Autor: admin
Datum objave: 11.01.2020
Share


‘TO ĆE OSTATI ZA NEKI DRUGI ŽIVOT, AKO SE DESI’ Neda Arnerić pred smrt iskusila kako je biti asketa, planirala preseljenje u svoj stan u Alpima i u poslednjem intervjuu otkrila želju KOJA SLAMA SRCA

Davne 1966. godine Neda je stala pred filmske kamere i tada verovatno nije mogla ni da nasluti da će više od pola veka biti njen najverniji saradnik

‘TO ĆE OSTATI ZA NEKI DRUGI ŽIVOT, AKO SE DESI’ Neda Arnerić pred smrt iskusila kako je biti asketa, planirala preseljenje u svoj stan u Alpima i u poslednjem intervjuu otkrila želju KOJA SLAMA SRCA

https://www.blic.rs/sudbine/umrla-neda-arneric-neda-arneric-vesti-neda-poslednji-intervju/gbzbp9w

Vest da je slavna glumica Neda Arnerić preminula juče potresna je mnoge one koji su je voleli i koji su uživali u gledanju njenih brojnih otvarenja. Davne 1966. godine Neda je stala pred filmske kamere i tada verovatno nije mogla ni da nasluti da će više od pola veka biti njen najverniji saradnik

Poslednji intervju Neda je dala za magazin "Hello" koji je krajem novembra objavio njene reči, a kao povod razgovora bila je predstava u Pozorištancu “Puž". Preminula glumica je pričala i o tome kako izgleda njen život koji je poslednjih meseci prvi put posle 37 godina vodila bez supruga dr. Milorada Meštrovića koji je preminuo pre skoro godinu dana.

- Ne prija mi ova topla jesen i jedva čekam da zahladni. Sve što nije prirodno i postepeno, onako kako smo navikli, meni ne odgovara. U horoskopu sam Rak, što znači da volim lagani ritam – dva koraka napred, jedan nazad. Imam svoju „kućicu na leđima“ iz koje me je, priznajem, izmamilo ovo sunce što sija kad mu vreme nije. U Pozorištancu “Puž“ pripremam dečju predstavu, probe počinju u 10 ujutru, tako da silom prilika ustajem ranije nego što sam naivkla. U tom smislu prijaju mi sunčana jutra, jer kad se čovek probudi u 7 sati, a napolju je mrak, teško mu pada rastanak od kreveta - kroz smeh je tada rekla Arnerićeva.

Želja za vežbanjem nije ju napuštala ni u 67. godini života, te je bila veoma disciplinovana kada je trening upitanju.

- Radim jutarnju gimnastiku od koje se ne dobija linija, ali se leči kičma. Svima koji imaju probleme sa leđima preporučujem “Pet tibetanaca“. Čak i kad putujem spavaćim kolima, napravim sebi uslove na patosu voza, u hotelskoj sobi “dva sa dva“ nađem svoj kutak - opisala je glumica.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/0vik9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT1dJN01EQV8vYjI5NTRkODM5Yzg5OGZkMDBhODVkNzc0YzU4YmU2MzUuanBnkZMCzQJCAIEAAQFOTO: FILIP KRAINČANIN / TANJUG

Nakon nekoliko meseci pauze vratila se na daske koje život znače u predstavi "Igra parova", ali iskreno je rekla da joj je višemesečni predah prijao.

- Svako od nas, bez obzira čime se bavi, oseća potrebu za predahom. Imam takvo zanimanje da mogu sebi da priuštim luksuz i kažem: “Ja sad malo ne bih radila“. Da sam zaposlena u opštini, morala bih da otvaram bolovanje. Ovako, samo saopštim kolegama da želim malo vremena za sebe, i svi imaju razumevanje. Radujem se povratku, a već sam se malo “zagrevala” kroz gostovanja sa “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo” - rekla je Neda.

Kada joj neko pomene detinjstvo, njene slike na taj period nisu toliko bogate, jer je zbog posla taj period života preskočila. Ali postoje scene kojih se seća.

- Drago mi je što ste to spomenuli. Provela sam detinjstvo i mladost vozeći bicikl na Novom Beogradu, ali nikada od tada nisam sela za volan. Kada sam pre sedam dana ponovo pokušala da vozim, osetila sam užasan strah i tremu. Vikala sam “pašću, pašću”, ali sam izgurala rutu koju sam zacrtala. Isto je i sa pozorištem. Uoči povratka sa “Igrom parova”, na probama sam paničila: “Zaboraviću tekst”, “Kako beše mizanscen”… Ispostavilo se da nema razloga za brigu. Tremu još imam - skromno je rekla glumica.

Neda ArnerićFOTO: PROMO / RAS SRBIJA

Neda Arnerić

Nije krila da je trema sastavni deo njenog posla i da je jedna od onih koja je žaražena time.

