Autor: admin
Datum objave: 12.08.2020
Share


Tonko Maroević

Tonko Maroević (Split, 22. listopada 1941. - Stari Grad, 11. kolovoza 2020.) hrvatski je pjesnik, esejist, prevoditelj (najviše s talijanskog), istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, autor niza monografija o hrvatskim slikarima, likovni i književni kritičar.

Tonko Maroević
https://hr.wikipedia.org/wiki/Tonko_Maroevi%C4%87
Tonko Maroević (Split, 22. listopada 1941. - Stari Grad, 11. kolovoza 2020.) hrvatski je pjesnik, esejist, prevoditelj (najviše s talijanskog), istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, autor niza monografija o hrvatskim slikarima, likovni i književni kritičar. Podrijetlom je Starograjanin.
Maturirao je u splitskoj Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1976. tezom Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas. Na istom je Fakultetu bio asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti 1965.-1970., a od 1970. do umirovljenja u zvanju znanstvenog savjetnika 2011. Radio je na Institutu za povijest umjetnosti, te predajući kao profesor povijesti umjetnosti.
Od 2002. bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Bio je član raznih komisija i ocjenjivačkih sudova (za dodjelu nagrade Galerije Foruma i dr.).
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja
Iznenada preminuo legendarni akademik Tonko Maroević
https://www.vecernji.hr/kultura/iznenada-umro-legendarni-akademik-tonko-maroevic-1423426
Preminuo akademik Tonko Maroević
https://www.tportal.hr/kultura/clanak/preminuo-akademik-tonko-maroevic-foto-20200811
Istaknuti akademik, književnik, povjesničar umjetnosti i publicist Tonko Maroević danas poslijepodne iznenada je preminuo u svom domu u Starom Gradu na otoku Hvaru. Iako u umirovljeničkim danima, stalno je sudjelovao u brojnim kulturnim događanjima pa je tako još sinoć predstavljao jednu knjigu u Starom Gradu

64
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.