Autor: ES
Datum objave: 16.07.2014
Share
Komentari:


Šezdeset godina prve izvedbe Verdijeve opere Aida, na Peristilu

Nada Puttar Gold, Amneris,17.srpnja,1954.

Šezdeset godina  prve izvedbe Verdijeve  opere Aida, na Peristilu

U prvoj festivalskoj ljetnoj sezoni  koja je utemeljila poznato i utjecajno Splitsko ljeto, 1954. Peristil je prepoznat kao idealan prostor za potrebe i ugodjaje Verdijeve opere Aida, pa je to slavno djelo uvršteno u program Festivala i premijerno izvedeno u subotu, 17.srpnja,1954.

Pod ravnanjem Mo Silvia Bombardellija (1916. – 1960.), u toj izvedbi je, svoju već kreativno afirmiranu, Amneris tumačila gospodja Nada Puttar Gold, prvakinja Opere HNK u Zagrebu iz kojega je u toj izvedbi sudjelovao i basist gospodin Drago Bernardić, u ulozi Kralja.

Gospodja Nada Puttar Gold je nizom sezona pjevala u Splitu Amneris,

s Anom Domanić, Boženom Ruk Fočić, Brankom Stilinović, Vladimirom Ruždjakom, Duškom Kukovcem…..a festivalskoj publici Splitskoga ljeta je predstavila i Orfeja, Verdijev Requiem….. mnogo nastupa u nizu festivalskih splitskih Ljeta..

Živim sjećanjem na mnoge svoje kreacije na scenama Splitskoga ljeta, od prve sezone, 17. srpnja, 1954. gospodja Nada Puttar Gold izražava ufanje u sve bolje uvjete i uzlazni razvitak programa i umjetnika Splitskoga Ljeta ove i svih nailazećih godina.

Nada Puttar-Gold

http://hr.wikipedia.org/wiki/Nada_Puttar-Gold

Nada Puttar-Gold rođena je u Varaždinu istog 5. studenoga 1923. kao i Biserka Cvejić i s njom dijeli prvo mezzosopransko mjesto u višedesetljetnoj povijesti Splitskog ljeta. Zajednička im je bila Amneris na Peristilu koje su bile nenadmašne kraljice, Biserka Cvejić dodala je Dalilu, Nada Puttar-Gold Orfeja……

photos

https://www.google.hr/search?client=opera&hs=Xwl&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=uYHGU5idH-a9ygO254G4BA&ved=0CCEQsAQ&biw=1024&bih=660&q=nada%20puttar%20gold


909
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.