Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 13.12.2012
Share
Komentari:


Srećko Morović

RAZGOVOR S POVODOM


Srećko Morović,  mladi znanstvenik s Instituta «Ruđer Bošković» u Zagrebu, trenutno djeluje u CERN-u u Ženevi na veoma važnim radovima na detektorima LHC. Naime, u CERN-u,  Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, upravo je u punom zamahu eksperiment gigantskih razmjera na tzv. Velikom hadronskom sudaraču čestica (Large Hadron Colliser), koji bi znanstvenicima trebao pružiti odgovore na ključna pitanja vezana za trenutak našeg postanka, odnosno za trenutke neposredno nakon Velikog praska. Veliki hadronski sudarač izrađen je na švicarsko-francuskoj granici u kružnom tunelu opsega 27 kilometara, na dubini od 175 metara ispod zemljine površine.  

 

Gospodin Srećko Morović spremno se odazvao našoj molbi i odgovorio na naša pitanja iz ove važne i zanimljive domene. Zbog te intrigantnosti (jesmo li na tragu Higgsovom bozonu) i važnosti (razrješenje temeljnih pitanja znanosti), ovaj transkript prenosimo bez kraćenja i bilo kakovih intervencija:

 

Možete li nam ukratko opisati Vaše sadašnje stručne

napore na izvanredno zahtjevnom poslu na detektorima,

naime, na tome izravno radite u CERN-u u Ženevi

 

- Tijekom ove godine kao član «Data Acquistion» (DAQ) grupe na CMS eksperimentu, koji je jedan od četiri velika detetektora na LHC-u, radio sam na održavanju i razvoju softvera za računalni klaster koji služi za selekciju podataka. Taj klaster se sastoji od više od tisuću radnih stanica te je u stanju procesirati 100 tisuća sudara u sekundi i odlučiti da li su oni dovoljno fizikalno zanimljivi za pohranu i daljnju analizu. Glavni dio moje odgovornosti je da taj sustav robustno funkcionira, uz što  manje ispada (u kojem slučaju se gubi dio podataka). Također sam dio vremena proveo na 24-satnim smjenama kao kontakt ekspert za DAQ sustav u slučaju kvara ili problema.

Istovremeno ja i  moja grupa na IRB-u radimo na mjerenju udarnog presjeka WZ (produkcija W i Z bozona), procesa koji je predviđen Standardnim modelom i ujedno može biti pozadina za «Novu Fiziku» tj. druge neotkrivene procese. Jedan od aspekata te analize je i potraga za novim procesima sličnim WZ procesu.

 

Istraživačka priroda Vašeg rada donosi velika

zadovoljstva ali tu su i neminovna možebitna

razočaranja kad se dogodi nešto nepredviđeno,

je li se teško nositi s takvim situacijama?

 

- S obzirom da radimo na velikom i kompleksnom uređaju, nepredviđene situacije su gotovo svakodnevne. Potrebna je brza reakcija i stručnost da bi se problem uklonio u najkraćem mogućem roku, posebice u trenucima kada LHC proizvodi sudare (tj. kada se gube vrijedni podaci). Ovu ćemo godinu zaključiti s efikasnošću većom od 90% čime smo izuzetno zadovoljni.

Sa strane fizike (analize koju radimo), to je dugotrajan proces u kojem često nailazimo na nerazjašnjene  situacije, bilo da se radi o bug-u u softveru, pozadini koju nismo uzeli u obzir ili efektu detektora koji je vrlo kompliciran. U traženju novih procesa nismo zasada naišli na nikakve pojave, no time nisam razočaran jer smo postavili i objavili  nove granice mjerenja na tom području.

 

Molim Vas, opišite nam kakav je osjećaj

raditi u tom velikom timu stručnjaka, ne

zaboravimo da se radi o brojci od preko

2000 ljudi iz čitava svijeta.

 

- Kvaliteta rada i suradnje na CMS-u je na razini najboljih znanstvenih institucija. Znanstvene novake se ne štedi, ali i sama atmosfera i kompetitivnost vas motivira i natjera da dajete sve od sebe. A tada se brzo usavršavate i počinjete vidjeti rezultate svog rada.

 

Možete li nam reći koju riječ više o Vašoj

doktorskoj disertaciji, odnosno kako se

osjećate kao tako uspješan novak s IRB,

a  nimalo ne sumnjam u ogromnu podršku

koju Vam pruža i Vaš mentor, prof. Vuko Brigljević

 

-  Moja disertacija, koju planiram braniti početkom 2013, pokriva mjerenje WZ udarnog presjeka i potragu za novim rezonancijama (česticama) u okviru «Technicolor» i «W prime» modela koji su proširenja  Standardnog Modela (detaljno ispitane i potvrđene teorije). Uz mjerenje udarnog presjeka WZ procesa koji je, kao što sam napomenuo, predviđen unutar SM, potonje modele smo ispitali te utvrdili njihovo isključenje, do određene granice u masi hipotetskih čestica koje su unutar tih modela predviđene. Radnja pokriva navedena mjerenja na podacima prikupljenim u 2011. na energiji protonskih sudara 7 TeV-a.

Moj mentor je također sudjelovao u analizi iz koje proizlazi disertacija i zaslužan je u velikoj mjeri za taj rezultat, kao i za svu podršku i pomoć u zadnjih nekoliko godina.

 

I, na kraju neizostavno pitanje:

Vaši neposredni planovi?

 

-  Nakon obrane doktorske disertacije, u planu imam odlazak na post-doktorski rad koji će biti vezan za inozemnu grupu koja radi na CMS-u. Moguć je nastavak rada unutar DAQ grupe, s obzirom da su LHC i CMS iduće dvije godine u nadogradnji i pruža se lijepa prilika u sudjelovanju u razvoju novog sustava za prikupljanje podataka.

 

Priredio: mr.sc. Vladimir Prister

 


Srećko Morović, dipl. inž.

http://www.irb.hr/Istrazivanja/Zavodi-i-centri/Zavod-za-eksperimentalnu-fiziku/Laboratorij-za-fiziku-visokih-energija/Srecko-Morovic

The following people have been selected for the 2007 CERN School of Computing

http://csc.web.cern.ch/CSC/2007/This_year_school/Participants_students/Four_parts_of_participants-list/Participants-part3.htm


 

 

 

 

 

 

 

1526
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.