Autor: admin
Datum objave: 25.03.2013
Share
Komentari:


TO MAKE THINGS CLEARER

The lymphatic system

TO MAKE THINGS  CLEARER

 

The lymphatic system

To fully understand lymphoedema it helps to know a bit more about the lymphatic system.

http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Livingwithandaftercancer/Symptomssideeffects/Lymphoedema/Thelymphaticsystem.aspx

 

Diagnosing lymphoedema

Your doctor, specialist nurse or physiotherapist will know which cancer treatments you’ve had in the past and will assess whether your symptoms are caused by lymphoedema.

http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Livingwithandaftercancer/Symptomssideeffects/Lymphoedema/Diagnosis.aspx

 

Controlling lymphoedema with compression garments

http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Livingwithandaftercancer/Symptomssideeffects/Lymphoedema/Compressiongarments.aspx#DynamicJumpMenuManager_6_Anchor_4

 

Exercises and keeping active

http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Livingwithandaftercancer/Symptomssideeffects/Lymphoedema/Exercisesandkeepingactive.aspx#DynamicJumpMenuManager_6_Anchor_2

 

Reducing your risk of lymphoedema

http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Livingwithandaftercancer/Symptomssideeffects/Lymphoedema/Preventinglymphoedema.aspx

 

Signs and symptoms of lymphoedema

http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Livingwithandaftercancer/Symptomssideeffects/Lymphoedema/Signsandsymptoms.aspx

Limfna drenaža

http://www.slimming-club.hr/limfna-drenaza.php

Limfa je bezbojna tekućina koja se sastoji od plazme, bijelih krvnih stanica i nešto crvenih krvnih stanica. Stvara se u međustaničnom prostoru tkiva i prenosi otpadne tvari i bjelančevine. Limfa neprestano kruži tijelom.

Naš organizam prožet je limfnim žilama koje predstavljaju mrežu kanalića i koje završavaju u terminusu. Terminus čine dvije posudice, sa svake stane korijena vrata po jedna, kroz koje prolazi sva limfa tijekom dana, a to obično bude oko 2,4 litre tekućine dnevno.

 

Kružeći organizmom, limfa prolazi kroz mnoge limfne žlijezde. U limfnim žlijezdama limfa se filtrira na putu prema terminusu. Limfne žlijezde veličine su od 3 do 6 centimetara, a njihov je zadatak da pročišćuju limfu od bakterija.

 

Slezena, najveća limfna žlijezda, nalazi se u gornjoj lijevoj strani trbušne šupljine i sudjeluje u stvaranju limfocita, bijelih krvnih stanica te uklanja stare crvene krvne stanice iz optoka krvi.

 

Ručna limfna drenaža je tretman u kojem se laganim pritiscima ruku tretira tijelo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene. Limfa prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do svake naše stanice, a na povratku sakuplja štetne tvari i vraća se u krvotok. Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne tvari iz limfe i putem mokraće izbaciti ih iz organizma.

 

Aparaturna limfna drenaža

Učestali problemi kao što su problemi cirkulacije i inervacije u  nogama, što uzrokuje otečene i bolne noge, celulit i prekomjernu težinu, probleme venozne cirkulacije, a posljedica su prekomjernog stajanja i smanjene tjelesne aktivnosti (dugo sjedenje), uspješno i kvalitetno rješavamo pomoću modernog aparata za limfnu drenažu BTL-6000 Lymphastim 12 TOPLINE.

 

http://jadrankabrozd.hr/usluge/limfna-drenaza/  

 

Limfna drenaža aktivira tok limfe kroz limfne puteve koji su zaduženi  za sakupljanje i izbacivanje otpadnih produkata iz tkiva. Pod normalnim okolnostima limfnim sustavom svakodnevno protječe oko 4 litre tekućine. Limfni sustav igra ključnu ulogu kod imunosnog sustava tijela. Limfna drenaža koristi anatomske i fiziološke spoznaje o sustavu cirkulacije čovjeka. Stimulira aktivnost limfnih vodova, obnavlja prolazak limfe na kritičnim točkama i ubrzava metabolizam tkiva.

 Aparaturna limfna drenaža radi na principu isprekidane pneumatske kompresije (presoterapija). Masaža ekstremiteta događa se na osnovi kompresije rukava napunjenih zrakom u koje se komprimirani zrak upuhuje iz baznog uređaja (kompresor) kroz sustav cjevčica. Svaki rukav sastoji se od više međusobno neovisnih zračnih komora koje se napuhuju u prethodno definiranim ciklusima, ovisno o pacijentovoj dijagnozi.

 

 

Limfnom drenažom protiv otečenosti

 

Limfna drenaža je velika pomoć u slučaju edema i otečenosti nogu. To je najučinkovitija masaža protiv venske staze prouzročene lošom cirkulacijom. Laganim pritiscima na limfne čvorove aktivira se protok limfe, čime se ujedno pospješuje uklanjanje suvišne tekućine iz tkiva.

 

Čak i kad se tretira samo određeno područje (primjerice samo noge ili ruke), s masažom uvijek treba početi od vrata, gdje se nalaze glavni kanali kojima se limfa usmjerava po cijelom tijelu. Dakle, najvažnije je osloboditi te kanale i učiniti ih protočnima jer bi u suprotnom mogli ostati zagušeni zbog daljnjeg ručnog premještanja tekućine. Trajanje masaže razlikuje se ovisno o zoni koja se tretira. Limfna drenaža donjih udova treba trajati barem jedan sat, a obavlja se sporim pokretima glađenja i blagih pritisaka. Limfne čvorove ne treba gnječiti, već ih samo lagano stimulirati prateći prirodan ritam protoka limfe i krvi u organizmu (to je razlog zašto stručnjaci ne preporučuju limfnu drenažu aparatima: ona može biti previše traumatična za limfne čvorove). Naprotiv, ova metoda, koja se naziva Vodderovom limfodrenažom, po imenu njemačkog liječnika koji ju je osmislio, predviđa točno određen broj pokreta ruku koje treba izvoditi polako jer moraju pratiti brzinu protoka limfe. Rezultati su odlični i trajni, pod uvjetom da se obavi najmanje 10 - 20 tretmana (2 - 3 tjedno), i to u kombinaciji s odgovarajućom dijetnom prehranom i umjerenom tjelesnom aktivnošću. Edemi se postupno povlače i celulit se smanjuje jer se zajedno s limfom uklanjaju otpadne tvari i otrovi koji uzrokuju tu neestetsku pojavu. Limfna drenaža se ne preporučuje u slučaju upala u akutnoj fazi jer bi stimulacija limfnih čvorova pospješila širenje klica i bakterija u organizmu.

1075
Kategorije: Ostalo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.