Autor: admin
Datum objave: 18.09.2020
Share


'SRBI SU NAJVEĆE ŽRTVE POSLEDNJEG RATA'

incidenti u kojima su napadani Srbi u Hrvatskoj, iza incidenata stoje mladi, koji nisu ni rođeni u vreme rata, Mesić je naglasio da je to dokaz da nema dovoljno političke volje, ali i dokaz da školstvo nije na visini zadatka

'SRBI SU NAJVEĆE ŽRTVE POSLEDNJEG RATA'https://www.srbijadanas.com/vesti/info/srbi-su-najvece-zrtve-poslednjeg-rata-stjepan-mesic-dao-intervju-koji-ce-uzdrmati-balkan-2020-09-17?utm_source=media&utm_medium=widget&utm_campaign=razmena%2bprometaStjepan Mesić dao intervju koji će UZDRMATI BALKAN


MEsić naglašava da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi
Dodaje i da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo menja nabolje.


Da li se Hrvatska sprema da promeni politiku prema Srbiji?

- Nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem, niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to pre svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namera, bez kalkulacija - poručuje Mesić.


Bivši predsednik Hrvatske smatra da je potrebno shvatiti da smo na prostoru na kome jesmo i da ne možemo menjati komšsije, ali možemo sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su se Francuzi i Nemci posle tri velika rata dogovorili da stvaraju novu Evropu koja će otvarati granice i štiti nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi.


- Danas je Francuzu potpuno nevažno s koje strane granice živi, kao i Nemcu. Isto tako to treba da postane nevažno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku - navodi Mesić.


On dodaje i da koncept ujedinjene Evrope isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu.

- A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom korpusu bez obzira na granice - objasnio je Mesić.


Za odlazak Borisa Milošsevića na proslavu "Oluje" u Knin, kaze da je pozitivan korak, ali da svi dalji koraci u obnavljanju i popravljanju odnosa dva naroda zavise od političke volje političkih elita kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.


- Što budu bili bolji odnosi između Srbije i Hrvatske, to će biti i više razumevanja i za srpske žrtve u Hrvatskoj. Zato treba pozdraviti svaki pokušaj koji ide u tom pravcu - ukazao je Mesić.


Na konstataciju da se događaju incidenti u kojima su napadani Srbi u Hrvatskoj, a da iza incidenata stoje mladi, koji nisu ni rođeni u vreme rata, Mesić je naglasio da je to dokaz da nema dovoljno političke volje, ali i dokaz da školstvo nije na visini zadatka.


- Umesto da pomaže da nove generacije evropski razmišljaju, školstvo se uklapa u te nacionalne torove koji svima donose samo štetu - kazao je on i ocenio da se na vešstački način održava mržnja.


Smatra da Srbija i Hrvatska imaju kompatibilnu privredu i da zajedno mogu da naprave puno toga ako dobro sarađuju i dodaje da je "mali šengen" dobra ideja, ali da konačno rešenje mora biti ulazak u EU svih onih država koje to žele, a još nisu njene članice.


593
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.