Autor: admin
Datum objave: 09.04.2019
Share


Svjetski dan Roma

Hanka 1955

Svjetski dan Roma

https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_Roma

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu. Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_Roma#/media/File:Flag_of_the_Romani_people.svg


SVJETSKI DAN ROMA: STEREOTIPNI PRIKAZ ROMA U SLIKARSTVU

http://www.ziher.hr/svjetski-dan-roma-stereotipni-prikaz-roma-u-slikarstvu/

Gelem, gelem, lungone dromensa… Prve riječi pjesme Đelem, đelem, poznate i kao romske himne, sigurno smo svi čuli. Prevedeno s romskog riječi pjesme Idem, idem živopisno opisuju nomadski narod koji je u zapadnim društvima i dan danas marginaliziran: “Putovao sam mnogim cestama i sretao sretne Rome; Putovao sam daleko, širom svijeta i sretao sretne Rome; O romski ljudi, o romska djeco, o Romi gdje god bili; Sa svojim šatorima, duž sretnih putova”. Unatoč svim problemima s kojima su se u svojim lutanjima susretali tokom stoljeća, Romi su i dalje ostali sretan narod, narod s dušom. Bogata kultura, smisao za ples i glazbu, ali i mnogobrojni problemi s kojima se Romi svakodnevno susreću danas su u prvom planu – 8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma. Dan koji slavi romsku kulturu i upozorava na prisutne probleme obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Chelsfieldu pored Londona.

Kako su Romi prikazivani u likovnoj umjetnosti? Romi, kolokvijalno i ponekad pejorativno nazivani i Cigani, Gypsies ili gitanos prvenstveno su znani kao vješti muzičari i nomadi. Tako su ih stoljećima prikazivali slikari: u putujućim karavanama i nikad ne miruju; muškarci kao vrsni muzičari, a žene kao plesačice flamenca ili proročice, kao što je vidljivo na ovim slikama. Svako od ovih ulja na platnu, autora Henryka Siemiradzkija, Antonija Kozakiewicza i Paola Vetrija, nazvano je “Ciganka”. Odrasli muškarci i dječaci na slikama umjetnika Vasilyja Vereshchagina, Théodorea Valerija i Vastagha Györgyja prikazuju umjetničku inspiraciju romskim muškarcima.

Romske žene u prošlosti su prikazivane kao tamnopute ljepotice s darom za predviđanje budućnosti. Stereotipni prikaz stoljećima se nije puno mijenjao, a društvena marginalizacija Roma vidljiva je i u umjetnosti. Često jednostran prikaz u slikarstvu najčešće oslikava Rome kao svirače, a Romkinje kao plesačice i mlade majke. Sa stereotipima se Romi i danas svakodnevno susreću, kako u slikarstvu, tako i u životu. Upozorenje na prisutne predrasude koje su neraskidivo povezane sa stvarnim položajem ovoga naroda u društvu jedan je od ciljeva Svjetskog dana Roma.


Romi nisu samo inspiracija za književnost, već su i sami autori brojnih prestižnih djela

http://www.portal-udar.net/romi-nisu-samo-inspiracija-za-knjizevnost-vec-su-sami-autori-brojnih-prestiznih-djela/

Romski način života, običaji, putovanja, muzički i plesni talenti, od davnina su privlačili pažnju brojnih svjetskih i domaćih autora. Najmračniji dio istorije, Drugi svjetski rat i holokaust, dodatno su uticali na povećan interes za pisanje o nehumanom tretmanu i stradanju Roma. O Romima nisu pisali i ne pišu samo drugi narodi. O ličnom životu, životu svojih sunarodika, tužnom i veselom, mnogi romski pisci i autori su napisali brojne romane, pjesme i priče.

Nakon priča o međunarodno poznatim Romima iz svijeta kinematografije i muzike, došao je trenutak za književnost napisanu rukama romskih pisaca i spisateljica.

http://www.portal-udar.net/sta-je-nama-8-april-i-koliko-neznamo-o-najznacajnijem-danu-za-rome-sirom-svijeta/


Romi kao inspiracija u umjetnosti  photos

https://www.google.com/search?hs=mXU&q=Romi+kao+inspiracija+u+umjetnosti&tbm=isch&source=univ&client=opera&sa=X&ved=2ahUKEwik5pOKzMLhAhXNwosKHVWZATIQsAR6BAgJEAE&biw=1880&bih=939


Ko su umjetnice i umjetnici romskog porijekla, koji su kreirali poznate slike, performanse i instalacije

http://www.portal-udar.net/umjetnost-romi-ko-su-umjetnice-umjetnici-koji-su-kreirali-poznate-slike-performanse-instalacije/


Usmena predaja i pjesništvo Roma

https://www.tacno.net/knjizevnost/vojislav-vujanovic-usmena-predaja-i-pjesnistvo-roma/


Osvrt na 5. okrugli stol o iskustvima u radu s romskom djecom

https://epodravina.hr/osvrt-na-5-okrugli-stol-o-iskustvima-u-radu-s-romskom-djecom/



Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju Svjetskog dana Roma, ukazavši na potrebu napretka položaja Roma u hrvatskome društvu.

http://predsjednica.hr/objava/1/1/3009

8. travnja 2019. Zagreb

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju Svjetskog dana Roma, ukazavši na potrebu napretka položaja Roma u hrvatskome društvu.

 "Nema nijednog razloga da romska djeca i mladi ne budu uključeni u sustav odgoja i obrazovanja od vrtića do sveučilišta", poručila je Predsjednica Republike u svom obraćanju Romima i njihovim gostima.

 Predsjednica je pozvala Rome da šalju svoju djecu redovito u školu i potiču na učenje, a zadaća države je da im pomogne kako bi svako romsko dijete imalo udžbenike i sva ostala pomagala, da svaki romski mladić i djevojka mogu završiti srednju školu i upisati studij ako to žele. "To je temeljni i najbolji put punoj uključenosti romske djece i mladih u društvo. Taj prvi korak učinit će lakšim zapošljavanje i punu integraciju Roma u hrvatsko društvo", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

 Kao jednakovrijednu zadaću istaknula je i potrebu očuvanja romskoga jezika i kulture kao temelja romskog nacionalnog identiteta. "Društvena integracija i nacionalna afirmacija potrebne su kako bi se izbjegle, s jedne strane, asimilacija, a s druge, getoizacija Roma. U tome smislu, svi zajedno moramo raditi na napretku položaja Roma u hrvatskome društvu", poručila je Predsjednica.

 Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma i ove je godine organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, a među gostima su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, članovi diplomatskog zbora te predstavnici Roma iz niza europskih zemalja i Kanade.

 Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, na dan kada je 1971. održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu, koji je Kajtazi nazvao jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma i prekretnicom u percepciji Roma u Europi i svijetu.


Ivo Andrić o mržnji u Bosni

https://www.youtube.com/watch?v=MEwYSqj7Oh4


Меша Селимовић о муслиманима из Босне (Дервиш и смрт)

https://www.youtube.com/watch?v=cplmSkuHrmc



Hanka 1955 / Domaci film I. od II Deo

https://www.dailymotion.com/video/x2dmihh


Hanka 1955 / Domaci film II. od II Deo

https://www.dailymotion.com/video/x2co77k

525
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.