Autor: Nada Far
Datum objave: 22.06.2018
Share


TATA

Moja je prijateljica imala oca i tatu

Moja je prijateljica imala oca i tatu.Mnoge zajedno sa mnom  nisu imale ni jednog ni drugog.Ne žaleći se kročile smo uzdignute glave uvjeravajući  sebe i sve oko sebe kako nam ništa ne nedostaje.Kako nismo zakinute za fluid koji je obavijao one koje su  imale i sigurnost koja je sjajila u njihovim zjenicama.

O dječacima da ne govorim.

Kad su se trebali poistovjećivati sa svojim idolom,susretali su se s prazninom.Ako se u toj praznini nazirao lik u vidu bližeg rođaka,imali su sreću.Ugledali bi se u lik, preslikavali način na koji se kreće,razmišlja, govori i zabavlja potiskujući misli kako bi to činio njihov otac.

Tata.

Njegov je  otac sjedio u sjenici kod ulaza u mali obiteljski hotel i gledao razdragane ljude.Šutio.Bio udubljen u duboke misli.Ma koliko se u mislima trudio dozvati sve nedaće i sva veselja,  nevere dostatne za više života, jedino što mu je preostalo bio je pogled  u goste koji ulaze ili izlaze…Žive.

Nije se mogao  pobuniti, ni uzviknuti na sina koji je preuzeo posao, dok se on svako  večer pitao, kako bi to učinio otac.Gledao je u njegove izgubljene oči i klimao glavom vrteći  obaveze tog dana i prisjećajući se ljeta kad su 'išli u ribe', kad je svoju sobu i krevet prepuštao 'fureštima' da bude za školovanje.Cijelo je ljeto spavao u čamcu u kojem je danju vozio goste na obližnje uvale, lovio i roštiljao ribu .Gledao u zadovoljna od vina i maslinovog ulja umrljana usta koja nisu govorila razumljivim jezikom.Obećao si je da će naučiti njihove jezike, biti im na usluzi, raditi i stvoriti posao na otoku u kojeg nitko osim oca nije vjerovao.

Otac je slagao slagalicu od kamena,posuđivao magarca na dan-dva, gradio i proširivao.Žuljevitim je rukama podizao djecu i gradio mali hotel.Svi su mu se podsmjehivali i govorili;'  ća radi, da je to čista glupost! Ta tko će k njima u tu divljinu, udaljenu i izgubljenu u bespućima plave  pučine doć?'

Mrkog je pogleda uprtog u daljinu mrmljao i radio.Nikog na svom putu nije štedio;ni ženu, ni djecu.Bilo je za školovanje, blagdane i skroman život i za kako je govorio svake godine jednu sobu više…I tako iz godine u godinu, a one nisu donosile  mladost ni snagu.Nije se zaustavljao, dok ga moždani nije 'satro' i pretvorio u 'Mislioca'.

Prizemljio i umirio.

Netko je trebao preuzeti uzde.Sudbina ih je gurnula u nejake i nesigurne ruke najstarijeg sina.Premlad da shvati poantu, uhvatio ih je i čvrsto držao, bojeći se.Bez predaha.Bez stanke.

Za koji dan stići će mu  njegov sin.Znao je da bi se obiteljski posao, kojeg je iz golog kamena stvarao otac, trebao prenositi na djecu, ali je isto tako znao, da im on želi biti tata.

Više tata, nego otac.

Neće nejake dječje ruke zaposliti i oduzeti im djetinstvo.Prerano ih uvesti u svijet odraslih.Gledao je u temelje novog hotela osjećajući umor.Oca više nije bilo,a sjedine su se pomaljale ni od kuda.Pokoji put mu se u jutarnjim sumaglicama činilo da se pomalja očev kažiprst.Brzo bi ga odgurnuo u stranu i nastavio stazama usvojenim i naučenim u najranijem djetinjstvu.

Djecu je mazio i pazio, podmetao leđa.Štitio.Htion da uživaju u kupanju i zabavi.Da budu djeca.Svaki put kad su ga opominjali odlazio je vičući i negodujući.Sina je otpremio u školu na obalu, a on se otisnuo na drugi kontinent.Za sobom je povukao i sestru.Klimao je glavom negodujući:“Amerika?!Did i ja ovdje smo im stvorili Ameriku, a oni to nisu prepoznali.I što sad?“Obećavali su da će se vidjeti na godinu, ako im poslovi dopuste…Nikako da stigne to 'na godinu', a godine se nizale.Odlučio je da se nenajavljen pojavi na njihovim adresama.Da vidi te poslove zbog kojih ih nije viđao.

Sina nije pronašao u razrušenom kućerku na kraju grada.Pa da, naravno, kad to nije njegova adresa.Neki ga je siromah uputio kako da dođe do kćerkinog stana.Vrata je otvorio crnac  obrijane glave i rekao da radi u kafiću, niz ulicu.Ne može pogriješiti, jer je to jedini kafić.U zadimljenom malom prostoru nazirali su se polupijani ljudi….bijeli, crni, žuti.svi odsutnih pogleda.Za jednim je stolom sjedila žena u prnjama i nešto računala.Bila je to njegova Iva.Usta umrljana ružem,zjapila su od iznenađenja.Polagano je ustala, njišući se.Zadržao ju je na udaljenosti ispružene ruke.Ne, to ne može biti njegovo dijete!letjelo mu je po glavi dok mu se ona ovjesila o ramena.Neprestano je ponavljala:“Tata, i to je ta Amerika, i to je ta Amerika…“Izvukao ju je na svjetlo dana, još uvijek ne vjerujući.

Sin je bio u zatvoru, a ona nije imala novaca da ga izvuče.Kaucija je bila previsoka.Ona ne zarađuje toliko.Droga je u pitanju.

Da bi spasio djecu iz zagrljaja droge, alkohola i Amerike, prodao je hotel, shvaćajući da sve leti u vjetar.

Dobro je did govorio:“Dvojica stvaraju da bi treći sve prolumpao!“mislio je odlazeći po svoju djecu da ih izvuče iz zagrljaja obećanog kontinenta - Amerike.

209
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.