Autor: admin
Datum objave: 25.05.2013
Share
Komentari:


U operi Norma na osječkoj pozornici...

Nakon sedam godina u Osijek se vratila Helena Lucić Šego

U operi Norma na osječkoj pozornici

nastupili velikani svjetske operne scene.

http://www.glas-slavonije.hr/199846/5/U-operi-Norma-na-osjeckoj-pozornici--nastupili-velikani-svjetske-operne-scene

 

Nakon sedam godina u Osijek se vratila Helena Lucić Šego

 

Opera Vincenza Bellinija Norma, biser belkanta, premijerno je izvedena na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Osim što je riječ o posljednjoj ovosezonskoj opernoj premijeri, izvedba je važna i zbog toga što je osječki ansambl prvi put u povijesti svog kazališta izveo tu poznatu operu. No iako osječki HNK nikada na svom repertoaru nije imao Normu, Osječani su tu predstavu mogli vidjeti davne 1988. godine na Osječkom opernom biennalu, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Jučerašnja predstava po mnogo čemu je bila glazbeno-scenski spektakl koji će se dugo pamtiti.

Na osječkoj pozornici nastupila su velika imena svjetske operne scene. Tako je Gabriella Morigi, talijanska umjetnica svjetskog glasa, osamdeseti put u svojoj bogatoj karijeri pjevala Normu. Naslovnu ulogu druidske svećenice Norme, iako je to teška rola, pripremala je s velikim zadovoljstvom. “Upravo zbog Norme počela sam se baviti pjevanjem, jer mi je baka, dok sam bila malena, puštala arije iz te lijepe opere”, kaže Gabriella Morigi.

Ulogu rimskog prokonzula Pollionea interpretirao je Osječanima omiljen tenor Miljenko Đuran. Njemu je to bio debi u ovoj predstavi. “Cijeli ansambl zrači pozitivnom energijom. Na pozornicu izlazim bez straha, ali s velikom odgovornošću”, izjavio je Đuran.

Nakon sedam godina, i to upravo u predstavi Norma, u Osijek se vratila Helena Lucić Šego. “Adalgisa je teška i velika uloga, koju sam prije nekoliko godina pjevala u Zagrebu”, rekla je. Režiju i scenografiju Norme potpisuje Dejan Miladinović, iskusni kazališni redatelj svjetskog glasa, a bajkovite kostime, koji izražavaju osobnost likova, kreirala je Osječanka Jasmina Pacek. Sutra će u ulozi Norme debitirati Dragana Radaković. V.Latinović

Dejan Miladinovic

http://en.wikipedia.org/wiki/Dejan_Miladinovic

 

photos

http://www.google.hr/search?q=dejan+miladinovic&client=opera&hs=5yM&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZO-fUZHDJ8SM4ASn5YDADA&ved=0CEYQsAQ&biw=991&bih=651

 

 

DEJAN MILADINOVIĆ REDATELJ OSJEČKE OPERNE PRAIZVEDBE

Ovo će biti vizuelno najpoetičnija Norma

http://www.glas-slavonije.hr/199528/5/Ovo-ce-biti-vizuelno-najpoeticnija-Norma

Moja veza s Osijekom, ona umjetničko- emotivna, ostala je svih ovih godina

Najnoviju osječku premijeru, Bellinijevu Normu, velik i vrlo zahtjevan operni projekt, redateljski će uobličiti Dejan Miladinović, gost iz Beograda, koji - nakon više od dva desetljeća - ponovo surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem.

 

Nakon dugog izbivanja, eto Vas ponovo u Osijeku, čija se vjerna i, dakako, ona starija operna publika itekako sjeća Vaših nezaboravnih režija od prije puno godina. Kakav je osjećaj novog susreta s Osijekom, s teatrom, i još radeći ovako velik operni projekt?

 

- Poziv osječkog HNK, odnosno Opere, čelnih ljudi kuće, prihvatio sam s posebnom radošću. Prije svega zato što su prošle 23 godine od moje posljednje režije u Osijeku - bila je to Puccinijeva Tosca. Prije toga radio sam operu Ljubavni napitak, no predstave na koje se i danas silno ponosim, a koje pronosim i u svijetu, naslovi su s osječkog Annala - Seoski filozof, Povratak Odiseja u domovinu i Bruccijev Prometej. S ponosom te predstave ističem i u svojoj biografiji, u Americi, Kanadi i drugdje, upravo kao djela s osječkog opernog festivala i u produkciji osječke Opere.

 

Moja veza s Osijekom, ona umjetničko-emotivna, ostala je svih ovih godina i traje i danas. I ništa se u međuvremenu nije nimalo pokvarilo, zaista. Kad sam nedavno kročio u osječki teatar, dočekali su me prijatelji, stari prijatelji, koji su pričali o meni i mojim režijama, tijekom svih ovih godina, dakako i mlađima u ansamblu koji me ne znaju. I eto, konačno sam stigao. Počeli smo raditi, a taj rad odjednom je pokazao svu ljepotu našeg zajedništva u pripremi Norme, što mi je zaista veliko zadovoljstvo.

