Autor: admin
Datum objave: 26.09.2014
Share
Komentari:


Vanjskopolitički odbori parlamenata Jugoistočne Europe

Zastupnik Plenković sudjelovao je na konferenciji 'EU proširenje – teškoće i izazovi'

Zastupnik Plenković sudjelovao je na konferenciji »EU proširenje – teškoće i izazovi« u okviru 5. Sastanka vanjskopolitičkih odbora parlamenata regije Jugoistočne Europe koju je ugostio Hrvatski sabor

 Na konferenciji su, uz zastupnika Plenkovića, sudjelovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za europske poslove Danijel Mondekar, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak, zastupnici Tonino Picula, Jozo Radoš i Ivan Jakovčić, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te drugi saborski zastupnici iz Hrvatske i zemalja regije.

U svom izlaganju zastupnik Plenković iznio je ključne elemente politike proširenja EU u idućih 5 godina. Istaknuo je da su gospodarska i financijska situacija u EU i dalje u fazi oporavka. Stoga su ključne države članice sklone zaključku da Unija nije spremna za daljnje proširenje.

Na posljednjim europskim izborima izlaznost je ostala na razini 2009, ali je, osobito u državama utemeljiteljicama, zabilježen trend jačanja niza političkih stranaka koje su ili protiv europskog projekta ili vrlo suzdržane prema proširenju. Takva stajališta utječu na politiku mainstream stranaka u Uniji i Europskom parlamentu, smatra Plenković. Naglasio je da su zastupnici EPP-a vodili brojne rasprave o definiranju politike proširenja u programu Junckerove Komisije, a zahvaljujući zastupnicima iz novih država članica proširenje Unije ostalo je jedan od njegovih elemenata.

Dodao je da će se novi povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn usredotočiti na redefiniranje politike Istočnog partnerstva nakon agresije na Ukrajinu, a također na događaje na Sredozemlju i stvaranje koalicije protiv islamske države u Iraku i Siriji. Obje krize neće se riješiti brzo, a EU mora biti vjerodostojna ponajprije u svom susjedstvu ako želi zadržati snažan utjecaj u drugim dijelovima svijeta, smatra Plenković.

Plenković je istaknuo da će hrvatski zastupnici kroz sve mehanizme u Europskom parlamentu, napose kroz Odbor za vanjsku politiku i delegacije za zemlje jugoistoka Europe, nastojati da se svim državama pristupa pravedno, da se vodi računa o ispunjavanju kriterija i da ne bude apriornoga političkog blokiranja.

Ocijenio je da novi pristup u pregovorima, koji je zahtjevniji i obuhvaća više mjerila, omogućuje Komisiji  i Parlamentu da detaljnije ispitaju stupanj pravne i političke pripremljenosti pojedinih država za funkcioniranje u Europskoj uniji. U tom će smislu za zemlje iz regije biti korisna iskustva što ih je Hrvatska stekla tijekom pristupnih pregovora.

 

764
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.