Autor: redakcija
Datum objave: 17.06.2012
Share
Komentari:


Utemeljeno hrvatsko Vijeće za mozak

14.lipnja,2012.

Utemeljeno hrvatsko Vijeće za mozak, 14.lipnja,2012.

Bolesti mozga predstavljaju najveći izazov modernog čovječanstva. Troškovi liječenja i doživotne skrbi za osobe oboljele od neuroloških i psihijatrijskih bolesti samo u Europi premašuju 600 milijardi Eura godišnje. Stoga istraživanje mozga i unaprjeđenje liječenja bolesti mozga predstavljaju jedan od prioriteta današnjeg društva.
Osnivačka skupština Hrvatskog vijeća za mozak je održana 14. lipnja u 20:00 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18, Zagreb
 Na skupštini je usvojen statut, za predsjednika je izabran Akademik Ivica Kostović,Akademkinja Vida Demarin je jedna od dopredsjednica, a druga je Prof. Nina Barišić.
Hrvatska je ušla u grupu europskih zemalja koja posebno brine o poremećajima mozga, a Vijeće će nastojati koordinirati znanstvena istraživanja iz tog područja, i potaknuti rad udruga pacijenata iz tog područja, na što aktivniji pristup.
Osnivanjem Hrvatskog vijeća za mozak povezat će se udruge i pojedinci koji sudjeluju u istraživanju i liječenju bolesti mozga, te će se učiniti značajan korak u senzibiliziranju javnosti na pitanja bolesti mozga.
Osnovna zadaća Hrvatskog vijeća za mozak će biti kontinuiran rad na smanjenju nerazmjera između velikog utjecaja bolesti mozga na ljudsko društvo i nedovoljnog ulaganja u istraživanje i liječenje bolesti mozga. Boljim povezivanjem stručnih udruga smanjit će se rascjepkanost nepovezanih istraživačkih i kliničkih grupa te će se unaprijediti briga za osobe oboljele od bolesti mozga. Ulaganjem u prevenciju smanjit će se udio bolesti mozga, a edukacijom mladih ljudi povećat će se broj istraživača koji će doprinijeti unaprjeđenju istraživanja i liječenja bolesti mozga u Hrvatskoj.

Osnivači Hrvatskog vijeća za mozak su Hrvatsko društvo za neuroznanost,Hrvatsko neurološko društvo, Hrvatsko društvo za dječju neurologiju, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, Hrvatsko društvo za neuromuskularne bolesti i kliničku elektromioneurografiju, Društvo za psihofarmakoterapiju i biologijsku psihijatriju, Društvo za kliničku genetiku Hrvatske, Akademija za razvojnu rehabilitaciju i Udruga Hrabra djeca – cerebralna paraliza.

Inicijativu aktivno podržavaju i podupiru Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakulteti i Sveučilišne klinike Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, Europsko udruženje društava za neuroznanost (FENS), Europsko vijeće za mozak, Europski program za neurodegenerativne bolesti i druge javne ustanove.
 Ministar zdravlja Prof.dr.sc. Rajko Ostojić, predstavnici HAZU, akademkinja Vida Demarin i akademik Ivica Kostović, izaslanici Europskog vijeća za mozak Prof. Roland Pochet i Prof. Nikolay Gabrovsky, posebni izaslanici Sveučilišta i Medicinskih fakulteta i mnogi drugi uglednici su nazočili Osnivačkoj skupštini i izrazom potpore dali zamašnjak najnovijem hrvatskom znanstvenom tijelu - Vijeću za mozak 
912
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.