Autor: admin
Datum objave: 29.07.2019
Share


U prostorima poput Lazareta kultura grada nanovo će se stvarati

SVEČANO OTVARANJE

SVEČANO OTVARANJE ‘U prostorima poput Lazareta kultura grada nanovo će se stvarati’

https://www.dulist.hr/svecano-otvaranje-u-prostorima-poput-lazareta-kultura-grada-nanovo-ce-se-stvarati/595336/


Svečano otvaranje obnovljenog kompleksa Lazareti održalo se ovu nedjelju, završnom konferencijom projekta ‘Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika’ na kojoj je predstavljen cjelokupni program. Gradonačelnik Mato Franković na samom je početku svoga obraćanja istaknuo povijesne činjenice vezane za Lazarete. Naime, 27. srpnja 1377. godine Veliko vijeće donosi odluku o uvođenju karantene u našem Gradu. Godine 1590. počinju se raditi Lazareti…

– … a zanimljivo je da 28. srpnja 2019. svečano otvaramo završen projekt njihove obnove. Iznimno važan i povijesni događaj obilježava činjenica kako se godinama, unatoč ulasku Republike Hrvatske u EU, točnije 4 godine, naš Grad nijednom jedinom prilikom nije potrudio dobiti europska sredstva za bilo koji projekt – naglasio je Franković i dodao da je ’11. srpnja 2017. godine završena cjelokupna dokumentacija, dobivene su sve dozvole i potpisan ugovor’.

-Konačno se u 2018. godini krenulo koristiti europska sredstva. Izgleda kao jedan mali korak za naš grad, ali iznimno bitan. Još ima simbolike u ovim događanjima. Upravo je 2019. godina kulture, kada obilježavamo brojne obljetnice i konačno možemo reći – Lazareti su gotovi. Znamo kako trebamo skrbiti o našoj povijesnoj baštini, na raspolaganju su nam EU sredstva i upravo smo pokazali da ih znamo koristiti, da znamo gospodariti EU novcem i ulagati ga u ono što je važno, a to je brigu o našoj baštini. Siguran sam da je ovo samo početak cijelog niza projekata koje ćemo u budućnosti raditi. Posebno bi se htio zahvaliti našem premijeru, gospodinu Plenkoviću, dubrovačkom zetu koji je vrlo često u našem gradu, ne slučajno, nego zato što Vlada kontinuirano ulaže u Dubrovnik i prati projekte kroz svoja razna ministarstva. Na nama je da nastavimo dalje! Ne bi bilo ovaj projekt moguće realizirati bez da smo se svi skupili za stol i dogovorili se kako ovo riješiti, a da nikoga ne oštetimo. Mislim da svi mogu biti zadovoljni – zaključio je Franković i dodao: ‘Ono što će Lazareti u budućnosti imati je mogućnost disperzije, odnosno boljeg rasporeda gostiju. Tako da će jedan dio turista ići u Lazarete’.

-Trenutno smo u fazi pripreme obnove dvaju ljetnikovaca što će biti financirano EU sredstvima, siguran sam. Veselimo se 2021. godini i novom programskom razdoblju kada ćemo sve prijaviti. Ključ budućnosti je obnova kulturne baštine i time pružanje novih mogućnosti za naše goste – rekao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je da mu je drago je u Dubrovniku te što prisustvuje kraju realizacije još jednog važnog projekta za razvoj Dubrovnika, ‘ovog puta u pogledu kreativnih, kulturnih projekata razvoja Grada i to u povijesnim Lazaretima’.

-Divno je da se već desetljećima ovdje isprepliću dvije iznimne vrijednosti. Jedna je očuvanje kulturne baštine, a druga je naslijeđe suvremenog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i društvenog djelovanja. To je upravo onaj spoj kojem svjedočimo u Lazaretima – rekao je Plenković.

