Autor: admin
Datum objave: 20.02.2014
Share
Komentari:


The 50th Anniversary

XVIII. Olimpijske igre - Tokio 1964.

XVIII. Olimpijske igre - Tokio 1964.

http://hr.wikipedia.org/wiki/XVIII._Olimpijske_igre_-_Tokio_1964.  

Igre u Tokiju su prve Igre u povijesti održane u Aziji. Olimpijski plamen je na ceremoniji otvaranja na stadionu upalio Yashinori Sakai, mladić koji je rođen u Hirošimi na dan 6. kolovoza, 1945, isti onaj dan kada je na taj grad pala atomska bomba.

XVIII. Olimpijske igre su održane 1964. godine u Tokiju, u Japanu. MOO je izabrao Tokio kao grad domaćina u konkurenciji Detroita, Buenos Airesa i Beča.

U program Igara ubačena su dva športa koja su bila popularna upravo u Japanu: bili su to judo i odbojka.

Američki plivač Don Schollander postao je junak Igara, osvojivši četiri zlatne medalje.

Gimnastičarka Larissa Latynina iz SSSR-a je osvojila dvije zlatne medalje, jednu srebrnu i dvije brončane. Ta je gimnastičarka osvojila u svojoj karijeri ukupno 18 medalja (9 zlata, 5 srebra i 4 bronce) što je čini najuspješnijom olimpijkom svih vremena.

Dva športaša su osvojila treće zlato za redom na OI u pojedinačnim športovima. Bili su to australski plivač Dawn Fraser koji je pobijedio na 100 m slobodnim stilom, te Vjačeslav Ivanov, veslač iz SSSR-a koji je pobijedio u disciplini samac.

Abebe Bikila iz Etiopije je postao prvi maratonac u povijesti OI koji je obranio svoj naslov s prethodnih Igara.

Yoshinori Sakai

http://en.wikipedia.org/wiki/Yoshinori_Sakai

Yoshinori Sakai (坂井 義則 Sakai Yoshinori?, born Miyoshi, Hiroshima, Japan on August 6, 1945 - the day of the atomic bombing of Hiroshima) was the Olympic flame torchbearer who lit the cauldron at the 1964 Summer Olympic Games in Tokyo.

He was chosen for the role to symbolize Japan's postwar reconstruction and peace. At the time he was a member of Waseda University's running club.

photos

https://www.google.hr/search?q=yoshinori+sakai+1964&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TkEGU6qNMMG7ygO76oGwBQ&ved=0CC0QsAQ&biw=1024&bih=623

Eddie Fisher - Sayonara..wmv

http://www.youtube.com/watch?v=lqXviEGdibQ

 

822
Kategorije: Sportovi
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.