Autor: admin
Datum objave: 03.10.2014
Share
Komentari:


Varaždin posjetila Yvonne Kalman,kćer kompozitora koji je diljem svijeta proslavio njegovo ime

Za gospođu Kalman organiziran je prijem kod gradonačelnika Gorana Habuša

Varaždin posjetila Yvonne Kalman, kćer kompozitora koji je diljem svijeta proslavio njegovo ime

http://varazdinske-vijesti.hr/kultura/varazdin-posjetila-yvonne-kalman-kcer-kompozitora-koji-je-diljem-svijeta-proslavio-njegovo-ime.html

U Varaždinu danas boravi Yvonne Kalman, kćer znamenitog mađarskog skladatelja Emmericha Kalmana koji je svjetsku slavu stekao skladanjem opereta, a operetom „Grofica Marica“ u okviru koje je najpoznatija arija „Hajd'mo u Varaždin“ (Komm mit nach Varaždin) i diljem, svijeta proslavio ime Varaždina.

Za gospođu Kalman organiziran je prijem kod  gradonačelnika Gorana Habuša, a potom je održan i radni sastanak kojemu su uz Jasnu Jakovljević, ravnateljicu  Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu prisustvovali i Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, Rajmond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, predstavnik Varaždinskog komornog orkestra Hrvoj Vančik i ostalih institucija u kulturi grada, a među uzvanicima je bila i Lana Kos, danas najpoznatija varaždinska operna diva koja nastupa na pozornicama diljem svijeta.

Yvonne Kalman, stigla je u Varaždin iz Meksika, a prije Varaždina nazočila je premijeri jedne očeve operete u Münchenu. U Varaždin je stigla na poziv Jasne Jakovljević, ravnateljice HNK, čija je ideja da jedna od premijera u okviru buduće glazbene scene Varaždinskoga kazališta (koje je ove godine dobilo nacionalni status) bude i premijera Kalmanove "Grofice Marice" čime bi se i varaždinsko kazalište priključilo proslavi 100. obljetnice izvođenja Kalmanove "Kneginje čardaša" u kazalištima diljem Europe. Uz to Varaždin je i jedan od gradova koji se slijedeće godine ponosno priključuje toj proslavi s obilježavanjem 100. obljetnice od izvođenja prve Kalmanove operete u svom kazalištu. Naime, prva njegova opereta "Vjerni ratni drug" čiji je libreto kajkavizirao August Cilić, ujedno i redatelj predstave izvedena je 11. prosinca 1915. godine, a dirigent je bio Andro Mitrović, tadašnji ravnatelj teatra i poznati kompozitor.

Bilo je to zlatno doba operete u varaždinskom kazalištu pa je u godinama koje su slijedile na red došlo i niz drugih Kalmanovih naslova "Kneginja čardaša" 1918. Jesenji manevri 1919., "Vjerni ratni drug" ponovno 1920., pa nakon dulje stanke  "Silva" 1953., "Grofica Marica" 1994., i ponovno "Silva", 1959. godine. Kalman je bio najpopularniji i najizvođeniji autor opereta u Varaždinu.   

Yvonne Kalman jučer se u Zagrebu susrela i sa maestrom Mladenom Tarbukom i Dinkom Bogdanićem, a na izložbi u povodu 85 rođendana slikara Zlatka Boureka pozdravio ju je i Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture. Njezina je ideja pokretanje operetnog festivala posvećenog njezinu ocu Imri (Emerichu) Kalmanu.

1123
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.