Autor: admin
Datum objave: 10.09.2013
Share
Komentari:


U Bruxellesu predstavljena hrvatska kultura i književnost

zastupnik Andrej Plenković je organizirao razgovor o hrvatskoj kulturi i književnosti

Bruxelles | 10. 7. 2013.  ( 10. 9. 2013.)

 

U Bruxellesu predstavljena hrvatska kultura i književnost

 

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=128:u-knjiznici-europskog-parlamenta-predstavljena-hrvatska-kultura-i-knjizevnost&catid=10:iz-europskog-parlamenta&Itemid=110

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju zastupnik Andrej Plenković je u suradnji s knjižnicom Europskog parlamenta organizirao razgovor posvećen hrvatskoj kulturi i književnosti

Govornici su bili akademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, i Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

 

Plenković je naglasio kako je za ukupno funkcioniranje europskog projekta kultura jedna od najvažnijih sastavnica koja povezuje i približava europske narode te pridonosi međusobnom razumijevanju i poštivanju različitosti. Kazao je da je namjera današnjeg susreta približiti hrvatsku književnost i kulturu europskim kolegama.

 

Na početku je govorila zastupnica Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu, te se osvrnula na svoju višegodišnju suradnju s Hrvatskom uz uvažavanje naše kulturne baštine. Na skupu su sudjelovali i hrvatski zastupnici Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Ruža Tomašić i Nikola Vuljanić. Pozdravnu riječ održao je i direktor knjižnice Alfredo de Feo, a nazočno je bilo 70-ak sudionika.

 

Akademik Ante Stamać je u izlaganju na temu ˝Hrvatska kultura kao susretište različitih kulturnih utjecaja˝ govorio o stalnim i promjenjivim kategorijama hrvatske kulture. Stalne su rezultat 6 nataloženih jezika tijekom povijesti, a promjenjive su susjedne kulture koje su ostavljale svoje utjecaje (mediteranska, srednjoeuropska, panonska i zapadno-balkanska).

 

Božidar Petrač dao je presjek hrvatske književnosti od Bašćanske ploče do naših dana, naglašavajući kako se hrvatska književnost u svim razdobljima svojega trajanja oslanjala na kretanja u europskim književnostima.

882
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.