Autor: admin
Datum objave: 20.06.2018
Share


Uručene 'Nagrade Vladimir Nazor' za 2017. Godinu

za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu svečano su dodijeljene u utorak, 19. lipnja 2018. godine na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Uručene 'Nagrade Vladimir Nazor' za 2017. Godinu

http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=19902

20.6.2018. - „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu svečano su dodijeljene u utorak, 19. lipnja 2018. godine na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. 

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, koja je zajedno s predsjednikom Odbora „Nagrade Vladimir Nazor“ akademikom Zvonkom Kusićem uručila nagrade na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu, čestitala je nagrađenima  ali i svima koji su bili kandidirani. Nagrada se već od 1959., kontinuirano dodjeljuje i predstavlja najveće doprinose na području umjetnosti u Hrvatskoj. Zahvaljujući vama, Hrvatska ima istaknuto mjesto na europskoj i svjetskoj na umjetničkoj sceni, rekla je ministrica Obuljen Koržinek i zaželjela laureatima da ostanu vjerni svojim vrijednostima.

Nagrade za životno djelo za književnost dobio je Feđa Šehović, za glazbu Dubravko Detoni, za film Rajko Grlić, za likovne i primijenjene umjetnosti Biserka Baretić, za kazalište Dragan Despot i za arhitekturu i urbanizam Antun Šatara.

Godišnju „Nagrade Vladimir Nazor“ za književnost dobio je Branko Maleš za zbirku poezije Mutno, a za glazbu Ivan Krpan za recital u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu i za koncert sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u povodu osvojene nagrade na 61. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Feruccio Busoni u Bolzanu u Italiji. Godišnju nagradu za film dobio je Goran Bogdan za glavnu ulogu u filmu Agape, a za likovne i primijenjene umjetnosti Dalibor Martinis za izložbu Data Recovery 1969-2077 u Muzeju suvremene umjetnosti. Za kazališnu umjetnost godišnju nagradu dobio je Rene Medvešek za režiju predstave Tko pjeva zlo ne misli u HNK-u u Zagrebu, a za arhitekturu i urbanizam autori Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann, projektni ured x3m – arhitektura + urbanizam, za Osnovnu školu Žnjan Pazdigrad u Splitu.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić podsjetio je da se nagrada dodjeljuje na godišnjicu Nazorove smrti, te ocijenio da su se mnogi ovjenčali njome zbog neprolaznih vrijednosti kojima su obogatili hrvatsku kulturnu baštinu i kojima izgrađuju hrvatski identitet.

U ime nagrađenih zahvalila se Biserka Baretić, koja se na umjetničkoj sceni javila prije sedam desetljeća, te izrazila nadu da će zemlja i dalje znati zaštiti umjetničke vrijednosti i znati nagraditi umjetnike. Današnji slavljenici, "koji lete na krilima svoga zmaja, prema svojoj sjajnoj zvijezdi inspiraciji", premda se  svi izražavaju jezikom svoje umjetnosti, ne treba nikada zaboraviti, da su svi isti, „hrana svemiru i sitne čestice svijeta“, zaključila je u ime nagrađenih Biserka Baretić. (MK/Hina)

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/Nagrade%20u%20Kulturi/Nagrada%20Nazor%20za%202017/VNOBRIMG_0037.jpg
109
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.