Autor: admin
Datum objave: 10.03.2015
Share
Komentari:


Tomislav Radić Žiro

uzoran je portret hrvatskoga intelektualca,domoljuba...

Ličnost gospodina Tomislava Radića, zvanog od milja i poštovanja, Žiro, uzoran je portret hrvatskoga intelektualca,domoljuba koji je svoje pažljivo gradjeno Jastvo razvijao na širokom temelju klasične naobrazbe,studijskih programa završenih cum laude u ime jamstva da svojom eruducijiom,invencijom i kreativnom snagom pokreće energiju svih iz svoga okruženja ,stvarajući u području sprege društvenih,humanističkih znanosti i umjetnosti, vrijednosti s epitetima antologijskih postignuća.


Domoljublje, njegovano generacijama, u obiteljskom domu Tomislava Radića,imalo je vrijednosti jakog motivacijskoga zamašnjaka u pristupu životu s vjerom da  je iskaz hrvatstva i ponosa nacionalnim bićem u sebi,gotovo uzročno-posljedičnom zakonomjernošću vezano uz stupnjeve i razinu znanja koje oslobadja tvoračku energiju i usmjerava je obzorjima s kojih se tradicija hrvatskoga duha, kulture, stila i etike pronalazi u koordinatama bogate i raznovrsne europske baštine. Osobito onih vrijednosti koje su stvarane u stoljećima razvitka i utjecaja supstancijalnog značenja – Mitteleuropa.


I studij Komparativne književnosti, u školi utemeljitelja hrvatske znanstveno-istraživačke komparatističke metode jednoga od najvećih hrvatskih intelektualaca XX.stoljeća Prof.dr.sc.Ive Hergešića,bio je kvalitativno vrijedan,dragocjeni poticaj bogatom i životom razigranom duhu gospodina Tomislava Radića.


Cijeneći ličnost i djelo Tomislava Žire Radića,Profesor Ivo pl. Hergešić je upravo Njemu povjerio nastajanje dokumentarnoga filma o sebi  (jedino postojeće audio-video kompozicije o slavnom profesoru, znanstveniku, novinaru, publicistu,poliglotu..) i srdačno se prepustio razgovoru s obiljem asocijacija na značajke svojega životnoga i radno-tvoračkoga puta, u poznatom radnom kabinetu svojega povijesnoga stana u zagrebačkoj Žerjavićevoj ulici,16,uz sugovornika Žiru Radića, kojega je iznimno cijenio i prihvatio ideju za dokumentarni film,kratke forme,bazirane na razgovoru s ilustracijom da je razgovor osobito suptilno i rafinirano komunikacijsko polje kojemu treba dorasti, a erudicija sugovornika je motorička snaga uspješnoga pristupa svemu što iz kompozcije dijaloga proistječe i u konačnici punoće smisla nastaje.


O Radićevoj predstavi  Stilske vježbe, kao svjetskom rekorderu scensko-umjetničkog djela, o filmovima …….o ukupnom umjetnikovu  kazališnom i filmskom opusu treba započeti sustavnim znanstveno-istraživačkim radom.

Značajke Radićeve osobite scensko-estetske poetike,postignuća filmskoga opusa i vrijednosti dramaturško-ritmičko-dinamičke razine stvorenih filmskih djela, su veliki posao za istraživače kazališta i filma, izvori tema za diplomske i magistarske radove,za disertacije u području teatrologije ,filmologije, aplicirane estetike,psihologije i socio-psiholoških slojeva nastalih strukturom umjetničkih ostvarenja,a sve to postaje jamstvom trajno uvrštenoga velikoga opusa gospodina Tomislava Radića Žire u hrvatsku kulturno-umjetničku baštinu, koju  će svojim novim djelima, znanstveni istraživači, kao i kazališni i filmski stvaraoci, činiti kontinuirano poticajnim za generacije i vrijeme budućih  novih poleta i uzlaza.  

Dr.sc.Slobodan Elezović



Maturanti zagrebačke Prve gimnazije,Rooseveltov trg,5

1957. / 58. razred:  8. A  razrednik: Ljubomir Kargačin

1. Barišić, Damir 2. Božinović, Dragomir 3. Crnetić, Berislav 4. Jokić, Veljko 5. Domić, Ivan  6. Držić, Tomislav 7. Fuchs, Mihovil  8. Hendija, Antun  9. Hulina, Eduard 10. Ikasović, Vladimir 11. Kalousek, Miljenko 12. Knežević, Miroslav 13. Merkez, Zlatko 14. Mikuličić, Nikola 15. Palija, Rade 16. Pavlović, Branislav 17. Peharda, Branko 18. Perinić, Damir 19. Podhorsky, Ivo 20. Polić, Ante 21. Radić, Tomislav 22. Šutej, Branko 23. Tomić, Veljko 24. TomljenoviÊ, Ivan 25. Vrgoč, Krešimir 26. Vrkljan, Ante 27. Žanetić, Ratimir



http://www.jutarnji.hr/tomislav-radic--kako-pobijediti-nase-licemjerje/277999/


http://www.hfs.hr/nakladnistvo_zapis_detail.aspx?sif_clanci=32698#.VP9BOojLz-c

1264
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.