Autor: redakcija
Datum objave: 04.12.2011
Share
Komentari:


Tko pjeva zlo ne misli

film prema Majerovoj prozi Iz dnevnika malog Perice

 

Vjekoslav Majer (Zagreb, 27. travnja 1900. - Zagreb 4. prosinca 1975.) hrvatski pjesnik i pripovjedač.U rodnom Zagrebu je pohađao Trgovačku akademiju i studirao glazbu. Od 1928. do 1937. živio je u Beču.

Majer pripada generaciji hrvatskih pisaca koji su se pojavili u književnosti nakon Prvog svjetskog rata.

http://www.youtube.com/watch?v=-KdilD6PivY … trenutak s Vjekoslavom Majerom

Dobio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo 1969. godine. Prema njegovu djelu "Dnevnik maloga Perice" snimljen je slavni hrvatski film "Tko pjeva zlo ne misli" 1970. godine.

 

Tko pjeva zlo ne misli, film

 

http://www.youtube.com/watch?v=FAeRoweG_Ss

 

Režija: Krešimir, Krešo Golik, Scenario: Krešimir, KrešoGolik, Vjekoslav Majer, Ivo Škrabalo

Sadržaj: Priča je viđena  očima  šestogodišnjeg Perice Šafraneka. Na obiteljskom izletu Pericina majka  počinje flertovati s gospodinom Fulirom, Zagrebačkim kicošem. Otac,na početku ne primjećuje, već ga pokušava oženiti tetom. Poslije nekoliko prijema u njihovoj Zagrebačkoj kući, otac postaje svjestan Fulirovih namjera s ženom...

Tko pjeva zlo ne misli, je jedan od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti hrvatskoga filma, podnaslovljen kao "ljubavna komedija s pjevanjem", a strukturiran u obliku kolažnog dnevnika. Film se ističe funkcionalističkim vizualnim dizajnom, te autentičnošću preciznih kostimografskih (Ljubica Wagner) i scenografskih (Željko Senečić) rekonstrukcija.

Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu obitelji Šafranek, u njihovu dvorištu, Samoboru, Maksimiru, savskom kupalištu. Film ima bogato razrađene likove s romantičarskim elementima, čiji je emocionalni život predstavljen i nizom popularnih ljubavnih šlagera.

Snimljen je,kako je već spomenuto, prema antologijskoj prozi “Iz dnevnika maloga Perice” zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera.( koji je umro 4. prosinca,1975.)

Krešo Golik je za ovaj film nagrađen Brončanom arenom za režiju, u Puli 1971., a film je u izboru Društva hrvatskih kritičara proglašen najboljim hrvatskim filmom svih vremena.

Glavne uloge:

Franjo Majetić -Franjo Šafranek

Mia Oremović - Teta Mina

Mirjana Bohanec - Ana Šafranek

Relja Bašić -  Gospodin Fulir

Tomislav Žganec - Perica Šafranek

Vida Jerman - Marijana

Riki Brzeska

Muzika: Živan Cvitković, Vlaho Paljetak

Snimatelj: Ivica Rajković, Branko Knez

Scenografija: Željko Senečić

Kostimografija: Ljubica Wagner

Producent: Croatia film, FRZ

2291
Kategorije: Film
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.