Autor: dr.sc.Joško Sindik
Datum objave: 12.02.2014
Share
Komentari:


Sportski identitet, psihološke vještine i mentalna čvrstoća

Iz psihologije sporta

Iz psihologije sporta:

Sportski identitet, psihološke vještine i mentalna čvrstoća

Sportski identitet se najjednostavnije može opisati kao stupanj poistovjećenja sebe s ulogom sportaša. Moraju ga imati vrhunski sportaši (to je zapravo jedan od bitnih predvujeta postizanja sportskog uspjeha), ali mogu da imati i manje uspješni sportaši, pa čak i rekreativci.

I dok je sa stanovišta postizanja sportskog uspjeha i stjecanja nekih poželjnih radnih navika sportski identitet nesumnjivo vrlo koristan, njegova štetnost može se očitovati u situacijama nastanka sportske ozljede, ili u činjenici da se nakon karijere stupanj važnosti koju je pojedincupribavljao sportski identitet nemože lako zamijeniti.

Psihološke vještine su naučene ili urođene osobine sportaša koje mu omogućuju ili poboljšavaju vjerojatnost uspjeha u sportu, kao npr. Unutrašnja motivacija, samopouzdanje, kontrola pažnje, kontrola uzbuđenja, kontrola “treme”.

Uvid u  psihološke vještine daje mogućnost razlikovanja sportaša različite razine sportske uspješnosti. Bez obzira na njihovu djelomičnu veću ili manju urođenost, psihološke vještine se mogu uvježbavati te pomoći sportašu da postane uspješniji.

Mentalna čvrstoća (mental toughness) znači posjedovanje prirodne ili razvijene psihološke prednosti koja sportašu omogućuje da se nosi bolje od drugih u odnosu na zahtjeve sporta (natjecanje, trening, životnistil) koji sport traži od sportaša (1), te da bude konzistentniji i bolji od drugih u ustrajnosti u pogledu fokusiranosti, samopouzdanja i kontroli pod pritiskom (2). I mentalna čvrstoća se može može vježbati i naviše načina sportaš može postići samo osnaživanje, koje u završnici povećava vjerojatnost za uspjeh, uz očuvanje vlastitog zdravlja.

 

Dr. sc. Joško Sindik 

http://www.inantro.hr/?lang=hr&id0=1&id1=9&id2=100&id3=374

Dubrovnik, 9. 3. 1965.

1988. profesor psihologije,Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2001. magistar znanosti - Društvene znanosti, znanstveno polje odgojne znanosti, grana kineziologija,Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2009. doktor znanosti - Društvene znanosti, znanstveno polje odgojne znanosti, grana kineziologija, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 


 

 

1325
Kategorije: Sportovi
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.