Autor: admin
Datum objave: 12.03.2019
Share


Tribina za kulturu i znanost Collegium Hergešić

Izvedba Gotovčevih Pjesama čeznuća, U tumačenju zagrebačke operne primadone Bademe Sokolović,uz njezinu 90.obljetnicau rodjenja i 50.obljetnicu smrti

Tribina za kulturu i znanost Collegium Hergešić 

Preradovićeva,5

Knjižnica i čitaonica Bogdan Ogrizović


Srijeda,13.ožujka,2019. U 18 sati


Imaju čast pozvati Vas na


Izvedbu Gotovčevih Pjesama čeznuća,

U tumačenju zagrebačke operne primadone Bademe Sokolović,uz njezinu 90.obljetnicau rodjenja i 50.obljetnicu smrti


 Moderator Marijana Dulčić,prof.


Urednik Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.


Hvala Vam na posjetu!


Prvakinja zagrebačke Opere Badema Sokolović,mezzosopran,tumači  Pjesme čeznuća,iz ciklusa Jakova Gotovca


http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/tribina-za-kulturu-i-znanost-collegium-hergesic-51292/51292


 Pozornost  pripada  obljetnici operne primadone  Bademe Sokolović,mezzosopran, kojoj je 24.ožujka ove godine  90.obljetnica rodjenja,a 23.studenoga će joj biti 50.obljetnica smrti.


U zagrebačkoj Operi, čijom je prvakjinjom bila, nastupila je 1957. ulogom Ljuvove u operi Sadko, Nikolaja Rimski Korsakova, s Josipom Gostičem u naslovnoj ulozi, a kasnije je tumačila glavne uloge u mezzosopranskom fahu svih velikih opera G.Verdija,G.Bizeta,C-Saint Seansa,M-P.Musorgskoga, A.Borodina,P.I.Tshaikovskog,D.Šostakovića,B.Smetane,B.Brittena,J.Gotovca….  na matičnoj sceni HNK u Zagrebu,  u HNK u Splitu, na Dubrovačkim ljetnim igrama,u  operi Vjenčanje u samostanu, B.Brittena,  u režiji Kosta Spaića, pa  u  sarajevskoj Operi….

U režiji Vlade Habuneka Badema Sokolović  je, godinama, bila junakinja Bizetove opere  Carmen, od 1959., a svoju posljednju izvedbu toga djela imala je 8.ožujka,1965.  

Kosta Spaić je u svojoj režiji  Prokofjeve,opere  Rat i mir,krajem 1961.izabire za ulogu Helene Bezuhove,a početkom  1962. 19.siječnja, je u ulozi Princeze Eboli u Verdijevu Don Carlosu, u režiji Vlade Habuneka, s Josipom Gostičem u naslovnoj ulozi,Vladimirom Ruždjakom kao Rodrigom, Brankom Stilinović u ulozi Elizabete,te Dragom Bernardićem u ulozi kralja Filipa. pod ravnanjem Mo Milana Horvata.

Tumačila je i Marinu u Borisu Godunovu, od Musorgskoga,Končakovnu  u Borodinovoj operi Knez Igor,1963/64.često je bila u ulozi Azucene u Verdijevu Trubaduru, s Micom Glavačević kao Leonorom,Josipom Šutejom i Pierrom Filippijem u ulozi Manrica,Milivojem Belavićem u ulozi grofa Lune, a u siječnju 1964.je u ulozi Sonje u Spaićevoj režiji Šostakovičeve opere  Katarina Izmajlova….. tih sezona,'64./'65  je i Ms Quickley u Verdijevu Falstaffu,Kata u Smetaninoj  Prodanoj nevjesti,te Dalila u Operi Samson i Dalila u HNK u Splitu, a 5.prosinca 1965. je dala zagrebačkoj publici svoju prvu  Amneris u Verdijevoj Aidi, u režiji Nanda Roje,s Boženom Ruk Fočić u naslovnoj ulozi,Nonijem Žunecom kao Radamesom,te Ivanom Stefanovim u ulozi Ranfisa.. 1966.u Spaićevoj režiji opere Pikova dama,bila je Badema u ulozi Pauline i ulozi Grofice, a u operi Andre Chenier, U.Giordana, je tumačila  Groficu de Coigny…….često je i u  ulozi Dome u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, što joj je bila i posljednja uloga na zagrebačkoj sceni 


S Profesorom Mladenom Raukarom je snimila Gotovčeve Pjesme čeznuća, listopada 1968. sa sestrom, dramskom umjetnicom, Semkom Sokolović Bertok, koja je čitala stihove uglazbljenih pjesama.


Glas Bademe Sokoloviće je bio lirsko-dramske snage i pridonosio velikim odjecima svake njezine minuciozno stvarane interprertacije 


Kao osoba i umjetnica,Badema Sokolović  je  bila  ures ansambla  Opere zagrebačkoga HNK.


Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.




BADEMA SOKOLOVIĆ

(Sarajevo, 24. ožujka 1929. - Zagreb, 23. studenoga 1969.)

http://www.opera.hr/index.php?p=article&id=166

577
Kategorije: Ostalo
Developed by LELOO. All rights reserved.