Autor: admin
Datum objave: 21.03.2020
Share


Teški dani: Novi paket pomoći, ali sad moraju rezati i u Vladi

Mjere koje traže tvrtke kako bi preživjele:

Teški dani: Novi paket pomoći, ali sad moraju rezati i u Vladi Ono što će sigurno biti u zahtjevu Vladi koju poslodavci šalju sutra je sedam točaka. Traže ne odgodu, nego tromjesečno oslobađanje poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zatvorene zbog virusa... Send Twitter Viber Email 48665 prikaza Andrej Plenković zajedno s timom "Odvažno za Hrvatsku" posjetio Knin i druzio se sa stranačkim kolegama Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 287 komentara Autor: Ivan Pandžić Petak, 20.03.2020. u 20:34 Nismo ispucali svu municiju na nadmoćnog neprijatelja odmah. Sigurno ide i novi paket pomoći, a on se još razmatra. Kaže nam to sugovornik iz Vlade na zahtjeve poduzetnika koji smatraju da je Vlada nedovoljno reagirala s paketom od 63 mjere. Možda se mjera čini puno, ali one se u bitnome svode na nekoliko stavki. Najvažnije su svakako odgoda poreza i doprinosa na dohodak za tri mjeseca, 3250 kuna direktne pomoći po zaposlenome, odgode plaćanja kredita i jeftiniji krediti za poduzetnike. Ali sve te mjere su pripremljene prije nego je Nacionalni stožer donio odluku o zatvaranju niza djelatnosti, a Europa zatvorila granice. Europska komisija nikako da se usuglasi oko paketa pomoći od 37 milijardi eura za članice, što Hrvatska čeka kao ozebao sunce.

Teški dani: Novi paket pomoći, ali sad moraju rezati i u Vladi

Pročitajte više na: 
https://www.24sata.hr/news/teski-dani-novi-paket-pomoci-ali-sad-moraju-rezati-i-u-vladi-682376 - 24sata.hr

https://www.24sata.hr/news/teski-dani-novi-paket-pomoci-ali-sad-moraju-rezati-i-u-vladi-682376

 Ono što će sigurno biti u zahtjevu Vladi koju poslodavci šalju sutra je sedam točaka. Traže ne odgodu, nego tromjesečno oslobađanje poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zatvorene zbog virusa...

Mjere koje traže tvrtke kako bi preživjele:

  1. Umjesto samo odgode poreza na dohodak i doprinosa, potrebno je potpuno oprostiti ta davanja tvrtki za radnike, pogotovo za one koje su odlukom stožera zatvorene ili iznimno teško rade.
  2. Ukidanje plaćanja svih parafiskalnih namete za vrijeme trajanja krize, a najmanje tri mjeseca. Tu spadaju razne naknade, članarine, komunalna naknada. Smanjivanje najamnina, mrežarine, vodne naknade. 
  3. Moratorije na kredite i leasinga barem godinu dana ukoliko je tvrtka u problemima ili je zatvorena. Vlada i banke su dogovorile tromjesečni moratorij na kredite i građanima i poduzetnicima, ali dosad nisu u to bile uključene tvrtke koje  primjerice daju aute na leasing.
  4. Ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama tijekom krize. Gradovi imaju niz specifičnih nameta čija visina varira od jednog do drugog. Već su i sami počeli ukidati najamnine, smanjivati komunalnu naknadu. Ali to neće biti dovoljno za preživljavanje. 
  5. Naplata PDV-a tek po plaćenom računu za sve. Mjera koju ministar Zdravko Marić ne želi jer bi ugrozila proračun. Ali danas primjerice restoran koji je zatvoren, trebao je platiti PDV za veljaču. Osim toga, PDV treba platiti kod velikih tvrtki čim se ispostavi račun, ne po naplati.
  6. Ukidanje akontacije poreza na dobit. Vlada je predložila tek njegovu odgodu dok traje kriza. Naš sustav funkcionira da poduzetnik u odnosu na dobit od prošle godine plaća predujam državi i za tekuću godinu. To u ovakvim kriznim situacijama postaje besmisleno jer je jasno da dobiti ove godine i neće biti.
  7. Transparentni jasni kriteriji za dodjelu pomoći. Iako se ovaj zahtjev čini čudnim, Vlada je predložila 63 mjere, kriteriji su zasad doneseni samo za pomoć od 3250 kuna po radniku. I oni su opširni. Sve to stvara potpunu konfuziju i nerazumijevanje mjera. Od šume se ne vidi stablo. 
     
464
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.