Autor: admin
Datum objave: 14.10.2014
Share
Komentari:


Svečana inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa

utorak 14. listopada 2014. u 12 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Svečana inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa

http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/svecana-inauguracija-novoga-rektora-sveucilista-u-zagrebu-prof-dr-sc-damira-borasa/

Svečana inauguracija novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa održat će se u utorak 14. listopada 2014. u 12 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

U skladu s protokolom, povorka prorektora, dekana i članova Senata predvođena novim rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom i odstupajućim rektorom prof. dr. sc. Aleksom Bjelišem doći će od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u 11.20 sati, zbog čega će kratkotrajno biti obustavljen promet na sjevernoj strani Trga maršala Tita.

Svečanost inauguracije započet će u 12 sati intoniranjem himne, nakon čega će uslijediti pozdravni govori visokih uzvanika. Nakon uvodnog obraćanja duktora inauguracije red. prof. art. Enesa Midžića, na svečanosti će uslijediti govor odstupajućeg rektora prof. dr. sc. Alekse Bjeliša, koji će potom predati insignije Sveučilišta u Zagrebu novom rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu. Na svečanosti će uslijediti nastupni govor novoga rektora prof. dr. sc. Damira Borasa. Svečanost će završiti intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Očekuje se da će svečanoj inauguraciji novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu nazočiti predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije prof. dr. sc. Branko Grčić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar, predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske  prof. dr. sc. Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, bivši rektori Sveučilišta u Zagrebu, rektori hrvatskih i stranih sveučilišta te brojni visoki gosti i uzvanici.

Ljubazno molimo sve uzvanike da pred zgradu Hrvatskoga narodnog kazališta dođu najkasnije do 11.30 sati.

Senat potvrdio nove prorektore Sveučilišta u Zagrebu

http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/senat-potvrdio-nove-prorektore-sveucilista-u-zagrebu/

Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je na svojoj današnjoj(7.X.'14.) sjednici nove prorektore Sveučilišta u Zagrebu.

U skladu sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu imenovanje je novih prorektora Senatu predložio rektor prof. dr. sc. Damir Boras.

Prof. dr. sc. Ante Čović s Filozofskog fakulteta novi je prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić sa Stomatološkog fakulteta prorektorica je za studente, studije i upravljanje kvalitetom, red. prof. art. Mladen Janjanin s Muzičke akademije novi je prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta, prof. dr. sc. Miloš Judaš s Medicinskog fakulteta prorektor je za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Tonći Lazibat s Ekonomskog fakulteta novi je prorektor za poslovanje, a prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga s Veterinarskog fakulteta prorektor je za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Mandat novih prorektora traje koliko i mandat rektora, odnosno do 30. rujna 2018.

Očekuje se da će rektor prof. dr. sc. Damir Boras imenovanje novoga prorektora Sveučilišta u Zagrebu koji će pratiti teme vezane uz prostorni razvoj Senatu predložiti na jednoj od sljedećih sjednica.

Životopisi novih prorektora Sveučilišta u Zagrebu dostupni su na mrežnoj stranici http://www.unizg.hr/o-sveucilistu/sveucilisna-tijela-i-sluzbe/prorektori/


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatsko_narodno_kazalište_u_Zagrebu

Dana 14. listopada 1895. u Zagrebu svečano je otvorena kazališna zgrada za oko 750 gledatelja u kojoj danas djeluje Hrvatsko narodno kazalište. Neobarokna zgrada HNK je remek-djelo kasnog historizma austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera.

Car Franjo Josip I. otvorio zgradu HNK u Zagrebu - 1895.

http://www.dnevno.hr/ekalendar/na-danasnji-dan/50004-car-franjo-josip-i-otvorio-zgradu-hnk-u-zagrebu-1895.html

Prilikom otvaranja nove zgrade HNK priređena je pompa kakvu Zagreb do tada još nije vidio. Svečani zastor za novo kazalište izradio je Vlaho Bukovac. Arhitekti zgrade bili su Ferdinand Fellner i Hermann Helmer, koji su diljem Srednje Europe sagradili nevjerojatnih 48 kazališta.

Cara Franju Josipa I. u Zagrebu je svečano dočekao ban Dragutin Károly Khuen-Héderváry. Kad je kralj silazio s vlaka na Južnom kolodvoru, ban je navodno dao da se ispod carevih nogu prosipa vreća šljunka dovezenog iz mađarske i onda mu je rekao: "Sada hodate po mađarskoj zemlji". Zagrebačko je kazalište sagrađeno za samo 16 mjeseci. Intendant HNK u doba preseljenja u novu zgradu bio je slavni Stjepan Miletić.



Povijest Sveučilišta u Zagrebu

http://www.unizg.hr/o-sveucilistu/sveuciliste-jucer-danas-sutra/povijest-sveucilista/

Njegova povijest počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta. …..

…. otvorenje Kraljevskog sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu 19. listopada 1874. godine.

Visokoškolska nastava u umjetničkom području dugo je na našim prostorima bila izvan Sveučilišta. Tek koncem prošloga stoljeća u sastav Sveučilišta ulaze: godine 1979. Akademija dramske umjetnosti te 1980. Akademija likovnih umjetnosti i Muzička akademija.

U samostalnoj Republici Hrvatskoj, još u tijeku Domovinskoga rata, Sveučilište se preustrojava na temeljima europske visokoškolske tradicije. Nakon gotovo četiri desetljeća djelovanja Katoličkoga bogoslovnog fakulteta izvan Sveučilišta, slijedom nezakonite odluke iz 1952. o njegovu ukidanju, odluka je 1991. proglašena ništavnom, što Fakultetu utvrđuje neprekinuto djelovanje unutar Sveučilišta od njegova osnutka do danas, uz priznavanje svih u tom razdoblju izdanih diploma.

Godine 1994. na temelju Zakona o visokim učilištima, a u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, donijet je Statut Sveučilišta u Zagrebu. Osnovani su novi studiji – Hrvatski studiji 1993., stručni studij u području poljoprivrede na Poljoprivrednom institutu Križevci 1993., a 1994. Studij poslovne informatike.

Od akademske godine 1997./1998. stručni se studiji izdvajaju iz Sveučilišta i osnivaju se veleučilišta, odnosno visoke škole. Godine 1999. u sastav Sveučilišta ulazi Učiteljska akademija, danas Učiteljski fakultet. U akademskoj godini 2002./2003. stručni studiji ponovno su uvedeni na Ekonomskom fakultetu, Fakultetu organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Od akademske godine 2006./2007. Visoka učiteljska škola u Čakovcu i Visoka učiteljska škola u Petrinji djeluju kao podružnice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Učiteljski fakultet – Središte u Čakovcu i Učiteljski fakultet – Središte u Petrinji.

Iz godine u godinu raste broj studenata i doktora znanosti uz cjelokupno unapređenje visokoškolske nastave.


Rektorski  lanac Sveučilišta u Zagrebu.

https://www.youtube.com/watch?v=Y95Kd1TSXzQ



1112
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.