Autor: admin
Datum objave: 10.01.2017
Share


Susret članova Stalnog vijeća HBK s predsjednikom Vlade RH

Susret muftije i predsjednika Vlade RH

Susret članova Stalnog vijeća HBK s predsjednikom Vlade RH

http://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/susret-clanova-stalnog-vijeca-hbk-s-predsjednikom-vlade-rh

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković  primio je danas, 9. siječnja, u Banskim dvorima članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, potpredsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa.

Sastanku su nazočili i ministar Državne imovine Goran Marić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović te ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.

Suradnja države i Katoličke Crkve, kako je istaknuto dobra je, a posebno je izraženo zadovoljstvo vrlo otvorenim dijalogom. Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako se sva otvorena pitanja trebaju rješavati zajedničkim dogovorom, te kako rad Mješovitih komisija i povjerenstava Vlade RH i HBK treba intenzivirati kako bi se pitanja od zajedničkog interesa mogla rješavati.

Razgovaralo se o načinu pristupa rješavanja pitanja suočavanja s prošlošću, a članovi Stalnog vijeća HBK dali su potporu najavi predsjednika Vlade kako će se to pitanje rješavati sustavno, pluralistički i institucionalno.

Jedna od tema razgovora bila je i reforma školstva, za koju je predsjednik Vlade rekao da se nastavlja, a predsjednik Stalnog vijeća HBK mons. Puljić naglasio je kako pozdravlja ta nastojanja te da reforma  mora biti oslobođena ideoloških premisa.

Među ostalim, u razgovoru je istaknuta važnost dovršetka postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. (TUHBK; Foto: HINA)




Susret muftije i predsjednika Vlade RH

http://islamska-zajednica.hr/vijesti/susret-muftije-i-predsjednika-vlade-rh

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Davor Božinović i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. U pratnji muftije bili su zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, tajnik Mešihata Nermin ef. Botonjić i član Mešihata dr. sc. Mirza Šabić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iskazao je zadovoljstvo dosegnutim standardima uređenja odnosa između Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Hrvatskoj. Posebno je naglasio uspješnu provedbu Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa. Hrvatski model uređenja odnosa države i Islamske zajednice ocjenjuje se kao primjer ostalim državama na području Europe, kazao je.

Muftija Hasanović predstavio je rad Islamske zajednice u Hrvatskoj te naglasio kako je Republika Hrvatska primjer zajedničkog života, a ne samo suživota, te primjer uključenosti pripadnika islamske zajednice u društvo. Kultura dijaloga i tolerancije koju je uveo predsjednik Vlade jamstvo je da će se pitanja u društvu rješavati dogovorom, naglasio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović te dao punu potporu radu Vlade.

Razgovaralo se i o aktualnoj migrantskoj krizi te o situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade istaknuo je još jednom čvrstu potporu europskom putu Bosne i Hercegovine. Muftija Hasanović izrazio je zadovoljstvo takvim pristupom Vlade i odabirom Bosne i Hercegovine za prvi službeni vanjskopolitički posjet predsjednika Vlade.

U Republici Hrvatskoj je, prema zadnjem popisu stanovništva (2011.g.), 62.977 vjernika Islamske zajednice, a Islamska zajednica u Hrvatskoj javna je i samostalna vjerska organizacija građana koji slobodno ispovijedaju islam, temeljeći svoju autonomnost na Zakonu o priznavanju islamske vjeroispovijesti u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji od 27. travnja 1916. godine.

1794
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.