Autor: admin
Datum objave: 14.05.2018
Share


Umro je veliki Zlatko Bourek, jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma

Preminuo je u petak, u 89. godini života U 89. godini otišao je akademik Zlatko Bourek, slikar, kipar, kostimograf, scenograf, režiser, autor crtanih i igranih filmova te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Umro je veliki Zlatko Bourek, jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma i čovjek koji je stvorio Baltazar grad

https://www.telegram.hr/kultura/umro-je-veliki-zlatko-bourek-jedan-od-osnivaca-zagrebacke-skole-crtanog-filma-i-covjek-koji-je-stvorio-baltazar-grad/

Preminuo je u petak, u 89. godini života

U 89. godini otišao je akademik Zlatko Bourek, slikar, kipar, kostimograf, scenograf, režiser, autor crtanih i igranih filmova te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Gospodin Bourek, koji je preminuo u petak, rodio se u Požegi 1929. godine, a 1955, nakon što je za vrijeme Drugog svjetskog rata sudjelovao u antifašostičkoj borbi, diplomirao je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu.

Jedna od najvažnijih stavki u Bourekovoj karijeri je to što je, još za studija, zajedno s kolegama osnovao u svjetskim okvirima važnu Zagrebačku školu crtanog filma. Između ostalog, Bourek je bio scenograf za kultnu animiranu seriju Profesor Baltazar, za koju je, po uzoru na Rijeku, kreirao izmišljeni Baltazar grad.

DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Animiranim filmovima počeo se baviti kao crtač podloga, a od 1960. godine radio je crtane filmove po vlastitim scenarijima. Za karijere je, što samostalno, što skupno, izlagao na gotovo svim kontinentima. Godine 2005. dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

“Smrću akademika Zlatka Boureka Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izgubila je jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od svojih najvećih, najsvestranijih i najoriginalnijih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja. Pamtit ćemo njegovu likovnu i intelektualnu mnogostranost i marljivost kojom se nesebično davao likovnoj, kazališnoj i filmskoj umjetnosti, kao i njegov vedar i razigran duh.

Iako je bio umjetnik svjetskog glasa, cijelog života bio je privržen rodnoj Slavoniji, ponosan na njenu kulturu i tradiciju iz koje je crpio nadahnuće za svoja djela kojima je obogatio hrvatsku kulturu. Akademik Bourek pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost, hrvatsku kulturu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i hrvatski narod“, stoji u izjavi predsjednika HAZU akademik Zvonko Kusić.


Bećarac" Restoration

https://www.youtube.com/watch?v=Pr-l9jozPTQ

Od Baltazara do Bećarca: Odabrali smo nekoliko bitnih radova iz bogata opusa Zlatka Boureka

https://www.tportal.hr/kultura/clanak/od-baltazara-do-becarca-odabrali-smo-nekoliko-bitnih-radova-iz-bogatog-opusa-zlatka-boureka-foto-20180514

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Čuveni hrvatski kipar, slikar, crtač animiranih filmova, lutkar, scenograf, kostimograf, redatelj, karikaturist i akademik Zlatko Bourek, čija je posljednja izložba otvorena krajem 2017. u Gliptoteci HAZU-a, preminuo je 11. svibnja u Zagrebu u 89. godini. Iz njegova bogatog opusa obilježenog humorom i groteskom donosimo pregled pet značajnih radova - od kultnog Baltazara i Bećarca, preko jedinstvenog teatra nakaza, do posljednje skulpture, čarke protiv poplave na zagrebačkom Savskom nasipu


Profesor Balthazar: O mišu i satovima [Sezona 1]

https://vimeo.com/246247272

Profesor Baltazar hrvatska je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Seriju čini 59 epizoda u trajanju od pet do deset minuta, i do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Baltazar-gradu ime je dao Pavao Štalter. Na projektu je sudjelovala ekipa od dvadeset ljudi među kojima su se, uz spomenute, isticali Ante Zaninović, Boris Kolar, Milan Blažeković, Zlatko Bourek i autor glazbe Tomica Simović.


