Autor: Lj.G.
Datum objave: 21.12.2018
Share


U Beogradu u 85. godini umrla Ljubinka Dobrijević

ODLAZAK VELIKE BALETNE UMJETNICE

ODLAZAK VELIKE BALETNE UMJETNICE

https://net.hr/hot/zvijezde/odlazak-velike-baletne-umjetnice-u-beogradu-u-85-godini-umrla-ljubinka-dobrijevic/#

Ljubinka Dobrijević  nastupala je u brojnim trupama u Zagrebu i Parizu, a 2016. primila je nagradu za životno djelo od UBUS-a

Ljubinka Dobrijević, međunarodno afirmirana baletna umjetnica, pedagoginja i koreografkinja umrla je u srijedu u 85. godini u Beogradu, izvijestilo je Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

Angažmani u Zagrebu i Parizu

Baletno obrazovanje stječe u Beogradu nakon čega dolazi na angažman u Zagreb (1954. – 1958.) gdje ostvaruje zapažene solističke uloge u baletima Octavija Cintolesija (“Pelivani”, “Don Juan”, “La Valse”) i Dimitrija Parlića (“Kineska priča”). Nakon Zagreba odlazi u Pariz gdje radi s pedagozima kao što su Gsovki, Preobraženska, Egorova i dr. Angažirana je kao prva balerina u trupi “Théâtre D’Art du Ballet”.

Sa suprugom Perom Dobrijevićem nastupa u trupi Mauricea Béjarta (“Sacre du printemps” I. Stravinskog) i sudjeluje u osnivanju “Ballet du XXe siècle” (1960) gdje je 16 godina solistica u koreografijama Maurice Béjarta (“Boléro”, “IX. Simfonija”, “Sonata á Trois”, “La Douceur du Tonnere”, “Baccanal”,  “Actus tragicus”, “L’Oiseau de feus”,  “Les Oiseaux”, “Romèo et Juliette”, “Tombeau”) i Hansa van Manena (“Symphonie en Trois”). Prenosi Béjartove balete za Parišku operu, balete u Budimpešti i Antwerpenu i radi na ulogama sa znamenitim plesačima kao što su Maja Pliseckaja, Natalija Makarova, Carla Fracci, Luciana Savignano.

Sa suprugom vodila baletnu školu u Švicarskoj

Nakon plesačke karijere odlazi u baletnu školu teatra “La Scala” gdje radi kao prvi pedagog. Radi i kao koreograf i baletni majstor u “Teatro comunale” u Firenci, baletni je majstor u trupi Natalije Makarove u New Yorku, koreograf  u “Bayerisches Staatstheater” u Münchenu i vodi master class na “Heinz-Bosl Stiftung Ballet Akademie” u Minhenu. Surađuje s Natalijom Makarovom i postavlja predstave u SAD-u, Brazilu i u Europi.

Saarbrückenu, bila je baletni majstor u “Ballet de Monte Carlo” kao i gošća baletnih ansambala u Torinu, Rio de Janeiru, Budimpešti, Beogradu, itd. Bila je i ravnateljica baleta teatra “La Scala” u Milanu.

U 2016. primila je nagradu za životno djelo od UBUS-a. Od 2012. bila je stalna članica međunarodnog žirija Međunarodnog baletnog natjecanja “Mia Čorak Slavenska
237
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.