Autor: admin
Datum objave: 31.05.2015
Share
Komentari:


Sv. misa za Domovinu na grobu sv. Petra u Rimu

Sv. Misa za Domovinu u nedjelju 31. svibnja 2015.

Sv. misa za Domovinu na grobu sv. Petra u Rimu

http://www.sveti-jeronim.org/sv-misa-za-domovinu-na-grobu-sv-petra-u-rimu/

Neposredno prije susreta sa svetim ocem papom Franjom, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u četvrtak, 28. svibnja, u jutarnjim satima, baziliku sv. Petra u Rimu te sudjelovala u euharistijskom slavlju na grobu Apostolskoga prvaka. Posjetu i misi također je nazočio veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak. Euharistijsko je slavlje predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji ovoga tjedna boravi u Rimu na redovitim zasjedanjima papinskih dikasterija. Među koncelebrantima, svećenicima iz svih krajeva domovine Hrvatske, bili su: rektor msgr. Jure Bogdan i vicerektor vlč. Marko Đurin iz Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima; o. Siniša Štambuk DI, urednik hrvatskoga programa Radio Vatikana; don Ivan Kovač iz Kongregacije za biskupe. Na svetoj su misi također sudjelovale vrhovne poglavarice dviju redovničkih  družbi s. Emila Barbarić i s. Klara Šimunović, više hrvatskih redovnica na službi u Rimu kao i vjernici laici. Slaveći misu za domovinu na grobu prvoga Pape u nazočnosti hrvatske predsjednice, kardinal Bozanić osvrnuo se u homiliji na dva važna događaja iz trinaeststoljetne povijesti čvrstih veza Svete Stolice i Hrvatske. Podsjetio je na događaj koji se zbio upravo na grobu sv. Petra na Uzašašće 879. godine: Tada je naime papa Ivan VIII. prikazao sv. misu i blagoslovio kneza Branimira i cijeli hrvatski narod. To mu je i pismom od 7. lipnja 879. napisao tako da taj događaj predstavlja međunarodno priznanje Hrvatske. Drugi je događaj vezan uz sv. Ivana Pavla II.: na 1100. obljetnicu Papinoga pisma Branimiru 1979. godine, održano je  hrvatsko nacionalno hodočašće u Rim. Ivan Pavao II. služio je tada u bazilici sv. Petra svetu misu na hrvatskom jeziku što je u ondašnjim političkim okolnostima imalo posebno značenje. Papa Poljak je tom prigodom, kao dobar poznavatelj povijesti slavenskih naroda, istaknuo i neke značajke po kojima se hrvatski narod održao u svim političkim i društvenim neprilikama: vjernost Isusu Kristu i evanđelju, povezanost s Petrovim nasljednikom i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Te su značajke obilježile i bl. Alojzija Stepinca i njegovo mučeništvo. On je mučenik jedinstva Crkve u Hrvata s Petrovim nasljednikom ustvrdio je Kardinal. Potom je kardinal Bozanić preporučio cijelu domovinu Hrvatsku zagovoru sv. Petra, blažene Djevice Marije i bl. Alojzija. Izrazio je nadu da će zagrebački nadbiskup mučenik ubrzo biti proglašen svetim, a Predsjednici je zaželio Božji blagoslov za njezinu službu.Nakon euharistijskoga slavlja, hrvatska je Predsjednica također posjetila grob sv. Ivana Pavla II., pape koji je uvelike doprinio međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Zajedničkom molitvom i pjesmom nad relikvijama sv. Ivana Pavla II. zaključen je posjet bazilici sv. Petra.

Sv. Misa za Domovinu u nedjelju 31. svibnja 2015.

http://www.sveti-jeronim.org/sv-misa-za-domovinu-u-nedjelju-31-svibnja-2015/

Povodom dana Državnosti Republike Hrvatske (25. lipnja), na svetkovinu Presvetog Trojstva, u nedjelju 31. svibnja 2015., u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima slavit ćemo sv. misu za Domovinu.

Sv. misu predvodi i propovijeda msgr. Dražen KUTLEŠA biskup porečki i pulski.

Jure Bogdan, rektor

Sveti otac papa Franjo u pohodu Sarajevu u sabotu 6. lipnja 2015.

http://www.sveti-jeronim.org/sveti-otac-papa-franjo-u-pohodu-sarajevu-u-sabotu-6-lipnja-2015/

http://www.sveti-jeronim.org

 Na svoj apostolski pohod Sarajevu 6. lipnja 2015. godine sveti Otac papa Franjo kreće iz Rima iz zračne luke Fiumicino, u subotu 6. lipnja 7.30 sati. Dolazak u Sarajevo predviđen je za 9.00 sati. U 9.30 sati, na trgu ispred Predsjedničke palače održat će se svečanost dobrodošlice. Nakon toga slijedi kurtoazni posjet Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u Predsjedničkoj palači. U 10.10 sati je susret s predstavnicima  vlasti. Papa će u 11.00 sati predsjedati sv. misi na stadionu Koševo. U 13.15 sati, u apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu Papa će objedovati s biskupima Bosne i Hercegovine i svojom pratnjom. U 16.20 sati Papa će se susresti u sarajevskoj katedrali sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima. U 17.30 sati slijedi ekumenski i međureligijski susret u Međunarodnom franjevačkom studentskom centru. U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., papa će se u 18.30 sati susresti s mladima.

U međunarodnoj zračnoj luci u Sarajevu u 19.45 sati je oproštajna svečanost svetog Oca. Zrakoplov s Papom polijeće iz Sarajeva u 20.00 sati. Papin dolazak u rimsku zračnu luku Ciampino predviđen je u 21.20 sati.

632
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.