Autor: admin
Datum objave: 22.03.2013
Share
Komentari:


Stoljeće od rodjenja Ivana Gorana Kovačića

Nakon mature upisuje slavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu,

Stoljeće od rodjenja Ivana Gorana Kovačića

http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Goran_Kovačić

 

http://www.google.hr/search?q=ivan+goran+kova%C4%8Di%C4%87&hl=hr&client=opera&hs=Ejy&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=8xVMUdStMYKmtAa2m4DYCw&ved=0CDsQsAQ&biw=1024&bih=651

 

Jedan od velikih književnika naše hrvatske povijesti koji je svojim djelima obogatio našu književnu scenu zasigurno je Ivan Goran Kovačić u čijem su bogatom i dugom radu posebno mjesto zauzimali razni prijevodi, feljtoni, eseji i kritike.

 

Ivan Goran Kovačić rođen je u Lukovdolu 21. ožujka 1913. godine koji je svoje školovanje započeo u rodnome mjestu, gdje prve tri godine realne gimnazije završava u Karlovcu nakon koje prelazi u Zagreb. Nakon mature upisuje slavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, što jako brzo prekida jer se ubrzo posvećuje književnom i novinarskom radu.

 

 Svoj put prema književnom radu započinje 1936. godine kada dobiva svoje prvo novinsko namještenje, gdje uređuje kulturne rubrike, prvo u “Hrvatskom dnevniku”, a nakon toga u “Novostima”.

 

 Svoje umjetničko izražavanje kombinira s raznim političkim aktivnostima koje su se prije svega odrazile na akcije s Vladimirom Nazorom kad se priključio samim partizanima, gdje je najprije sudjelovao u napornim marševima po Bosni.

 

 Što se tiče njegovog pravog poziva po kojem ga svi poznajemo, možemo spomenuti kako je prve književne radove počeo objavljivati kao gimnazijalac u raznim listovima za mlade, da bi 1931. godine zajedno s još dvojicom mladih pjesnika objavio prvu zbirku poznatiju kao “Lirika”.

 

 Uskoro nakon “Lirike”, intezivno radi na zbirci novela koje će 1936. objaviti pod naslovom “Dani gnjeva” u kojoj prije svega slijedi politiku samog Stjepana Radića, gdje je okrenut seljaku i selu. Smatra se kako je Kovačić preko Radića otkrio hrvatstvo te privrženost prema slabijima, progonjenima i potlačenima.

 

 Iako je prije svega bio književnik, kroz njegov rad više se puta nazirala politička aktivnost kao što smo već spomenuli, a smatra se kako ga je duboka etičnost te prije svega osjećaj moralne i intelektualne odgovornosti prema hrvatskom narodu tjeralo da progovori o zločinima koji su dolazili iz redova hrvatske vojske. Na taj način pokazao je protest protiv fašističkih zlodjela koje je izrazio, a kako drugčije nego u obliku umjetnički oblikovane poeme od deset simetrično raspoređenih pjevanja nejednake dužine koji čine skladnu poetsku cjelinu.

 

 Od njegovih djela treba spomenuti: “Ognji i rože”, “Sveti psovač”, “Eseji i ocjene”, “Jama”, “Pada snijeg, pada snijeg”.

 

 Poginuo je od strane četničke ruke u blizini Foče 13. srpnja 1943. godine.

 

http://www.ezgeta.com/grobk.html

Jama/The Pit

Tekst: Ivan Goran Kovačić; Translation: Alec Brown; Pogovor:Jure  Kaštelan

http://www.almissa.com/povijesnitrenutak/jama.htm
1096
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.