunavao s onima koji ga nisu simpatizirali te ih uništavao, omogućio je narodu besplatnu struju, vodu i telefon, a ulice i gradovi bili su čišči nego igdje.

931
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.