Autor: Slobodan Elezović
Datum objave: 24.09.2011
Share
Komentari:


Tomislav Petranović Etoile' zagrebačkog Baleta HNK

Medjunarodno poznati umjetnik na zagrebačkoj sceni

“Poslije niza uspješnih godina u inozemnim kazalištima, baletni umjetnik Tomislav Petranović provest će cijelu sezonu na sceni s koje je i potekao. Moći ćete ga gledati u mnogim ulogama, a kao Colasa u Vragolastoj djevojci, već 6. i 13. listopada’11.”,
piše Ravnateljstvo Baleta zagrebačkoga HNK

Za Tomislava Petranovića su kreirali koreografi Marguerite Donlon, Nicolas Musin, Christine Gaigg, Nicolaus Adler, Patrick Delacroix, Benvindo Fonseca, Dinko Bogdanić.
Tomislav Petranović gostuje diljem svijeta, a partnerice su mu, među ostalima, Simona Noja, Eva Petters, Shoko Nakamura, Margaret Illman, Aurelie Dupont.
Kao priznanje za rad i zasluge za kulturu Republike Austrije, 2001.mu je dodijeljeno austrijsko državljanstvo, uz godine u kojima je bio prvakom Baleta Bečke Državne opere, čestih nastupa u slavnim bečkim Novogodišnjim koncertima,
a i s čašću da otvori i poznati Bal Opere, u Beču, što je i “statusno pitanje”, u pravo vrijeme umjetnikova razvitka i razina postiguća na velikoj europskoj i svjetskoj sceni.
Prvakom Portugalskog nacionalnog baleta. postao je 2006.

Od te 2006. godine ostvaruje glavne uloge u Baletu Slovenskog narodno gledališča u Ljubljani, u baletima Dinka Bogdanića, Uwe Scholtza i Jaša Otrina.
Godine 2010. je u Lyonu s trupom Ballet de Limoges.

Članom Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, bio je od 1992. do 1994. godine.
Od 2011. godine opet je u angažmanu u Baletu HNK, kao prvak Baleta, na čijoj je sceni od 1993.ostvraio niz protagonističkih likova:
Pinocchio – Pinocchio Laszla Kövaryja, koreografija Drago Boldin, 1993.
Koreografije Georgea Balanchinea/Čajkovski pas de deux, 2003.
Apolon - Koreografije Georgea Balanchinea/Apolon Muzagete Igora Fjodoroviča Stravinskoga, 2003.
Duet – Koreografije Renata Zanelle /Koncertantni duet Igora Fjodoroviča Stravinskoga, 2004.
Stanley Kowalski – Tramvaj zvan čežnja, Mladena Tarbuka, koreografija Dinko Bogdanić, 2005.
Tomislav Petranović je rođen 8. ožujka 1976. u Zagrebu. Školu za klasični balet u Zagrebu, završio je 1993. godine u klasi profesorice Tatjane Lucić- Šarić.
Nakon škole se usavršava u Heinz Bosl Stiftungu, u Münchenu kod profesora Heinza Manniegela, a ubrzo postaje solist Baleta Bečke državne opere.
Tada surađuje s najznačajnijim suvremenim koreografima - Jiři Kilian, John Neumeier, William Forsythe, Hans van Mannen, Nacho Duato, Mauro Bigonzetti, Mehmet Balkan. Pleše glavne uloge u koreografijama Rudolfa Nureyeva, Georgea Balanchinea, Kennetha MacMillana, Petera Wrighta, Fredericka Ashtona, Vladimira Malakhova, Dinka Bogdanića.
Za izvedbe u koreografijama Renata Zanelle, časopis Tanz ga proglašava 2000. godine plesačem godine.

Tomislav Petranović, konstitucijom sportaš, potencijalni plivač, karatist, asocijativno naglašeno jak muški plesač.
Ta snaga i osobna svijest o njoj, dopuštaju umjetniku da ih posve stavi u službu umjetničkoga lika na baletnoj sceni, da istražuje, otkriva i postiže psihološke profile protagonista u najvećim baletnim djelima.

Svojom sugestivnom osobnošću i njegovanom scenskom ekspresijom kojoj je izvrsna suverena tehnika tek podlogom za stilsko-poetski izbor i razinu ostvarenja lika,u svakom segmentu koji tvori kompleksnost scensko ekspresivne izražajnosti,pridonosi da balet živi na umjetničkoj sceni kao dramsko djelo, kao snaga vizualne, neverbalne kategorije u kojoj se, rasponima pokreta i gesta, mimike i ritma, tempa i dinamike, stvara uzbudljiva priča o junacima života i njiihovim sudbinama …..

Tomislav Petranović je čovjek koji stalno istražuje, otkriva detalje kojima nadgradjuje lik i širi polje utjecaja svojih već stvorenih i poznatih uloga. Svaka izvedba ima značajke scensko-umjetničke svečanosti, pa smo svi u očekivanju “svetkovine u Thaliinu hramu” najavljenim nastupima Tomislava Petranovića na zagrebačkoj sceni u sezoni koja netom započinje.
1932
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.