Autor: mr.sc.Ante Dulčić
Datum objave: 07.05.2017
Share


Split slavi svoju najveću feštu – blagdan Svetog Duje!

raskošno slavlje za generacije, koje se ne propušta!

Split slavi svoju najveću feštu – blagdan Svetog Duje!

http://hotspots.net.hr/2017/05/split-slavi-dan-grada-blagdan-svetog-duje/

Proslava Sv. Duje – raskošno slavlje za generacije, koje se ne propušta!

Organizatori ovogodišnje najveće splitske gradske fešte, Dana grada i blagdana splitskog nebeskog zaštitnika Sv. Dujma –  Turistička zajednica grada Splita i Grad Split,  ponosno predstavljaju atraktivan program događanja za sve generacije. Ovogodišnja proslava Sudamje traje punih devetnaest dana.

Misno slavlje i svečana procesija, koncerti, prigodne kazališne predstave, filmske projekcije i izložbe, fešta na Marjanu, izložba cvijeća u splitskom parku Đardinu, raznovrsni sportski turniri, priredbe za djecu, nastupi kulturno-umjetničkih društava, Gastro get – fešta spize i pića, već tradicionalno najiščekivanija tomobola i večernji koncert na Rivi te veliki vatromet, tek su dio bogatog programa događanja koji nas očekuje u sklopu ovogodišnje Sudamje!

Višestoljetni tradicionalni blagdan svetog Dujma ili “fjera svetog Duje”, slavi se i ove godine tradicionalno 7. svibnja. Posvećena je Sv. Dujmu, salonitanskom biskupu, koji je živio u doba cara Dioklecijana kada je i pogubljen. Sveti Dujam je zaštitnik grada.

Ranim jutrom počinje Sudamja, pučka fešta u čast sv. Dujma, bogati crkveni dio programa sa središnjom svečanošću – procesijom s moćima Svetoga Dujma koja kreće iz katedrale sv. Dujma, preko Rive do oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se održava misa.

Fešta obuhvaća mnoštvo događanja; od koncerta limene glazbe, klapa, prodaje tradicionalnih suvenira, delicija i raznih hrvatskih proizvoda, drvenih leptira i sličnih igračaka za djecu do drvenog posuđa za one nešto starije.

U toku dana u Gradskoj luci, s početkom u 12.30 sati, održava se veliki tradicionalni sportski događaj, veslačka utrka osmeraca legendi: Oxford-Cambridge – Split, u organizaciji splitskog Sveučilišnog sportskog saveza i popularna Tombula s bogatim novčanim nagradama.

Proslava je započela  Turnirom o’ balota „ Sv. Duji Splita grada“, nastavila se brojnim izložbama i koncertima duhovne glazbe, obilježavanjem Praznika rada na Marjanu, podjelom fažola, uslijedila je tradicionalna fešta u Varošu – Fešta Sv. Križa, Sudamja fest- koncert duhovne glazbe u čast sv. Dujma na Peristilu, cjelovečernji nastupi popularnih  splitskih KUD-ova “Filip Dević”, KUD-a  Brodosplit i KUD-a  Jedinstvo na splitskoj Rivi.

U splitskom parku Đardinu, 5. svibnja otvara se 42. Praznik cvijeća.  Proslava završava 14. svibnja u Park šumi Marjan, proslavom Dana Marjana.

Ove godine proslava je bogatija za još jedan hvale vrijedan projekt, Gastro Get festival Sudamja (4.- 7. svibnja) u organizaciji TZ grada Splita i ugostitelja iz Geta. Na Gastro Get festivalu Sudamja 2017., svaki će od osam splitskih restorana ponuditi različite menije sa zadanim namirnicama.

Biti će to još jedan njihov dar građanima koji slave svoju najveću gradsku feštu i nebeskog zaštitnika Sv Dujma. Fešta je smještena unutar zidina Dioklecijanove palače.  Prati povijest, tradiciju i lokalne namirnice te želi Splitu i svijetu pružiti splitsku povijesnu gastro/tradicijsku priču.

Ponudit će Splićanima i njihovim gostima  prigodne menue na temu četiri zadane namirnice: kozletina, motar, datulje  i kadulja. Festival promovira Split kao vrhunsku gastronomsku destinaciju koja može parirati samom vrhu svjetske kulinarske scene.

I ove godine Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) zajedno sa Gradom Splitom i Turističkom zajednicom grada Splita organizira „Feštu o spize i pića“ na kojoj će besplatno dijeliti jela sugrađanima i posjetiteljima grada Splita, 07.svibnja s početkom u 12:30 sati. Splićane i turiste na splitskoj Peškariji dočekaju besplatne porcije jela. Kuhari SKMER-a u „mega teći“ pripremaju preko 4000 porcija.

Ove godine na splitskoj rivi preko 1000 maturanata grada Splita plesati će stare splitske plesove Monfrina! Projekt „Splitski moti – plesom protiv nasilja“ tradicionalno se održava od 2011. godine u organizaciji Sportsko-plesnog kluba Amber i uz podršku Grada Splita i Turističke zajednice Grada Splita. Ovim projektom se kroz plesne radionice nastoji mladima ponuditi sadržaj boljeg upoznavanja kulturno-povijesne baštine grada u kojem odrastaju, te ih se usmjerava na očuvanje tradicije.

Članovi KUD Jedinstva novom manifestacijom ”Šotobraco Splitom”, održanom 4. svibnja, oduševili su brojne turiste, kojih je ovih dana grad prepun

Opereta Spli’ski akvarel Ive Tijardovića vraća se na scenu HNK Split izvedbama 4. i 8. svibnja. Spli’ski akvarel je uz Malu Floramye najpopularnija predstava o Splitu, a njen glavni lik je “splitski mali puk“ kojem je autor i posvetio svoje besmrtno djelo. U režiji Krešimira Dolenčića najnovija inscenacija Spli’skog akvarela na splitskoj pozornici živi još od 2008. godine.

4.svibnja, svečano je otvorena novoizgrađena Turistička palača, novi meeting point splićana i njihovih gostiju.



http://hotspots.net.hr/2016/05/split-slavi-blagdan-svog-zastitnika-svetog-duje/


554
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.