- To se dešava samo kad je u sali neko meni poznat, a sutra će, na dvestoto izvođenje, doći puno mojih prijatelja - rekla je glumica. Ne volim jubileje, kao što ne volim ni novogodišnje ni rođendanske proslave. Međutim, kad je reč o “Igri parova” pravim izuzetak. Ta predstava imala je skroman početak, ali se već 14 godina igra pred punom salom. “Let iznad kukavičjeg gnezda”, koji je krenuo kad i mi, takođe je obeležio dvestoto izvođenje, ali su očekivanja u startu bila velika – kako zbog uspeha istoimenog filma, tako i zbog glumačke podele - izjavila je tada Neda.

O mladim kolegama je imala posebno mišljenje i nije se stidela da javno govori o tome.

- Niču kao pečurke posle kiše i ne mogu svima da pohvatam imena, ali sa sigurnošću mogu da kažem da među njima ima sjajnih devojaka i mladića. Samo se bojim da li će za sve njih biti dovoljno posla, da li će moći da grade kontinuiranu karijeru. Glumci, govorim iz ličnog iskustva, najviše strahuju od dugih pauza, koje se često dešavaju voljom drugih. Kao što je neophodno naštimovati klavir, tako i mi moramo biti razigrani - rekla je glumica.

Na pitanje šta bi radila kada bi se povukla i prestala da igra u pozorištu i na filmu.

- Pritajila bih se i radila neke druge stvari. Ne znam da slikam, nažalost. Mislim da ne umem ni da pišem, iako me nagovaraju da probam. Jako sam odgovorna i veliki sam profesionalac, zbog toga i u hobijima nastojim da budem perfektna. Nemoguće je biti savršen, ali volim da stojim iza onoga što radim. Učila sam strani jezik pod stare dane, onaj najteži - rekla je Neda, a potom otkrila da li bi to bio kineski jezik:

- Kineski mi ne treba, mislim da neću ići u Kinu da živim. Uspešno sam savladala nemački, imam i sertifikat - ispričala je Arnerićeva.

O preseljenju u Nemačku, imala je poseban stav:

- Izvesnija je Austrija, gde imam mali stan u Alpima. Kako godine prolaze i kako se polako opuštam u penziji, sebe sve više vidim u tim krajevima - objasnila je glumica.

Kada su je upitali kako bi koncipirala svoju autobiografiju, imala je jasnu viziju.

Neda ArnerićFOTO: FOTO YOUTUBE RTS KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM - ZVANIČNI KANAL / RAS SRBIJA

Neda Arnerić

- Prvo poglavlje bi moglo da nosi naziv “Devojčurak na filmu”. Zatim sledi faza “Svetska karijera – pobegla glavom bez obzira”. (smeh) “Prva ljubav u Beogradu”, zbog koje sam se vratila kući. Naredna poglavlja posvetila bih glumačkom sazrevanju, drugom braku sa mojim Miletom, koji je trajao 37 godina. Zajedno smo proživeli divne trenutke - izjavila je glumica sa preko stotine filmova koje je snimila u svom životu.

Nikada joj se nije dopadalo da je nazivaju "večita devojčica".

- Nikada nisam volela taj epitet. Nadimak “mala Neda” dugo me je proganjao, toliko me je nervirao da sam često dodavala godine - iskrena je bila Neda koja je na filmu od svoje šesnaeste godine.

Međutim, bez problema je priznala da je često na pitanje koliko ima godina znala da kaže nekolio više.

- Zaista sam to radila. Kad sam imala 19 godina, govorila sam da mi je 23, sa 23 sam tvrdila da imam 27. Iz nekog razloga zvučalo mi je kao ozbiljna brojka. (smeh) To sam činila samo u inostranstvu, gde me nisu poznavali. Bilo je i simpatičnih situacija, kao kada sam sa jedriličarima išla na krstarenje po Jonskom moru. Kasnije sam saznala da je bila aktuelna opklada “koliko godina ima žena na jugoslovenskom brodu”. (smeh) Tada sam imala 42, a nagađanja su išla u rasponu od 28 do 50. Izgleda da su moje godine “neuhvatljive” - sa setom je ispričala Arnerićeva koja je slovila za najlepšu Jugoslovnesku glumicu.

Neda ArnerićFOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Neda Arnerić

Radovala se što će u njenu porodicu doći prinova, ali nije doživela susret sa trećim unučetom.

- Od koga ste to čuli? (smeh) Istina je, postaću baka po treći put. Ćerka mog brata ima dva sina, a sad nam stiže još jedan dečak. Presrećna sam što će se produžiti loza Arnerića. Naša familija je jako stara, imamo rodoslov još iz 14. veka. Porodica se s vremenom gasila i malobrojna je. Ja na ovom svetu imam samo brata. Radujem se što će se loza jednog divnog čoveka nastaviti - izjavila je glumica i dodala:

- Unucima je zabranjeno da me zovu baka, ali ne s moje strane. Mama im je objasnila: “To je moja teta, to je vaša teta, zauvek će ostati naša teta”. Oni su polu-Dalmatinci, polu-Kinezi. Žive u Holandiji i, nažalost, ne viđam ih često, ali kad smo zajedno, ja sam njihova teta - objasnila je Neda.

