Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 19.12.2013
Share
Komentari:


Sebastian Rulli

Veličina glumačke kreacije na predlošku tankih tekstova

Svi redatelji,kazališni,pa filmski i televizijski,koji su temeljili svoj rad na kapacitetima,talentima i sklonostima glumaca,birali su djela za mjeru takvih umjetnika koji su im bili na dispoziciji i postizali velika ostvarenja, često i antologijska djela u repertoaru scensko-umjetničkih ponuda, kao i filmskih umjetničkih kreacija.

 

Princip – teatar glumca , pokazuje da ima jakih, slojevito bogatih tekstova, smislom i nabojima ideja i emocija, pa ih glumac bez širokoga spektra talenta i obrazovanja ne može lako osvojiti i osobito ne lako predstaviti u punom volumenu smisla i dramaturškog smjera uloge koju tumači.To je temeljno i važno pravilo dobroga teatra. Ako se, pak, redatelj odluči za uprizorenje nekoga djela, bez odgovarajućeg kalibra glumaca,dolazi do napornih sudara i sukoba, jer je mnogim glumcima, često nametnuta zadaća za koju nisu ni osobnim afinitetom, niti kapacitetom, a ni spektrom percepcije potrebnog za kreaciju,spremni,a često niti dorasli.

 

Teatar redatelja,kakav desetljećima prevladava u našoj umjetničkoj sredini, prečesto izlaže glumca naporima,do grča,u nastojanju da izvuče,rasvijetli i oblikuje redateljevu ideju –kao umjetničku vodilju,bez obzira na stvarne mogućnosti i ugodu glumca koji je nositelj scensko-umjetničkog zbivanja i kao takav odgovoran za sve postignuto,kao i neostvareno tj.nedosegnuto....time nastaju trojake muke:za redatelja,za scenskoga umjetnika,za publiku...u gledalištu.

 

Slično je i s iskutvima filma,koji ipak lakše može pružiti redatelju izbor glumaca podobnih za mjere i koordinatni sustav vrijednosti koje redatelj svakoj od uloga u dramaturškom slogu odredjuje.

 

Kada se pak suočimo s tankim ,štoviše, tanahnim štivima u scenarijima filmova,telenovela tzv.sapunica,često je samo snaga osobnosti glumca faktor u jamstvu uspjeha i motivacije gledateljstva,a osobito je važno da ta motivacija traje dugo,u nizu nastavaka tv-serije.koja se često proteže u programskim ponudama – mjesecima i to danomičnom ponudom....

 

Kad umjetnik stvori lik sa snagom kreacije,ugradjujući kapital osobnih talenata,omjere u stvaralačkom procesu proživljavanja i osmišljenih odnosa racionalne i emocionalne ekspozicije kao slojevite ekspresije za postizanje volumena koji tumači,na podlozi tankoga,gotovo naivnog teksta,iskazuje se punom mjerom,vrijednošću,veličinom i snagom osobnost glumca koji cijelim bićem brani situaciju i sudbinu koju tumači,u koju se utkiva svim svojim bićem i iskustvima,formira se,postupno, ličnost velikoga formata,spremna za najveće umjetničke zadaće u svim tvoračkim medijima,od  klasične umjetničke scene - teatra,do filma i televizije.....

 

Takvo zadovoljstvo u ogromnom spektru  izražajno-kreativnih izazova nudi nam nekoliko istodobnih uloga u paraleno nudjenim serijama s junakom priče ,kazališnim i filmskim umjetnikom Sebastianom Rulli,na hrvatskoj Tv-Doma

 

Gospodin Rulli ima sposobnost uvida u sebe i svoje struje svijesti,u putove oblikovanja tih struja sugestivne i efektne ponude lika u dramskoj radnji,načinom kojim profinjenim mini-znakovljem sugerira smjer unutarnjeg kretanja lika i odgovarajućih iskaza u vanjskom tipu ekspresije.

 

Umjetnik osjeća sebe,samosvjesno se pronosi situacijama i stanjima i visokosugestivno izražava ukupne značajke tumačenoga lika u spektru psiholoških odrednica i istodobno s ravnotežom širih socijalnih naznaka u interakciji sudionika dramsko-umjetničkoga zbivanja.

 

To su vrline kojima se mali broj glumaca iz ponuda velikih ekipa,sudionika u telenovelama,može dičiti,pa je stoga već rečeno očekivanje da toga umjetnika bogatoga unutarnjeg svijeta i snage iskaza u procesu oblikovanja lika i stanja,od ishodišta do punoće opsega i volumena zadane situacije, u projektima najvećeg dometa, u produkciji suvremenog svjetskog filmskog stvaralaštva.....treba ciljanim uzlazom široko razvijati i jednako bogato ga afirmirati u slojevitim i sve složenijim glumačkim, umjetničkim "kaloričnim" ponudama....




Sebastián Rulli en el estudio con El Gordo Y La Flaca

http://www.youtube.com/watch?v=e78NlZrEAQo

Sebastián Rulli viajó unos dias a Miami, en su primer día fue invitado al show de Univisión "El Gordo Y La Flaca" para hablar de sus proyectos personales y profesionales; y de la demanda que tiene contra una revista de chismes.

El programa se transmitió el martes 22 de Noviembre 2011 a las 4 PM / 3 Centro por Univision.

 

Sebastián Rulli en Sal Y Pimienta

http://www.youtube.com/watch?v=VKtcE-OzApU

Sebastián Rulli fue invitado al estudio de "Sal y Pimienta" en su semana de vacaciones en Miami. Habló de su trabajo, de su vida amorosa y de su familia.

El programa fue tranmitido el Domingo 27 de Noviembre de 2011 a las 10 PM / 9 Centro.

El reconocido actor no tiene novia, ni amante, ni mejor amiga y mucho menos con derecho llegará el momento en que abra su corazón.

 

Sebastián Rulli en Despierta Amética VIP

http://www.youtube.com/watch?v=CSX9Fgb0rC8

Sebastian Rulli, Johnny Lozada y Ernesto Laguardia opinaron sobre los hombres y la infidelidad. Demostraron sus conocimientos a la hora de comprar lencería y quitarla. Recordaron como ellos aprendieron y como creen enseñaran a sus hijos.

El actor y protagonista de Teresa recordó su personaje en la telenovela, su trayectoria artística y habló de sus próximos proyectos.

Este programa se transmitió en Viernes 25 de Noviembre de 2011 por Univision.

 

 

 


 


1117
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.