Wiener Blut Zlatko Bourek & Pavao Štalter 2014 TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=u2-iba6Xi5g


akademik Zlatko Bourek

http://info.hazu.hr/hr/clanovi_akademije/osobne_stranice/bourek

Datum rođenja: 04.09.1929

Mjesto rođenja: Slavonska Požega

Adrese: kućna adresa: Amruševa 5, 10000 Zagreb

Akademske titule: akademik

Članstvo u Akademiji: redoviti član - Razred za likovne umjetnosti (20.05.2010. - ...)

član suradnik - Razred za likovne umjetnosti (16.05.2002. - 20.05.2010.)

Životopis

Zlatko Bourek rođen je 4. rujna 1929. godine u Požegi. Akademski kipar, režiser, autor crtanih i igranih filmova. Godine 1955. diplomirao je kiparstvo i slikarstvo na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu (prof. Kosta Angeli Radovani).

U suradnji s grupom SlO (Studio za industrijsko oblikovanje) izrađuje interijersku skulpturu koja je 1957. izložena na trijenalu u Milanu.

Grafičke radove prvi puta izlaže 1959, godine, prve slike počinje izlagati 1963, godine koje već tada imaju glavne značajke njegova likovnog stvaralaštva: groteskni humor s nadrealističkim elementima povezanim s folklornim sastavnicama.

Samostalno je izlagao u Duisburgu 1969. godine (Galerija Nos), u New Yorku 1969.170. (Museum of Modern Art, Film Department), Dubrovniku 1982. (Galerija Sebastijan) i Varaždinu (Galerija Zlatni ajngel). Od 1955. sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu među kojima izdvajamo: Zagreb - Zagrebački trijenale (1955.i 1959.), Vizualne komunikacije (1962.). Zatim izložba jugoslavenske grafike (1960.1962,1964.), izložba jugoslavenskog crteža (1968,1973.1975.1981,), Nadrealizam i hrvatska likovna umjetnost (1972.), Erotika u hrvatskom slikarstvu, crtežu i grafici (1977.) i Salon u Rijeci (1956.i1961.) Sudjelovao je na Međunarodnom bijenalu grafike u Ljubljani (1959. i 1961.), Izložbi jugoslavenske grafike, slikarstva i primijenjene umjetnosti u Veneciji (1959.), Budimpešti (1960.), Tokiju (1960.), Wiesbadenu (1961.), Kubi (1961.), Rimu (1962.) Ateni i Solunu (1963.), Caracasu (1965.) i Sl. Poeltenu (1970.)

Samostalnu izložbu Bourek je imao u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (2002.12003.) - Zlatko Bourek i čiklovi na Dravi / slike i skulpture 1960,-2002. Godine 2009. u Osijeku u Galeriji likovnih umjetnosti priredio je retrospektivnu izložbu: Zlatko Bourek: Od slavonske ravni do europskih scena. Crtanim filmom počeo se baviti kao crtač podloga i tu postigao svoj prvi uspjeh filmom Cowboy Jimmy (1957.), Happy End (1958.) Inspektor se vraća kući, Kod fotografa (1959.)

Od 1960. godine radi crtane filmove po vlastitim scenarijima među kojima izdvajamo: Kovačev šegrt, I videl sem daljine meglene i kalne, Bećarac, Kapetan Arbanas Marko, Mačka, Školova nje, Ručak ... Kao režiser i scenarist snimio je tri igrana filma: Cirkus Rex, Crvenkapica, Ventrilokvist.

Od 1971. često surađuje kao scenogra i kostimograf u uglednim Kazalištima u Njemačkoj, a od 1988. stalni je član kazališta "Hans Wurst Nachfahren" u Berlinu, Na Dubrovačkim ljetnim igrama 1977. godine režira lutkarsku farsu "Orlando maleroso" autora Saliha Isaaca. Ovom predstavom Bourek je započeo obnovu lutkarskog scenskog izraza u nas,

Od iznimno bogatog Bourekog stvaralaštva u kazalištu još ćemo ovom prigodom u našem recentnom izboru izdvojiti njegovu suradnju na 51. splitskom [etu 2005, kada je autorski potpisao režiju, kostimografiju i scenografiju za predstavu "Kralja Ubua" A. Jarrya.