-Lazareti su nakon ukinuća karantene prolazili različite faze, od propadanja do ponovnog vraćanja u život. U proteklih nekoliko desetljeća postali su dom za nekoliko udruga iz područja kulture, umjetnosti i humanitarnog rada. Svojim su djelovanjem održavali kontinuitet korištenja Lazareta. Dubrovnik je definiran svojom bogatom tradicijom, baštinom i kulturom. Jedan je od nekoliko gradova u svijetu koji imaju UNESCO-ov status univerzalne vrijednosti materijalne i nematerijalne baštine. Ujedno je jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih gradova i identiteta. Dubrovnik je svjestan da mora obnavljati javne prostore poput Lazareta u kojima će se kultura grada nanovo stvarati. Stoga mi je drago da je gradonačelnik prije dvije godine pokrenuo i projekt Poštujemo grad u okviru kojega mijenja sve negativne trendove pretjeranog i neumjerenog korištenja resursa Grada – ističe premijer. Dodao je kako mu je drago što se realizacija Lazareta odvila brzo, uz potporu svih koji su sudjelovali.

-Posebno zahvaljujem gospođi Mihaeli Skurić, ravnateljici Zavoda za obnovu Dubrovnika bez čijeg stručnog angažmana teško da bismo realizirali projekt. Mi smo iz Vlade svjesni koliko su ovi projekti iz baštine važni. I kroz ovaj smo projekt koji je vrijedan 33 milijuna kuna napravili kvalitetan iskorak. Korištenjem europskih fondova ljudima ćemo dodatno približiti što nam ovo članstvo znači. Ovakav pristup Gradske uprave u snažnom partnerstvu s Vladom daje velike rezultate. Mislim da će najzadovoljniji s ovim projektom biti korisnici nevladinih udruga – rekao je premijer.

Ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen rekla je da se u Dubrovniku potvrđuje da Grad, uz pomoć Vlade, ima snagu ovakve reprezentativne baštinske prostore obnoviti i staviti u funkciju za potrebe svojih građana.

-Ovdje će prostor naći institucije i udruge u kulturi koje su ključne za život grada tijekom cijele godine – rekla je Obuljen Koržinek.

Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika naglasila je da je ovo prvi projekt nositelja Grada Dubrovnika u kojem su sredstva EU fondova uložena u obnovu kulturne baštine.

-Ali ne samo obnovu, već i davanje nove funkcije, namjene, odnosno života našoj baštini, a na dobrobit lokalne zajednice. Dobivenim sredstvima obnovile su se osma, deveta i deseta lađa kompleksa Lazareti te dvorišta između njih. Dodatno se opremilo svih deset lađa novog kulturnog centra. Partneri su kroz projekt stvorili uvjete za unaprjeđenje svojih djelatnosti, uspostavu novih programa i sadržaja za nabavu vrijedne opreme kao i za jačanje kapaciteta i promociju. Ukupna vrijednost projekta je 33,7 milijuna kuna, a prema ugovoru EU sufinancira oko 26 milijuna kuna. Ostatak sredstava osigurao je Grad Dubrovnik iz svoga proračuna. Najveći iznos projekta odnosio se na obnovu i rekonstrukciju triju neobnovljenih lađa. Zavod je uspješno realizirao ovaj u mnogočemu kompleksan zahvat. Iza nas su kvalitetno izvedeni radovi koji su završeni u ugovorenom roku i unutar ugovorenog iznosa – rekla je Skurić.

U projektu je uz Grad Dubrovnik još sudjelovalo deset partnera – Zavod za obnovu Dubrovnik, DURA, TZ Grada Dubrovnika, Folklorni ansambl Linđo, ART radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DEŠA, Socijalno poduzeće DEŠA i udruge Dart te Art Sebastian Design.

Na svečanosti su među ostalima bili i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, državni tajnici Frano Matušić, Nikolina Klaić i Sanja Putica, saborski zastupnik Branko Bačić, europarlamentarka Dubravka Šuica te župan Nikola Dobroslavić

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je dio udruga i ustanova koje djeluju u prostoru Lazareta.


Otvaraju se obnovljeni Lazareti

https://www.dulist.hr/u-nedjelju-otvaraju-se-obnovljeni-lazareti/594825/


Galerija

https://www.dulist.hr/svecano-otvaranje-u-prostorima-poput-lazareta-kultura-grada-nanovo-ce-se-stvarati/595336/#&gid=null&pid=1

437
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.