Autor: admin
Datum objave: 17.10.2013
Share
Komentari:


SVEČANI KONCERT

GLAZBA U MUZEJU / MUZEJI GLAZBE


                                  SVEČANI KONCERT

u povodu završetka simpozija

 

GLAZBA U MUZEJU / MUZEJI GLAZBE

 

u petak 18. listopada 2013. u 19 sati,

u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11

 

Program:

 

J. S. Bach: Sonata u g-molu, BWV 1001 (Adagio, Fuga)

J. S. Bach: Partita u d-molu, BWV 1004 (Chaconne)

 

izvodi Orest Shourgot na Gurnerijevoj violini King

 

 

 

Koncert violinista Oresta Shourgota, izvanrednog profesora Muzičke akademije u Zagrebu održava se u sklopu međunarodnog simpozija Glazba u muzeju / Muzeji glazbe koji traje od 16. do 18. listopada 2013. u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra.

Partneri ovog jedinstvenog kulturnog projekta su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti , Muzej Mimara, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski glazbeni zavod, a visoki pokrovitelj simpozija je predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović.

Riječ je o prvom kulturnom, stručnom i umjetničkom događanju u Hrvatskoj koje okuplja muzikologe i muzealce, kao i sve druge baštinske i kulturno-obrazovne djelatnike u zajedničkom promišljanju teorijskih i praktičnih pitanja vezanih uz fenomen glazbe.

Cilj simpozija je ukazati na činjenicu da Hrvatska nema muzej glazbe i potaknuti utemeljenje institucije koja bi na širem planu promovirala hrvatsku glazbenu baštinu.

Na simpoziju će se održati 43 izlaganja, među kojima je i šest inozemnih izlagača, renomiranih stručnjaka iz područja muzeologije, muzikologije i restauracije instrumenata.

U sklopu simpozija koncerti će se održati i u Palači Gvozdanović i u Zbirci Richter, a prezentacija glazbene baštine vrhunac će imati upravo koncertom u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje će Orest Shourgot izvesti dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha na glasovitoj violini King, remek djelu slavnog graditelja violina iz Cremone Giusseppea Guarnerija iz 1735. koju je Akademiji darovao glasoviti hrvatski violinist Zlatko Baloković. Uz Paganinijevu violinu koja se čuva u Genovi, ova je violina prema ocjenama stručnjaka najbolje Guarnerijevo djelo.

 


OREST SHOURGOT rođen je u Ukrajini 1971. godine. Završio je Moskovski državni konzervatorij "P. I. Čajkovski" gdje je magistrirao 1994., a 1996. doktorirao s temom Problemi realizacije autorske zamisli u šest sonata i partita J. S. Bacha.

Radio je kao profesor violine na Moskovskom konzervatoriju 1995. i 1996.

Osvojio je brojne nagrade na glazbenim natjecanjima od kojih i : Prvu nagradu u Kievu 1982., Prvu nagradu na Lysenko natjecanju u Harkovu 1993., Prvu nagradu na D. Oistrah natjecanju u Odessi 1989., Prvu nagradu na natjecanju Kocian u Češkoj, Drugu nagradu na Prvom međunarodnom natjecanju u spomen na A. Jampolskog u Rusiji 1996.

Svirao je u ansamblu Jurija Bašmeta "Solistima Moskva", bio je koncertni majstor u Schonberskom ansamblu ASM pri Udruženju skladatelja Rusije .

Nastupao je na praizvedbama djela A. Schnittkea, E. Denisova, A. Mosolova, S. Gubajduline, P. Bouleza, K. Hačaturjana, N. Roslavca u Moskvi, Parizu i Amsterdamu.

Nastupao je na poznatim međunarodnim festivalima u Mainzu,  Lvivu, Hamburgu, Izraelu, Las Palmasu, Berlinu, Heidelbergu, Parizu, Samari, Moskvi, Dubrovniku, Aveiru.

Vodio je i master tečajeve u bivšem SSSR-u, u Južnoj Koreji i Portugalu.

Predstavljao je Hrvatsku na Danima hrvatske kulture u Budimpešti 1998. Kao solist nastupao je s raznim orkestrima u Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Finskoj, Grčkoj, Švicarskoj, Portugalu, Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Uzbekistanu, Kazahstanu, Južnoj Koreji, Kanadi i Izraelu.

Trenutno radi kao profesor violine na Umjetničkoj akademiji u Splitu,  kao voditelj Komornog orkestra Umjetničke akademije te kao koncertni majstor u Opernom orkestru HNK Split.

photos

https://www.google.hr/search?q=orest+shourgot&client=opera&hs=f1q&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=igFgUuLWIciGtAae-IHAAw&ved=0CCoQsAQ&biw=1024&bih=651&dpr=1


690
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.