Međutim, u životu je imala brojne neostvarene želje.

- Ceo život želela sam da skačem padobranom, ali nisu se namestile kockice. Probala sam da vozim dasku na talasima i nisam se baš proslavila. Pomislila sam: “Ako nisam uspela iz prve, neću to nikad ni savladati”, i batalila. Maštala sam da se popnem na Himalaje, želela sam da se bavim alpinizmom. Privlačili su me ekstremni sportovi, ali to će ostati za neki drugi život, ako se desi. A možda se i desi, o tome ništa ne znamo - iskreno je govorila Arnerićeva koja se u danima ovog intervjua spremala za put u Indiju na kojem je provela mesec ipo dana. .

Neda ArnerićFOTO: SLOBODAN PIKULA / RAS SRBIJA

Neda Arnerić

- Ta zemlja, prepuna kontrasta, oduvek mi je bila inspirativna; budizam mi je nekako blizak, o Salmanu Ruždiju znam sve… Međutim, moj muž nikad nije želeo da ide na tu stranu sveta. Govorio je: “Dosta mi je moje sirotinje, neću da gledam tuđu. Nedavno sam, posle duže pauze, ponovo krenula na časove joge, gde sam i čula za mogućnost odlaska u Indiju. Pitala sam mogu li da se pridružim, odgovorili su mi: Naravno, ali ide se u jedan ašarm, gde se vodi strog asketski život. Da li si spremna na to? Verujem da mogu da izdržim deset dana u rigoroznim uslovima i unapred se radujem novom iskustvu. Sigurna sam da će mi biti zanimljivo, a ko zna, možda naučim i da meditiram - pričala je tada glumica.

Sa kolegom Feđom Stojanovićem je igrala u predsta "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo" koja je u nekoliko godina izvođena uspela da se izvede u celoj Srbiji.

- Apsolutno. Taj tekst je u osnovi pisan za mlade ljude, a u našoj verziji dvoje šezdesetogodišnjaka upoznaje se i kreće u zajedničku starost. Mislim da je takav scenario moguć i u stvarnom životu. Poznate su mi ljubavne priče penzionera koji su se sreli u domu za stare. U Alpima, gde često boravim, viđam parove koji nisu oduvek zajedno. Spojilo ih je jahanje ili skijanje u sedamdesetoj. Razumem ljude koji kad izgube dugogodišnjeg partnera nađu nekog sa kim će provesti starost, što nikako ne znači da su zamenili dragu osobu koja više nije sa njima. Jako je tužno biti sam. Nemam ništa protiv toga da u jednom momentu, ako poživim toliko, odem u neki lep dom i družim se sa ispisnicima - rekla je Neda.

Često su joj prilazili ljudi na ulici da se fotografišu sa njom, a ona je imala posban odgovor na ovo:

- Javna sam ličnost i takve stvari su, na neki način, deo mog posla. Uvek izađem u susret, čak i ako mi, možda, u tom trenutku nije do slikanja. Navučem “smajli” i uzvratim ljubaznost koja mi je ukazana. Lepo je kad vas ljudi vole - poručila je Arnerićeva.

Neda Arnerić

Neda Arnerić

Nekoliko minuta pre nego što će iskoračiti pred publikom, glumica iako ima tremu, postoje stvari o kojima razmišlja.

- “Nagazim” po emcijama koje su dominante u komadu. Recimo, kad igram “Igru parova”, iza scene se izgrlim sa mojim kolegom Dragišom Milojkovićem. Nas dvoje smo u predstavi zaljubljeni par i važno mi je da stvorim privid te atmosfere. U “Izvinjavamo se…” na početku sam tužna i usamljena žena, te se prethodno pritajim u nekom ćošku i navučem na sebe tugu i samotinju. Unapred pokušam da se saživim sa pričom, ne izlećem na scenu direktno iz garderobe - izjavila je Arnerićeva, a potom dodala sa kojom mišlju započinje dan.

- Pada mi na pamet ona Andrićeva: “I to će proći“ -ispričala je Neda.

Na kraju, kada su je upitali šta bi volela da joj ispuni dobra vila kada bi imala tu mogučnost, poručila je:

- Zamolila bih je da me učini manje osetljivom - kratko i tiho je rekla Arnerićeva.


Lordan Zafranovic Haloa praznik kurvi 1988 (titlovan)

https://www.youtube.com/watch?v=bq8BWYl6pYg


Bračni par iz Njemačke - sredovječni Manfred i njegova mnogo mlađa supruga Meyra, porijeklom Zagrepčanka, ljetuju na Hvaru. Odsjeli su u kući gospođe .



405
Kategorije: Razgovor
Developed by LELOO. All rights reserved.