Autor: admin
Datum objave: 03.02.2015
Share
Komentari:


VEČERA OD KANDELORE U HILTON IMPERIALU

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast parcu danas je pred Katedralom otvorena 1043. Festa svetoga Vlaha

VEČERA OD KANDELORE U HILTON IMPERIALU

Kolinda nije došla, a biskup nakon blagoslova napustio večeru

http://dubrovacki.hr/clanak/71409/kolinda-nije-dosla-a-biskup-nakon-blagoslova-napustio-veceru

Večera od Kandelore kojoj je domaćin bio župan Nikola Dobroslavić, održana je večeras u hotelu Hilton Imperial. Umjesto Grada Dubrovnika, koji svake godine tradicionalno organizira svečanu večeru u povodu Feste sv. Vlaha, ove godine zbog raspuštanja Gradskog Vijeća, organizaciju je preuzeo župan Dobroslavić. Izazvalo je to burnu rasparavu u Gradu,a županov potez bivši gradonačelnik Andro Vlahušić nazvao je političkim vandalizmom i krađom identiteta Grada.

Pozdravljajući goste domaćin večere župan Dobroslavić u kratkom govoru osvrnuo se na tradiciju Feste te gostima poželio dobrodošlicu i uživanje na proslavi blagdana dubrovačkog parca.

Dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je pozivao da se večera od Kandelore ne koristi u predizbornoj kampanji, kao što je i najavio došao je, pozdravio uzvanike, blagoslovio jelo i uz ispriku obavezama napustio večeru.

- Sigurno je kako je Večera od Kandelore tradicija uvodena početkom devedesetih godina, tako da bi bilo stvarno šteta da se takva jedna tradicija zaustavila. Nažalost, odlukom sada bivšeg gradonačelnika iz samo njemu znanih razloga postojala je želja da se to zaustavi pa bar i na jednu godinu. Drago mi je što je župan našao način da se ipak večeras održala Večera od Kandelore, što je dobro i vjerujem da će se tradicija nastaviti i u budućnosti. Nadam se da nikom više od političara neće pasti na pamet da zaustavi jednu takvu tradiciju usvojen proračun ili ne. Feste Svetoga Vlaha mora biti, Večere od Kandelore mora biti jer je to tradcija i jer je to iznad politike– kazao je predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković.

Iako se govorilo kako će na večeru doći i novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović to se nije dogodilo. Uz hadezeovce iz Grada, Županije  na večeri je bio hadezeov saborski zastupnik Branko Bačić, zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica, a  došao je i podpredsjednik Sabora Nenad Stazić koji je u razgovoru s biskupom Matom Uzinićem izrazio žaljenje što ove godine nema svečane sjednice Gradskog vijeća. Svečanoj večeri nazočila je i ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović  i glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević.



BISKUP UZINIĆ PROZVAO POLITIČARE S OTVORENJA FESTE SVETOGA VLAHA


IMA NAS SVAKAKVIJEH To što nemamo vlast negativno je i za Grad i za Festu

http://dubrovacki.hr/clanak/71399/ima-nas-svakakvijeh-to-je-nemamo-vlast-negativno-je-i-za-grad-i-festu

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast parcu danas je pred Katedralom otvorena 1043. Festa svetoga Vlaha. Pozdravljajući okupljene uzvanike i ovogodišnje festanjule, pomorca Lukšu Zupčića i obrtnika Mata Luja, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić osvrnuo se na posebnosti ovogodišnjeg blagdana dubrovačkog nebeskog zaštitnika i Dana Grada Dubrovnika koji je pred prijevremenim izborima.

- Ovogodišnju Festu, posljednju prije jubilarne kojom ćemo se prisjetiti 1700. obljetnice parčeve mučeničke smrti, slavimo u specifičnim okolnostima. S jedne strane specifičnost je činjenica da je njegova crkva, koja ove godine slavi svoj tristoti rođendan, zatvorena zbog obnove. Zahvaljujemo Društvu prijatelja dubrovačke starine na izdašnoj pomoći, ali i svima drugima koji svojim doprinosom obnovi ove crkve pokazuju ljubav prema našem parcu. S druge strane specifičnost ovogodišnje Feste je to što naš Grad, koji s pravom nazivamo Gradom sv. Vlaha, ove godine nema vlast, nego se nalazimo u svojevrsnom predizbornom razdoblju. To, htjeli mi to priznati ili ne, ima negativne posljedice na život našeg Grada, a i, kako smo vidjeli proteklih tjedana, na našu Festu. Nekako kao da nas ove godine, čak i više nego inače, sva ova naša događanja i rasprave koje su tome povod, nukaju da se zajedno s akademikom gosparom Lukom Paljetkom i mi s molitvom uključimo u Tihi noćni razgovor tete Ane s njezinim i našim parcem i da mu s pouzdanjem u njegov moćni zagovor preporučimo svoj Grad govoreć

Neka te ne zaboli ruka na kojoj grad

naš držiš, nigda, nigda, premda ti nije lako,

moj sveti Vlaho, ima svakakvijeh nas, što ćeš,

i teškijeh i lakih, ovako i onako,

lijepijeh, grubih, zlijeh, dobrijeh — ni svi prsti

na ruci tvojoj nijesu jednaki…

Citirao je biskup Paljetkove stihove i priključio se molitvi za one koji će u budućnosti voditi Grad:

- Neka im uvijek na pameti imaju ona načela: "Non bene pro toto libertas venditur auro" i "Obliti privatorum publica curate". Ta su načela proistekla iz naše kršćanske vjere i na njima je ovaj Grad u prošlosti izgradio svoj prosperitet. Ona su dobar temelj da može izgraditi i svoju budućnost. Isto molimo i za svoju domovinu i za našu Crkvu.

S nadom da imamo budućnost, a ne samo prošlost, pozdravljam i čestitam Festu sv. Vlaha vladinom povjereniku za Grad Dubrovnik gosparu Niku Pavloviću i svim gradskim službenicima, županu gosparu Nikoli Dobroslaviću sa zamjenicima i suradnicima, predsjedniku Županijske skupštine gosparu Ivanu Margaretiću i županijskim vijećnicima, kao i svim drugim predstavnicima društveno-političkog života, Sveučilišta i drugih znanstvenih institucija, kulture, prosvjete, športa, medija.

Biskup Uzinić je također između ostalog pozdravio i uvažene goste Grada i Feste kao što su predstavnici vjerskih zajednica, diplomatski zbor, zastupnici u Saboru i Europskom parlamentu, načelnici općina i hodočasnici.

"Pozdrav i hvala i sv. Vlahu, našem parcu, u čast kojega ćemo svečano i ponosno ponovo, 1043. put po redu, razviti naše barjake i zapjevati himnu, moleći ga da nam „tijelu zdravlje isprosi, a mir udijeli pameti“, „kako ono i oće ako Bog da. Amen, da Bog da!“ Živio sv. Vlaho! – zaključio je dubrovački biskup Uzinić. (DV)

1124
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.