Autor: admin
Datum objave: 29.04.2014
Share
Komentari:


Uoči nadolazećih izbora za Europski parlament

Gospodin Plenković je otvoreno odgovorao na konkretna pitanja


Uoči nadolazećih izbora za Europski parlament, koji će se održati 25. svibnja 2014. godine, razgovarali smo s diplomatom i jednim od najaktivnijih članova prošlog saziva Europskog parlamenta Andrejem Plenkovićem, po mnogima glavnim adutom HDZ-ove koalicijske kandidacijske liste na predstojećim izborima za EU parlament. Gospodin Plenković je otvoreno odgovorao na konkretna pitanja vezana za položaj osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i što on i njegove kolege s HDZ-ove koalicijske liste kane učiniti kako bi promicali interese hrvatske OSI zajednice u Europskom parlamentu.

 

Gospodine Plenkoviću, koliko ste se u vašem prvom mandatu kao europski parlamentarac upoznali s načinom na koji se Euro parlament bavi problematikom položaja osoba s invaliditetom? Jeste li bili dijelom kakvih konkretnih inicijativa vezanih za OSI zajednicu?

- Prije svega istaknuo bih da ulogu zastupnika u Europskom parlamentu kao inovativnu ulogu na političkoj sceni koristim da građanima približim aktualna zbivanja u Europskoj uniji i mogućnosti koje im se članstvom nude. Zato sam praktički svaki petak na terenu u obilasku županija, jer se upravo na lokalnim razinama društva mogu najbolje ostvariti ciljevi razvojne politike EU.

Svakako je pohvalna posljednja inicijativa nekoliko kolega zastupnika o osnivanju uprave za invalidnost pri Europskoj komisiji. Novo tijelo bi trebalo olakšati za više od 80 milijuna osoba s invaliditetom pristup obrazovanju, zapošljavanju te robi i uslugama u EU-u, kako se ne bi osjećali socijalno isključenima. Upravo sam zato potpisao ovu izjavu jer smatram da europski projekt može jedino opstati uz uvjet ravnopravne prisutnosti i jednakih prava svih socijalnih aktera u društvu.

Sredinom ožujka zaposlenici mog ureda u Bruxellesu primili su predstavnike Hrvatske zajednice za Downov sindrom (HZDS) povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Downovim sindromom i sastanka Europske Down sindrom udruge (ESDA). Razgovarali su kako poboljšati mogućnosti, postignuća i potrebe osoba s Downovim sindromom u Hrvatskoj.


Hrvatska nije imala predstavnika u "Disability intergroup", najstarijoj  neformalnoj međuparlamentarnoj grupaciji koja okuplja zastupnike iz svih EU članica koji žele doprijeniti interesima OSI zajednice, kako u europskom, tako u nacionalnom kontekstu. Hoće li se netko od članova vaše koalicije u novom mandatu pridružiti toj međuparlamentarnoj interesnoj grupaciji i time direktno raditi na boljitku položaja OSI zajednice u Hrvatskoj, kojih prema procjeni ima oko pola milijuna?

- Budem li 25.svibnja ponovno izabran u Europski parlament, osobno ću se uključiti u rad međuparlamentarne grupe za osobe s invaliditetom. Želim podsjetiti da sam još za vrijeme mandata državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju surađivao s krovnim udrugama koje se bave potrebama osoba s invaliditetom. U dogovoru s tadašnjom saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić održao sam predavanje na XV. Hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom na temu '' Što ulazak RH u Europsku uniju donosi osobama s invaliditetom''.

Prepoznatljiva je važnost rada međuparlamentarne grupacije za osobe s invaliditetom čiji je zadatak poboljšanje prava tih osoba u pogledu većih mogućnosti za zapošljavanje, pristupa informacijama, obrazovanja i mobilnosti. U tom smislu, već je na snazi Europska strategija za osobe s invaliditetom za razdoblje 2014.-2020. koja je stavila naglasak na 8 prioritetnih područja za ravnopravnu integraciju gotovo 80 milijuna stanovnika EU koji imaju neki oblik invaliditeta, a samim time su izloženiji socijalnoj isključenosti i siromaštvu. Riječ je o područjima dostupnosti informacija, sudjelovanju, jednakosti, zapošljavanju, obrazovanju, društvene zaštite i zdravlja.

 

Najveći problem osoba s invaliditetom je nezaposlenost i općenito isključenost s tržišta rada. Kako se na taj problem, a posebice na položaj mladih nezaposlenih OSI, gleda iz perspektive europskog parlamentarca?

- U kontekstu strategije zapošljavanja posebno je naglašena pomoć mladim osobama s invaliditetom u njihovoj tranziciji od školovanja do pronalaska posla, kao i promicanje opcija samozapošljavanja. Iako najveću odgovornost za uključivanje osoba s invaliditetom imaju države članice, Europska unija mora doprinijeti njihovim naporima.

U okviru sredstava iz Europskog socijalnog fonda koja su u ovom slučaju namijenjena uključenju osoba s invaliditetom na tržište rada, državama članicama predviđena je pomoć u izradi analiza tržišta rada o dostupnim područjima za zapošljavanje, razvijanje aktivnih mjera za zapošljavanje, otvaranje servisa za pronalazak posla i druge mjere.

Također, vidljivi su pomaci u pravima osoba s invaliditetom u prometu u državama članicama, jer im je omogućena sva dostupna asistencija prilikom putovanja avionom, trajektom, vlakom i autobusima.

 

HDZ-ovi zastupnici svoj rad u Europskom parlamentu temelje na programskoj platformi Europske pučke stranke koja naglasak stavlja na poduzetništvo, rast, zapošljavanje, potporu inovacijama, ravnopravnost i socijalnu zaštitu svih skupina. Zadatak je svakog društva da prihvati jednak tretman svih društvenih aktera na tržištu rada.

U tom smislu, budući sastav HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu sigurno će nastaviti pratiti teme koje se tiču osoba s invaliditetom, bilo kroz rad ''Disability intergroup'' ili drugih parlamentarnih odbora i pododbora, jer preko 70% tema koje se raspravljaju u Europskom parlamentu izravno utječu na svakodnevni život građana EU, pa tako i hrvatskih.

 

Europski parlament je, preko Schumanove stipendije,  otvoren za stipendiranje pripravničkog staža u svojim tijelima osobama  s invaliditetom s završenim fakultetom. Koliko su budući europski parlamentarci iz vaše koalicije spremni, po uzoru na postojeću praksu, koristiti usluge mladih i školovanih osoba s invaliditetom kao svojih asistenata, posebno kad je u pitanju sudjelovanje u formalnim i neformalnim parlamentarnim tijelima vezanim uz prava i položaj OSI
zajednice?

- Naglasio bih da sam, kao i ostali kolege zastupnici iz Hrvatske, već zaposlio 6 stalnih asistenata u Bruxellesu i Zagrebu, te nekoliko stažista svaki mjesec. Svi oni kroz iskustvo rada na poslovima vezanim uz Europski parlament stječu veliko iskustvo koje će im služiti u daljnjoj poslovnoj karijeri.

Budući da je Hrvatska postala članica u posljednjoj godini mandata aktualnog saziva Europskog parlamenta, dosadašnji 10-mjesečni rad hrvatskih zastupnika bio je svojevrsna kampanja za europske izbore u svibnju 2014. Siguran sam da će u predstojećem mandatu 2014.-2019. zastupnici HDZ-ove koalicijske liste ponuditi i mladim osobama s invaliditetom priliku da rade u europskim institucijama.

 

Razgovarao: Branimir Šutalo

 

 

843
Kategorije: Razgovor
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.