Autor: admin
Datum objave: 31.10.2018
Share


Sprovod u Terezijenburgu U BITEF TEATRU

Kostolányi Dezső Subotica

STO GODINA OD SMRTI AUSTROUGARSKE Krležin "Sprovod u Terezijenburgu" U BITEF TEATRU

https://www.blic.rs/kultura/vesti/sto-godina-od-smrti-austrougarske-krlezin-sprovod-u-terezijenburgu-u-bitef-teatru/xmm52t0

U četvrtak, 31. 10. 1918, tačno sto godina pre naše premijere, prestala je da postoji Austrougarska monarhija, kaže Anđelka Nikolić rediteljka predstave "Sprovod u Terezijenburgu".

Gallery

http://www.kosztolanyi.org/en/performances/funeral-in-theresienburg/

Predstava je rađena u kooprodukciji Bitef teatra gde je večerašnja premijera (20 časova) i subotičkog pozorištas “Kostolanji Deže” gde će biti igrana 6. novembra a rediteljka koja je predstavu radila pio poznatom Krležinom delu napominje:

- Naslov čuvene Krležine pripovetke "Sprovod u Terezijenburgu" ne odnosi se samo na sahranu glavnog junaka, već i na kraj Austrougarske monarhije, a tog 31. 10. 1918. prestala je da postoji država u kojoj je živelo približno 23,5 miliona Slovena, 12 miliona Nemaca, 10 miliona Mađara, tri miliona Rumuna i dva i po miliona «ostalih» naroda. Zanimljivo je i značajno razmatrati uzroke i posledice obe ove smrti, budući da je u našem podneblju i dalje aktuelan trend raspadanja i rasparčavanja zemalja, a ne menja se ni surov odnos društva prema talentovanom pojedincu.

U umetničkoj ekipi napominju da predstava ima oblik tragikomične muzejske ture u kojoj gledaoci mogu da se upoznaju sa eksponatima iz oblasti vojne i političke istorije Austrougarske, ali i sa intrigantnim detaljima iz života kontroverzne Krležine junakinje, Olge Glembaj Varonig, njenog muža, Pukovnika Varoniga, i ljubavnika, mladog oficira i doktora matematike Ramonga Gejze. Priča prati komplikovanje odnosa u ovom ljubavnom trouglu, na koje dodatno utiče pritisak izazvan ceremonijalnom posetom japanskih generala, pred kojim ceo Terezijenburg, pa i naši junaci, žele da ostave što bolji - dakle lažan utisak o sebi.

U najavi predstave kaže se i da će gledaoci imati priliku da osete atmosferu života sa početka XX veka, da nauče po koju reč na hrvatskom, mađarskom, nemačkom ili japanskom jeziku, da uživaju u degustaciji srednjoevropskih vina, ali i da, zajedno sa autorima predstave, konstruišu svoj životni kredo ili naprave svoju zastavu.

Uloge tumače: Marija Bergam, Boris Kučov, Gabor Mesaroš i Bojan Žirović, autorka scenografije i kostima je Olga Mrđenović.

Kosztolányi Dezső Színház

http://www.kosztolanyi.org/en/

Miroslav Krleža: FUNERAL IN THERESIENBURG

http://www.kosztolanyi.org/en/performances/funeral-in-theresienburg/

DIRECTOR Anđelka Nikolić

PREMIERE: 6 November 2018

https://www.subotica.info/najava

Utorak, 06.11.2018  Sprovod u Terezijenburgu (premijera)

Mesto odžavanja  Pozorište Kostolányi Dezső

Održava se u  Uto, 06.11.2018 - 19:30

Traje do Uto, 06.11.2018 - 21:00

https://www.subotica.info/kultura
BITEF Teatar

http://www.bitef.rs


BITEF Teatar photos

https://www.google.com/search?q=BITEF+Teatar&client=opera&hs=i4e&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiE9szqvbHeAhUMKywKHZGhBoEQsAR6BAgAEAE&biw=1920&bih=935


Predstava Sprovod u Terezijenburgu Bitef

https://www.yellowpages.rs/pozorista-beograd-stari-grad/bitef-teatar/predstava-sprovod-u-terezijenburgu-bitef/slika


KO JE KO U BITEF TEATRU U 2017. GODINI

https://www.yellowpages.rs/pozorista-beograd-stari-grad/bitef-teatar/ko-je-ko-u-bitef-teatru-u-2017.-godini/slika

The Austro-Hungarian Monarchy

https://theorangefiles.hu/the-austro-hungarian-monarchy/


Austria-Hungary

https://en.wikipedia.org/wiki/Austria-Hungary205
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.