Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović
Datum objave: 07.03.2014
Share
Komentari:


UMJETNOST NE POZNAJE GRANICE

Glazba kao seizmograf duše!

UMJETNOST NE POZNAJE GRANICE

 

Glazba kao seizmograf duše!

 

U zagrebačkoj Dvorani Vatroslav Lisinski, održan je u četvrtak,6.ožujka,2014.u 19,30h koncert Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH, s programom ruske glazbene klasike.

 

Izbor je obuhvatio suitu Poručnik Kije,  Sergeja Prokofjeva, Drugi klavirski koncert, Dmitrija Šostakoviča ( u godini 50. obljetnice autorova posjeta Zagrebu, kada je 7. siječnja, 1964. bio nazočio praizvedbi svoje opere Katarina Izmajlova, u HNK) i  Slike s izložbe, Modesta Petroviča Musorgskog.

 

Izazovan program s velikim djelima iz opusa ruskih velikana-skladatelja  antologijske glazbe koja ojačava čovjekov duh i pridonosi da se život živi poletom dostojanstva čovjekove osobnosti.

 

Umjetnička ponuda ruskoga duha, izborom glazbenog reprezentativnog sadržaja, potiče i na izbor iz opusa velikog Lava Nikolajeviča Tolstoja,a osobito  na njegove slavne Sevastopoljske pripovjetke, sada kada smo u svakodnevici suočeni s krizom oko Ukrajine,odnosima Rusije i Ukrajine, impulsima zemalja Europske Unije,Krimom kao vrstom “neuralgične točke” ovih dana, glasom iz SAD i mnogim zabrinjavajućim koracima u dnevno-operativnim smjerovima političke svakodnevice.

 

U grmljavini riječi,a često i inflatornoj struji s naponom leksičkih izbora i iskaza,

koncertna večer s djelima iz opusa ruskih velikana, podsjetila je na umjetnost  kao

stožer čovjekova duha i ljepote duše, kao izvor života i nade koja je srž života, koja njeguje optimizam i daje, snagom moćnog energenta, zamah poletu kojim se premošćuju i nadvisuju mnogi oblici i vrste nesporazuma u svakodnevici  obilatoj vrlo složenim uvjetima egzistencijalnih izazova i mogućnosti…..

 

U nastavku koncertne večeri u Dvorani Lisinski, bio je ponudjen i Jazz –program

OSRH, koji je sadržajno proširio ugodjaje duhovnim obzorjima i usmjerio pozornost velikoj, osobitoj tradiciji svjetskoga Zapada.

 

 

Koncert Orkestra - OSRH četvrtak 6. ožujka 2014. godine u 19,30 sati

 K.D. Vatroslav Lisinski

http://www.eho.com.hr/news/koncert-orkestra-osrh/8207.aspx

D.Šostakovič: Drugi klavirski concert…..

 

 

877
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.