Autor: redakcija
Datum objave: 08.11.2011
Share
Komentari:


Savka u fokusu

hrvatska ruža

Savka u fokusu

 

Puna četiri desetljeća su već od dramatične jeseni Hrvatskoga proljeća, 1971.

Dinamičan i uzburkan studeni, okončan je sastankom u Karadjordjevu, 1.XII. i Plenumom SKH, 12. prosinca, 1971. na kojemu su slavni hrvatski “proljećari” vizionari, kreatori  tada modernih političkih programa, zapovjedno, odstupili !

 

 - hrvatska ruža -  

 

Od startnih motiva proisteklih iz vizije svijeta i društva  u kojemu živi, od značajki vremena i dijalektičkog pogleda na razvitak i konstruktivne transformacije društva i uvjeta života, s vertikalom čovjekova dostojanstva, društveni i politički put djelovanja i uzlaznoga utjecaja dr. sc. Savke Dabčević-Kučar, znači stvorenu jaku i široku platformu za odgoj generacija ljudi koji osjećaju i ostvaruju svoju predispoziciju za javni društveni, a poglavito politički rad.

Ličnost i djelo dr. sc. Savke Dabčević Kučar, uzor su i primjer dosljednosti, od osobnoga starta u javnom prostoru i postupnoga utjecajnoga izgradjivanja sadržajnog „nukleusa“ za uzlazni i sve egzaktniji  izraz svojih stavova proizašlih iz volumena  vizije društva i sebe u njegovu opsegu. Ta vizija i stavovi koji niču i koji,   dosljednošću oslonca na „točku statike“ osobne vertikale koja je nositeljicom vizije, znače  konstantu svakoga javnoga koraka i smjera dr. sc. Savke Dabčević-Kučar, u impresivnom  razdoblju od tri i pol desetljeća osvojene pozicije vrha javne pozornosti.

Tom vrhu se je moglo prilaziti iz različitih „kutova“, koji  su, sumom mogućih spoznaja, uvijek isticali i potvrdjivali sve značajke „vrha“.

A vrh je istodobno i putokaz i dragocjeno svjetlo u „magli“, i orijentir za premošćivanje dilema i učvršćivanje subjektivne i objektivne sigurnosti u „vremenu i prostoru“. Ličnost i djelo dr.sc.Savke Dabčević-Kučar imaju sve značajke netom naznačenih vrijednosti i odredjuju velike opsege karizme najveće dame hrvatske političke scene ne samo XX. stoljeća nego i prvih godina ovoga  stoljeća,III. milenija.

Savkine karizmatične vrijednosti:

ličnost snage duha, jasno profiliranoga svjetonazora, harmonično rasporedjenih vizija kao vrste osobnih pokretačkih ideala, u pogledu na život i vrijednosni sustav; sve to „impregnira duh“, odredjujući mu standard i razinu za sve ideje i njihove mogućnosti provedbe. To stvara sigurnost kao podlogu osobne snage, a sve zajedno pridonosi da takva ličnost, smirenom  energičnošću i dominantnom sugestibilnom vjerom u  „apsolut“ riječi, neupitnim utjecajem funkcionira u svome okruženju, a poglavito u javnosti. Takva ličnost djeluje, čak i ništa ne čineći. Dovoljno je da samo udje u prostoriju, da se samo pojavi na nekom mjestu  i da sve zasja njezinom nazočnošću. Ona zrači iz svoje nutrine i ubire simpatije i potporu svih. Ta ličnost je ovjenčana gotovo vidljivom „aurom“. Sve se to postiže pravodobnim, postupnim i sustavnim radom „na  sebi“, poticanjem sebe na izgradnju zdrave samosvijesti, što rezultira posvemašnjim poznavanjem sebe, a onda i uspješnim rasporedjivanjem svojih sposobnosti i spektra kvaliteta, po mjeri svake situacije u kojoj se ličnost nadje.

U netom naznačenom koordinatnom sustavu, dr.sc. Savka Dabčević Kučar svakim svojim javnim korakom i nastupom, emanira vizijom i uvijek pravom mjerom, primjerenom značajkama trenutka, izrazom i duhom sukladnim svakoj vrsti i karakteru, smjeru i smislu javne situacije, u kojoj sugestivnom snagom svojeg autoriteta i najvećeg društvenog ugleda i utjecaja, sudjeluje.

Sve su to dragocjene, rekao bih i nadasve poučne karakteristike ličnosti, kao poticaji za svaki oblik i vrijednosti života u javnosti, poglavito u političkoj javnosti, koja je poput krhke, skliske “ledene ploče”, na kojoj je potrebna izvanredna koncentracija i motoričko-refleksna hitrost i vještina. A suglasje motoriško-refleksne hitrosti i vještine u „materijalnom iskazu“ i osobne „mentalne klime“ temeljene na duševnoj snazi i moći da se erudicija artikulira u njegovanim omjerima obilja asocijacija i brze selektivne odredjenosti smjera misli i prikladnih leksičkih ponuda u odrednicama situacije u kojoj se djeluje, je sposobnost par excellence, koju, osim u svakoj javnoj djelatnosti gospodje dr.sc.Savke Dabčević –Kučar, nitko, beziznimno nitko, na suvremenoj političkoj javnoj sceni hrvatske – nema.

U jednom nadahnutom susretu i spontanom razgovoru koji je započeo, 28. ožujka, 1998., gospodja Dr. Savka Dabčević Kučar je rekla:

 

“ Ja sam osoba koja se može dobro kontrolirati. Moja je misao brza, ali riječima ne dopuštam da budu toliko hitre.

 

Govorila sam svjesno, nikad u ljutnji ili u trenutnom zanosu. Nastojala sam postići ravnotežu srca i uma, i zbog profesorske funkcije i zbog  političke funkcije.

 

Čovjek je toliki koliki jest. Nikakvo ga postolje ne može povećati, niti ga skidanje s postolja  umanjiti.

Postolje može osvijetliti sposobnosti ili ukazati na mane.

 

I nakon smjenjivanja, kada je mogućnost moga djelovanja bila smanjena, ja sam ostala  ista.”

Stoga je uvijek bilo dragocjeno očekivati više i češće prigoda u kojima će se gospodja dr. sc. Savka Dabčević Kučar,  pojavljivati u javnosti, riječju ili – tek osobnom nazočnošću,  svojom snažnom osobnošću.

 

Godine,1990. nastaje Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, kao lijeva liberalna parlamentarna stranka u Hrvatskoj,  lijevi centar

 

Osnivačica stranke i kreatorica njenoga programa je Dr. Savka Dabčević – Kučar. 

S Hrvatskom narodnom strankom ušla je u Sabor, bila je kandidatkinjom  na predsjedničkim izborima, 1992. godine.

Predsjednica HNS-a, u službi : 1990. – 1995.

Hrvatska narodna stranka - HNS djeluje više od 20 godina na hrvatskom političkom prostoru, prema načelima liberalne demokracije i građanskog društva.

 

Danas stranku sustavno oblikuju čelnici Radimir Čačić i Dr.sc.Vesna Pusić, 

s brojnim suradnicima i brojnim članstvom diljem Republike Hrvatske.

 

Dr .sc. Slobodan Elezović, prof.

 

 

Savka---------------------1. listopada, 1970……………….Zagreb

http://vinovo.magnify.net/embed/player/container/990/639/?playlist_cid=&media_type=video&content=W3NJ732NY7JFBZD3&widget_type_cid=svp&referrer=http%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fsearch%3Fq%3Dhttp%253A%252F%252Fvinovo%252Emagnify%252Enet%2

 

 

 

 

 

 

 

1184
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.