Autor: admin
Datum objave: 19.04.2013
Share
Komentari:


U temelju komunikacijskoga polja

Tri polja odredjuju razinu,opseg i volumen komunikacijske kakvoće

U temelju komunikacijskoga polja svakoga pojedinca,svake osobe kao inicijatora i  subjekta u procesu komunikacije,razlučujemo tri „polja“- intimno, privatno i javno......

Ta tri polja odredjuju  razinu,opseg i volumen komunikacijske kakvoće,od racionalno-emocionalne,leksičke, do ukupne individualne ekspresije pojedinca u odnosu na vrstu komunikacijske relacije tj. interakcije u komunikaciji.

U intimno polje prepušta se osobiti izbor suradnika u komunikaciji i relacije iz toga polja imaju oosbito pažljiv i njegovan najintimniji izraz,gestom,riječju i ukupnim ponašanjem u ime afirmacije najosobnjega odnosa i iskaza u tom posebno osjetljivom i najosobnije polju odnosa u komunikaciji.

Uprivatno polje uvršava se krug istomišljenika,suradnika i prijatelja, s kojima se dijeli istovrsni svjetonazor i srodnim kriterijima se lako i neposredno odredjuje stav i odnos prema vitalnim pitanjima u susretima i komunikaciji.gesta,leksički izbor,struktura izričaja,rečenice je ležena ,neobvezna često tek u naznaci riječju i gestom,jer  se sugovornici razumiju, dijele sličnosti odnosa prema svemu što ih povezuje i  u fokusu im je pažnje svakodnevno...

Treće je polje-službeno polje, kao izraz odnosa pojedinca i najšireg okružja, pa je naglašena pažnja i obzir u svakom obliku izraza i stava,od geste ,mimike i riječi, kao najvažnijega izrara za iskaz stava i odrednice pojedinca u toj razini komunikacije - javne scene i odraza osobe,komunikatora, u relacijama postojećim i kreiranim u polju javne scene koja je najzahtjevnije i očekivano traži osobito suptilan odnosa svakoga sudionika,svake osobe djelujuće u tom osobito važnom i istodobno osjetljivom polju akcije i komunikacijske učinkovitosti.

U „pleteru“ mogućih odnosa privatnoga i javnoga polja,zamoljen je gospodin Prof.Zdravko Mršić, prvi hrvatski ministar vanjskih poslova,intelektualac par excellence i erudit koji  se dinamično iskazuje osobitim opusom kao ilustracijom socijalne evolucije i socio-psihološkog odraza  čovjeka u svakodnevici,slojevito složenoj našoj svakdonevici.

Uoči pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji,održani su izbori za članove u europskom parlamentu iz Hrvatske i uz to je gospodin Mršić zamoljen za nekoliko svojih refleksija.

 

 

Nedavni izbor hrvatskih zastupnika u Europski parlament vjerojatno je uz skori pristup Hrvatske EU najvažniji događaj na hrvatskom političkom prostoru od pobjede Koalicije na općim izborima u siječnju 2000. godine.

Izbor je bio obilježen (1) očekivano niskim, ali neočekivano dobrim odzivom birača te (2) zapanjujućom pobjedom ne HDZ-a, nego saborske zastupnice Ruže Tomašić i potpunim porazom predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Slab odziv birača posljedica je toga, što većina građani ništa ne očekuje od politike, jer u Hrvatskoj politike kao postupka uređenja javnih odnosa nema. Mjesto politike zauzele su administrativni postupci unutar političkog sustava, koji je glavninom odredila EU. Dio građana, koji su pristupili izborima zastupnika u Europskom parlamentu, svojim je izborom pokazao da želi povratak politike u Hrvatsku. To je najvažniji rezultat izbora, jer će se novi zastupnici u parlament EU birati već 2014. godine.

Izbori su donijeli dobar rezultat Hrvatskoj, a nikako ne njezinim političkim strankama, koje su uništile hrvatsku politiku. Da su se izbori odvijali po hrvatskim političkim običajima, a ne po pravilima koje je odredila EU, nastavilo bi se monotono propadanje hrvatske politike. Uporabljeni način izbora zastupnika za Europski parlament donio je političko osvježenje Hrvatskoj. Međutim, najvažniji rezultat održanih izbora je to, što je postalo očitim da se hrvatski izborni sustav mora hitno promijeniti, u mjeri koja će u Hrvatskoj obnoviti politički postupak.

„Smatra se“ da biste Vi, g. p., po svojoj dužnosti i po svojem domoljublju bili najpozvaniji predložiti i nametnuti uspostavu novog, većinskog izbornog sustava, koji bi izravnim izborom svih zastupnika građana u svim predstavničkim tijelima vratio povjerenje građana u politiku te njihov utjecaj na politički postupak i na sadržaj politike.

Postavljanje novog izbornog sustava omogućilo bi, prvo, demokratizaciju stranaka i jamčilo nadzor članstva i aktivista stranaka nad stranačkim vodstvima. Ljudi koji su izravno birani u predstavnička tijela bi, oslonjeni na povjerenje birača, mogli slobodno zastupati svoja stajališta, koja bi se dogovorom i konsenzusom sažimala u politiku stranaka.

Drugo, demokratizacija i otvaranje stranaka za širok krug ljudi, koji bi se putem stranaka uključivali u politiku, bilo bi izvrsno sredstvo za uklanjanje korupcije iz političkog života Hrvatske, jer su stranke gnijezda političke korupcije. Naime, uska vodstva stranaka ili sami predsjednici podliježu utjecaju posebnih interesa, a aktivni pripadnici stranka, bez uživanja povjerenja birača i u ovisnosti od stranačkih predvodnika, slijede volju vodstava stranaka.

Minuli izbori su pokazali, da je sitna izmjena izbornog postupka, koja se sastojala u mogućnosti pružanju prvenstva jednom kandidatu, unijela potrebno osvježenje u hrvatsku politiku. Nužna zamjena sadašnjeg razmjernog izbornog sustava većinskim unijela bi preokret u vođenje i sadržaj hrvatske politike. Tu promjenu valja hitno izvesti. U protivnom slučaju, ako se nastavi dosadašnje potkopavanje i sabotiranje političkog postupka putem neprimjernog izbornog sustava, građani bi mogli pokušati tražiti mogućnost uklanjanja hrvatskih gospodarskih, političkih, ljudskih i sigurnosnih nevolja izvan demokratskog političkog postupka. Političko stanje u Hrvatskoj je hitno.

 

Iskazi ljubavi, izrazi „mržnje“ itd.

 

809
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.