Autor: admin
Datum objave: 19.09.2013
Share
Komentari:


SEE grupa boravila u radnoj posjeti Crnoj Gori

U okviru predsjedavanja grupom za bezbjednosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi

SEE grupa boravila u radnoj posjeti Crnoj Gori

http://www.mvpei.gov.me/vijesti/130923/SEE-grupa-boravila-u-radnoj-posjeti-Crnoj-Gori.html

U okviru predsjedavanja Crne Gore Upravljačkom grupom za bezbjednosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEEGROUP) NATO tokom 2013. godine, SEE Grupa je boravila u radnoj posjeti Crnoj Gori od 16-18. septembra tekuće godine. Grupa okuplja predstavnike misija zemalja članica, partnera i država aspiranata za članstvo u Alijansi sa sjedištem u NATO Štabu u Briselu. Od svog formiranja 2000. godine SEE Grupa je postala značajan forum koji doprinosi promociji regionalne saradnje država Jugoistočne Evrope kroz brojne projekte, inicijative i razmjenu informacija.

 

Tokom posjete, predstavnici dvadeset pet država članica Upravljačke grupe za bezbjednosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi, imali su sastanke sa Nacionalnim koordinatorom za NATO ambasadorom Nebojšom Kaluđerovićem, generalnim direktorom Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbjednosti MVPEI ambasadorom Draganom Radulović, generalnim direktorom Generalnog direktorata za evropske poslove MVPEI Snežanom Radović, šefom Odsjeka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane majorom Sašom Jovanovićem i predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju koji rukovodi Informativnim centrom o evroatlantskim integracijama u Podgorici.

 

Tokom razgovora ukazano je na dostignuća Crne Gore u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, predstavljeni planovi za dalje ispunjavanje obaveza koje Crnu Goru očekuju u ovim procesima, s posebnim osvrtom na aktivnosti koje Crna Gora preduzima u ključnim oblastima reforme sektora odbrane i bezbjednosti, jačanju vladavine prava i unapređenju komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama. Istaknuto je da će se Crna Gora, kao predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom, zalagati za nastavak promocije doprinosa regiona široj bezbjednosti i jačanje pozicije Zapadnog Balkana kao pouzdanog partnera NATO.

 

Takođe, istaknut je doprinos Crne Gore ISAF Misiji, uz poseban akcenat na našu posvećenost trajnoj i održivoj bezbjednosti Avganistana i spremnosti da, u okviru raspoloživih kapaciteta, pružimo konkretan doprinos daljem jačanju stabilnosti i izgradnji institucija u Avganistanu i poslije 2014.godine.

 

Predstavnici SEE Grupe su ocijenili da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivan akter i faktor stabilnosti na regionalnom planu i ohrabrili dalje sprovođenje reformi na putu dostizanja standarda za članstvo u NATO i Evropskoj uniji. Konstatovano je da je treći ciklus MAP-a pokazao kontinuitet u reformama u ključnim oblastima i da je Crna Gora ostvarila vidljiv napredak u proteklom ciklusu MAP. Pohvaljen je doprinos Crne Gore globalnim naporima u očuvanju mira i stabilnosti učešćem u ISAF Misiji. U kontekstu NATO Samita koji će biti održan sljedeće godine, istaknuta je spremnost za dalju saradnju i međusobnu podršku, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru SEE Grupe.

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić

Igor Lukšić, Bar, Crna Gora, 14. lipnja 1976., od konca 2010. vršitelj dužnosti predsjednika Vlade Crne Gore.

Bio ministar financija od 2004. godine. Član je DPS-a,Demokratska partija socijalista Crne Gore

Igor Lukšić je doktor ekonomskih znanosti. Apsolvent Diplomatske akademije u Beču. Po nacionalnosti Crnogorac, govori crnogorski jezik.

Igor Lukšić je autor zbirke poezije. Voli slušati Guns N' Roses.

Oženjen je. Obiteljskim porijeklom je iz Crmnice. Govori engleski i francuski.

http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Lukšić

 

 

797
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.