Autor: redakcija
Datum objave: 17.03.2012
Share
Komentari:


Uz XI. izborni sabor HNS

Sjećanje na SAVKU

Uz 11. izborni  Sabor HNS,  Zagreb, 17. ožujka, 2012.

Sjećanje na SAVKU

Dr Savka Dabčević- Kučar, utemeljiteljica Hrvatske narodne stranke.

U listopadu 1990. zajedno s istomišljenicima formira demokratsku hrvatsku stranku centra Hrvatsku narodnu stranku (HNS). Prvi je predsjednik HNS-a, birana tajnim glasovanjem, siječnja 1991. Još dva puta birana za predsjednicu stranke, dugi put uz protukandidata. Svojom odlukom povlači se s te funkcije u studenom 1994. Birana u vodeća stranačka tijela i za počasnu predsjednicu HNS-a, što je bila do dana smrti, 6. kolovoza, 2009.

Dr. Savka Dabčević Kučar, imala je vrline koje u posebnim osobama, kakva je bila, izražavaju narodni genij.

Njeno je mjesto među prvacima višestoljetne borbe hrvatskog naroda, kako za državu tako i za socijalnu pravdu.  Spada u povijesne vođe, a to će i ostati.

U svojim ranijim reminiscenijama, Vesna Pusić, je kazala da je Dr Savka Dabčević-Kučar, kao izuzetna osoba, postavila ciljeve svoje politike mnogo dalje nego što su mnogi vidjeli, te odredila kriterije koji su u njeno doba mnogima bili nerazumljivi.

Kao prvu veliku temu Savkine politike navela je da je ona, zajedno s drugim proljećarskim političarima, dala politici drukčiji, ljudskiji prizvuk, a njen je cilj bio ostvarenje težnji živih, stvarnih ljudi.

Kao drugu temu je, Dabčević-Kučar, otvorila I politiku čistih računa, što je u vrijeme Hrvatskog proljeća bila jedna od vodećih politika.

U osnovi te politike bila je spoznaja da građani financiraju državu i stoga je politika odgovorna građanima, odnosno onima koji rade i plaćaju porez, što je tada bilo nečuveno.

Treća velika tema koju je Savka Dabčević-Kučar uvela u hrvatsku politiku, jest

samoograničavanje vlasti, a to je uvelike nepoznato u našoj politici do danas, kazala je Pusić.

Te njene tri ideje, Pusić je ocijenila mnogo opasnijim za nekadašnji režim nego nacionalizam I liberalizam za koji je optužena i upravo zbog te tri ideje joj je naprasno i prekinuta politička karijera.

Njene ideje su, smatra Pusić, i kao predsjednice HNS-a, početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, ponovo bile ispred vremena, a ako kao politička nacija imamo sreće i ako ćemo imati pameti, vrijeme ideja i kriterija Savke Dabčević-Kučar tek dolazi, zaključila je Pusić.

873
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.