Autor: mr.sc.Ante Dulčić
Datum objave: 20.06.2018
Share


‘Stjepan Radić ostavio je duboki trag u hrvatskom političkom životu’

Počast žrtvama atentata u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928

Počast žrtvama atentata u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928.: ‘Stjepan Radić ostavio je duboki trag u hrvatskom političkom životu’

https://narod.hr/hrvatska/foto-pocast-zrtvama-atentata-u-beogradskoj-skupstini-20-lipnja-1928-stjepan-radic-ostavio-je-duboki-trag-u-hrvatskom-politickom-zivotu

Hrvatski sabor u srijedu je, na Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve, minutom šutnje odao počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini prije 90 godina, 20. lipnja 1928. godine – Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi.

“Stjepan Radić ostavio je duboki trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti, kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskog naroda”, naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Radić je, podsjetio je, tijekom svog političkog djelovanja imao potporu većine hrvatskog naroda, a u borbi za svoje stavove suočavao se s političkim progonima, pritiscima i zatvorskim kaznama.

Zastupnike je pozvao da minutom šutnje odaju počast Radiću i hrvatskim zastupnicima, žrtvama atentata, ali i svim drugim hrvatskim žrtvama koji su dali živote u borbi za slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

U povodu Dana sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader i zastupnici Žarko Tušek, Kažimir Varda i Branko Hrg položili su vijenac i zapalili svijeće na njihovu grobu na zagrebačkom groblju Mirogoju.

137
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.