Autor: ES
Datum objave: 09.07.2014
Share
Komentari:


Sjećanje na Boru Todorovića

u Zagrebu

O BORI TODOROVIĆU U ZAGREBU



Ivka Dabetić, prvakinja Drame zagrebačkog HNK ,

Sjećanje na Boru je snažno usmjereno i na njegove velike uloge, na dramsko-scenske kreacije koje je stvorio na zagrebačkoj sceni HNK na kojoj sam u to doba započinjala svoj umjetnički život.

Sjećam se svoga prvoga nastupa u Jesenjem vrtu, predstavi u kojoj su igrali gospodja Bela Krleža, gospodja Božena Kraljeva, gospodja Ervina Dragman, gospodin Emil Kutijaro,gospodin Jozo Petričić,a ja sam kao mlada glumica došla na probu rano i sjela na početak velike pokusne dvorane u koju je ušao i simpatičan mladić koji me je pogledao i rekao: A vi ste Sophie ? To je bio fino odgojen pozdrav i pristup od prvoga koraka u ansamblu nove predstave koju smo  sa žarom radili i koja je imala mnogo repriza, dug scenski život….

Igrali smo i u djelu  Baby Doll, a Bora je u Zagrebu,na sceni HNK u vrlo jakom repertoireu ostvario velike kazališne uloge  o kojima  se, mislim, nedovoljno govori, a koje zaslužuju  pažnju, pa i studiju…

Igrali smo i u Idiotu,  velikoj predstavi  koja mi je posebno draga, a  takvim radom i iskustvima se razvijaju i širi odnosi  s partnerima, pa se i na ljudskom planu, kasnije u životu, to osjeća  kao osobiti životni kapital.

Ta Borina etapa velikih kazališnih uloga u zagrebačkim godinama je sigurno važna i za sve kasnije etape, pa i filmski opus koji je stvorio, po kojemu je češće spominjan i do danas…..



Špiro Guberina, prvak Drame zagrebačkoga HNK,

Prvi profesionalni scenski kontakt s teatrom  sam imao u predstavi  Optimistička tragedija,studenoga,1957. na sceni HNK, u režiji Bojana Stupice i s Mirom Stupicom u glavnoj ulozi,  uz gotovo cijeli tadašnji dramski ansambl HNK.

U predstavi  je igrao tada vrlo mladi glumac Bora Todorović,  i mislim da je to jedina predstava u kojoj su zajedno igrali Mira i Bora.

Bojan Stupica je bio, velikim predstavama, oživio tadašnji zagrebački kazališni život i bilo je to doba kada su bili dugi redovi za ulaznice.

Sjećam se da smo prije ulaska na probu, imali pred teatrom uvježbavanje vojničkoga koraka, a to je bilo vrlo živopisno i istodbno je značilo promidžbu novoj najavljivanoj  predstavi.

Lijepo vrijeme za teatar.

U Idiotu, od Dostojevskoga, u kojemu sam igrao kneza Miškina, Bora je igrao Ganju, mladog negativca i sjećam se scene šamara koji je Ganja morao dobiti od sestre koju je tumačila Marija Aljinović ,koji je morao djelovati oštro, a opet blago spram glumca, pa ih je Jozo Petričić bio naučio toj vještini jakoga efekta i blagoga čina.

Bora Todorović je bio prijatelj s Jozom Petričićem i anegdote iz njihovih susreta i sjedenja u Kavkazu, su bile duhovita tema dana u tadašnjoj kazališnoj zagrebačkoj svakodnevici.

Ovdje,u Zagrebu  je susreo i balerinu Snješku Matić,kojom se je oženio i postali su roditelji sina Srdjana , danas jednoga od najboljih filmskih glumaca….

Prije dvije godine je Bora gostovao i u Bjelovaru  na kazališnim susretima i bili smo se susreli u ugodjaju Borine raskošne duhovitosti koja se pamti i čini ga svojim, svakom čovjeku kojega upoznaje …  




KOMEMORACIJA VELIKOM UMJETNIKU BORI TODOROVIĆU

ODRŽAT ĆE SE U ČETVRTAK, 10. SRPNJA, 2014. U 13 SATI

U VELIKOJ DVORANI BEOGRADSKOG TEATRA  ATELJE 212

GOVORIT ĆE:

JELISAVETA SEKA SABLIĆ,VOJA BRAJOVIĆ,VLASTIMIR DJUZA STOJILJKOVIĆ, MIRA BANJAC,DEJAN MIJAČ,BRANKA PETRIĆ,MILENA DRAVIĆ,DUŠKO KOVAČEVIĆ, EMIR KUSTURICA, BRANISLAV LEČIĆ, IVANA DIMIĆ,ravnateljica  teatra  Atelje212

KREMACIJA ĆE BITI 10. SRPNJA, U 16 SATI, NA BEOGRADSKOM NOVOM GROBLJU

779
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.