 

Znamo da je Norma izuzetno zahtjevan projekt koji traži i vrhunske soliste. Kakva će biti Vaša Norma na osječkoj pozornici 2013. godine?

 

- Znajući da postoje različiti koncepti i redateljske verzije Norme, po svijetu i pogotovo posljednjih godina, ja sam se odlučio - budući da je to jedna od rijetkih opera čije se zbivanje odvija isključivo u eksterijeru; Talijani je nazivaju i “opera šuma” - da cijelu predstavu posvetim šumi. Sve se odvija na jednom velikom panju na kojem su godovi - to je pozornica, a šuma se mijenja iz scene u scenu. Sve to zajedno prate videoklipovi, i sve je u pokretu šuma, polja, rijeka, jezera, vodopada, kiše, oluje, vjetra, dakle svih prirodnih pojava i onog što naš planet nudi. Jedna velika i žestoka ljubavna priča odvija se na tom prirodnom fonu, a priroda teče dalje. Lišće opada, drveće se obnavlja, ljubav umire ili se rađa, ali traje koliko i ljudski život, možda i kraće, a ovo drugo traje i trajat će.

 

Bit će to, prema svemu sudeći, baš kao i mnogi Vaši projekti diljem svijeta, jedna izuzetno atraktivna i scenski originalna osječka Norma, zar ne?

 

- To sam zapravo i htio od prvog trenutka. Ništa nisam, tako ću reći, stavio u džins, jer za to nema nikakve potrebe, a ni razloga. Znam, rekao sam i na početku, za različite verzije, pa i redateljske ekshibicije da bi, zbog bizarnosti, bile interesantnije. No, ne ulazim u to jer svatko potpisuje svoju režiju. Kad sam mojim prijateljima u Kanadi, inače ljudima iz teatra, pokazivao moje početne trodimenzionalne skice za scenografiju, rekli su da je ovo vizualno najpoetičnija Norma koju su vidjeli. U svakom slučaju, ta poetičnost izbija iz cijele Norme, pogotovo što priroda stalno u pozadini teče. Naravno, pregledao sam tisuće videoklipova, a svaki koji prati određenu muzičku sekvencu donosi asocijacije koje se pretapaju jedna u drugu. Bio je to, dakle, velik posao, praktički - napraviti jedan film o prirodi koji počinje beskrajnim šumama, a završava polarnom svjetlošću.

 

Kako biste, u osječkom slučaju, progovorili o muzičkoj strani predstave?

 

- Izbor Norme, koja je i osječka praizvedba, apsolutno je dobar, a siguran sam da će to biti predstava koja će osvajati publiku. Pohvalio bih kompletan osječki ansambl - soliste, osječke i gostujuće, te zbor i orkestar, što pod rukom maestra Pavišića jako dobro zvuči, a odlično je oblikovan. Svi u kazalištu pričaju o divnoj atmosferi koja vlada tijekom priprema predstave, pa u tom ozračju, opuštenom i kreativnom, s tim uvjerenjem i željom, prepustimo je i osječkoj publici na dar. Kompletna je produkcija, moram to naglasiti, svojom umjetničkom kvalitetom na visokom nivou.

Dražen BAĐUN

 

Želim vratiti radost umjetničkog stvaranja

 

Razgovorali smo s Dejanom Miladinovićem i o njegovoj funkciji direktora beogradske Opere: “Trudim se da vratim onu radost umjetničkog stvaranja koja se, tijekom godina, negdje usput zagubila. U travnju smo u Beogradu imali vrlo uspješnu premijeru Aide, koja je ovih dana izvedena na otvorenom prostoru, u rimskom amfiteatru Arheološkog parka Viminacijum, kod Kostolca, u okviru obilježavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.” Napisao je Miladinović, doznali smo, i libreto za jednu novu i veliku historijsku operu koja se zove In hoc signo; radi se o Konstantinu Velikom. To će biti projekt beogradske Opere, u listopadu, ali i završni program proslave 1.700 godina Milanskog edikta.

Konferencija za novinare

 

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta, najavljene su dvije premijere opere Norma. Prva će biti u petak, a druga u subotu, 24. i 25. svibnja. O praizvedbi te poznate Bellinijeve opere govorili su Božidar Šnajder, intendant HNK-a, Filip Pavišić, ravnatelj Opere, Dejan Miladović, redatelj i scenograf Norme, kostimografkinja Jasmina Pacek, tumači naslovnih uloga: Gabriella Morigi (Norma), Dragana Radaković (Norma), Helena Lucić Šego (Adalgisa) i Miljenko Đuran (Pollione).

 

 

 

 

 

 

 

 

960
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.