Autor: redakcija
Datum objave: 08.02.2012
Share
Komentari:


Trema

pojave u scenskoj umjetnosti

Trema,

 u iskustvima scenskih umjetnika,.....opera, musical, balet, drama....

 

Trema, uoči scensko-umjetničkoga nastupa, ima mnogo nijasni u iskazu, mnogo gradiranih oblika, i temeljnom manifestacijom i popratnim pojavama.

Ima startni psiho-fizički fon i stupnjevito se javlja, i kakvoćom i intenzitetom, neposredno uoči nastupa i proporcionalno važnosti, opsegom i volumenom, uloge u djelu koje se izvodi.

Umjetnik koji je osjetljiviji i području krvožilnog sustava, imat će, najčešće povišeni krvni tlak kao posljedicu povišenoga tonusa ukupnoga nervnog sustava.

Oni osjetljivijega gastrointestinalnog sustava, često u izrazu treme, uoči nastupa, maju diareju

Umjetnik mora biti u harmoničnom radno-stvaralačkom ritmu svake umjetničke sezone, jer ga taj ritam čini dobro treniranim, kvalitetno uigranim u odnosu na svoje snage i njihovo usmjerenje ulozi koju priprema, a brojem izvedaba predstave, je razvija, usavršava, pretvara u kreaciju na umjetničkoj sceni.

Budući da su umjetnici, nizom godina složenih već u desetljeća, tek redateljev „alat“, za materijalizaciju „umjetničke vizije“, ideje vodilje u radu, mnogi od umjetnika nisu „u kombinaciji“ niza redatelja, pa se dogadja apsurd, da umjetnici, članovi kazališne kuće, nizom sezona ne nastupaju, nitko ih ne poziva u stvaralački proces, umjetničku podjelu uloga u djelima uvrštenim u tekući kazališni repertoar.

Ti umjetnici, najprije pate zbog „izopćenosti“, a postupno se rezignirano mire sa statusom u koji su dovedeni, i napokon se adaptiraju na tu pasiviziranost koja im je namijenjena u kući da su, gotovo u nevjerici i šoku, kada se nadju u popisu neke podjele uloga za neko od djela u kojima ih se netko sjeti i uvrsti.

To iznenadno novo stanje, navodi na „neurološki tektonski nemir“ koji rezultira i povišenim tlakom i glavoboljama i  gastro-problemima, općim nervnim nemirom pa i anksioznošću, ovisno o duljini intervala nerada.......

Kod opernih pjevača je sve to zamjetljivo u pojačano iritiranom grlu, osobito su osjetljivi tenori i soprani, dok su dublji glasovi, i muški i ženski, otporniji, ti pjevači su mirniji, s većom kontrolom uz koju proporcionalno  ide i  sigurnost, najmanji  stupanj treme......

Učestalost nastupa ojačava osobu, čini je samosvjesnom, sigurnom i ugodno joj  je biti na sceni koliko god je to potrebno.

Trema obvezno pratiti umjetnika dugo izopćenog iz repertoara, maknutoga sa scene, a uz to uz redovitu mjesečnu plaću koju mnogi, nažalost, usmjeravaju procesima liječenja, umjesto da je potvrdjuju razinama scenskih ostvarenja u ime autoriteta i bogatstva umjetničke kuće čijim su članovima, pa i u statusu solista, prvaka ansambla.....svih ansambala......

A veličina redatelja je,nedvojbeno, u njegovoj spremnosti da radi s glumcima i da mu glumci „iznesu“ sve slojeve ideje, da se prilagodi glumcima kao „zadanom materijalu“ s identitetom i osobnošću koja, u sprezi s idejama i karakterom uloge, daje masive vrijednosti,velike glumačke kreacije, koje su temelj kazališta....

 

 

 

 

 

915
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.