I, dakako, 2010.godinu u kojoj je obilježio svoj 80.rođendan u Zagrebačkom kazalištu lutaka premijerom lutkarske predstave za odrasle "Jedini neuspjeh Adolfa H," autora G. Taboria za koju je radio scenarij, režiju i nacrt za lutke. Godine 2010. postaje redoviti član HAZU. Živi i radi u Zagrebu.

Iz pogovora kataloga:

Zlatko Bourek : 17. ožujka - 9. travnja 2011., Zagreb - Galerija Forum, ožujak 2011.

Dodatni podaci na film.hr


IZ: KANDIDATI ZA NOVE ČLANOVE HAZU - IZBORNA SKUPŠTINA 20. svibnja 2010.

    Zlatko BOUREK, akademski kipar i slikar, režiser, kostimograf, tvorac crtanih i igranih filmova. Rođen je u Požegi 1929. Kiparstvo i slikarstvo diplomirao je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu 1955. godine. Iste godine izlaže djela s područja primijenjene umjetnosti, grafičkim radovima javlja se 1959., a od 1963. izlaže i slike koje nose sva obilježja njegova likovnog stvaranja okrenutog grotesknom humoru i nadrealističnom osjećaju povezanom s elementima folklora. Samostalno je izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku i Zagrebu; skupne izložbe u zemlji bile su mu u sklopu: Zagrebačkog trijenala, Izložbe jugoslavenske grafike, Zagrebačke izložbe jugoslavenskog crteža, Vizualnih komunikacija, Nadrealizma i hrvatske likovne umjetnosti, Erotike u hrvatskom slikarstvu, crtežu i grafici, Salona u Rijeci; a u inozemstvu: u Aleksandriji, Veneciji, Budimpešti, Tokiju, Weisbadenu, Kubi, Rimu, Ateni, Solunu, Caracasu i St. Poeltenu. Od 1960.godine radi crtane filmove temeljene na vlastitim scenarijima. Kao režiser i scenarist snimio je tri igrana filma. Kao scenograf i kostimograf debitirao je u Dramskom kazalištu Gavella. Od 1971. kao scenograf i kostimograf često radi u kazalištima SR Njemačke. Od 1988. je pak stalni član kazališta Hans Wurst Nachfaren u Berlinu, gdje je postavio četiri Čehovljeve jednočinke, Shakespearovu Ukroćenu goropadnicu i farsu Rigoletto. Godine 1977. u Dubrovniku režira lutkarsku farsu Orlando maleroso. Predstavom Hamlet u izvedbi kazališta ITD doživljava golem uspjeh i gostuje na najvećim svjetskim kazališnim festivalima. Karakteristično je njegovo nastojanje da isti skulptorski problem pokrene na filmu i u kazalištu. Još za vrijeme studija osniva, s grupom istomišljenika, Zagrebačku školu crtanog filma. Radeći izrazito figurativni teatar, bilo s glumcima, bilo doslovno s figurama/lutkama, Bourek otvara novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog i kazališnog stvaranja. Njegova likovna i intelektualna mnogostranost uvijek u prvi plan stavlja kult zanata. On je umjetnik modernog sluha, stiže se baviti kazalištem, slikati, raditi skulpturu. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada: Godišnje nagrade i Nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, Nagrade grada Zagreba, Premije na 4. zagrebačkoj izložbi jugoslavenskog crteža, Nagrade VIII. Marulićevi dani te nagrada u Oberhausenu, Atlanti, Chicagu, New Yorku, Premia alla cariera, Salerno, Italija. Godine 2002. izabran je za člana suradnika VII. razreda.

 

 

 

708
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.