Autor: admin
Datum objave: 14.02.2014
Share
Komentari:


Vilim Svečnjak - Donacije gradu Zagrebu

Predstavljanje će se održati u četvrtak 20. veljače 2014. u 18 sati,

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

 

ima čast pozvati Vas na predstavljanje knjige

 

 

Borivoj Popovčak, prof.:

Vilim Svečnjak - Donacije gradu Zagrebu

(Izdavač: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 2013.)

 

Na predstavljanju govore:

 

akademik Zvonko Kusić,

predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

akademik Tonko Maroević, recenzent

prof. dr. sc. Zvonko Maković, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, recenzent

Borivoj Popovčak, prof., upravitelj Strossmayerove galerije starihmajstora HAZU, autor

u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, Strossmayerov trg 14.

četvrtak 20. veljače 2014. u 18 sati,


Najljepše Vam zahvaljujemo na dolasku!

 

Vilim Svečnjak je rođen u Zagrebu 12. srpnja 1906. godine. Prvu slikarsku naobrazbu dobio je od Zlatka Šulentića na zagrebačkoj Realnoj gimnaziji. Upisao je Akademiju likovnih umjetnosti, kiparstvo kod Rudolfa Valdeca i Frana Kršinića, ali je diplomirao na slikarstvu kod prefesora Maksimilijana Vanke, Vladimira Becića, Tomislava Krizmana i Ljube Babića. Za vrijeme stipendijskog boravka u Parizu 1934. godine sudjeluje s grupom Zemlja na izložbama u Zagrebu i Sofiji. Sve do u godine Svjetskog rata Svečnjakovo stvaralaštvo karakterizira izrazita socijalna i društvenokritička nota ostvarena ekspresionističkim vokabularom virtuoznog crteža i temperamentnog senzibiliteta prema bojama. Već u tim godinama možemo definirati bit Svečnjakovog opusa koji će se razvijati kroz vrijeme u preplitanju, ulančavanju zasebnih, cjelovitih ciklusa. Početkom tridesetih godina to je ciklus iz Mitrovice, kasnije iz Braile na Crnom moru, pa slijede Balade Petrice Kerempuha, a početkom četrdesetih godina, s angažiranim ekspresionizmom preklapa se intimizam bonarovskog kolorizma. Kraj rata dočekao je u Rijeci, gdje će 1949. godine osnovati današnju Modernu galeriju, a od 1951. godine ponovno živi u Zagrebu. Opću posljeratnu, likovnu nedoumicu Vilim je Svečnjak riješio vraćanjem ekspresionističkim korjenima u makedonskom ciklusu 1948. godine, a desetljeće potom eksperimentira s elementima neokubizma i ruoizma. Šesdesetih godina slikarstvo Vilima Svečnjaka akceptira recentnosti nepredmetnog stvaralaštva, posebno oslobađanjem i individualizacijom rukopisa i palete na pejzažnim prospektima. Tu možemo jednu cijelu seriju slika označiti pristajanjem na poetiku nadrealizma, ali i prepoznati definitivno Svečnjakovo opredjeljenje za pejzažno slikarstvo.

Kontinuirano je samosatlno i skupno izlagao od 1934. godine do kraja života. Sudjelovao je na više od tristo skupnih izložbi. 1990. Darovnim ugovorom Marta i Vilim Svečnjak darovali su Gradu Zagrebu 842 djela.

Vilim Svečnjak umro je 3. lipnja 1993. u Zagrebu.

photos

https://www.google.hr/search?q=vilim+sve%C4%8Dnjak&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=LNz9Uu7hAoP8ywOwm4KoCQ&ved=0CCsQsAQ&biw=1024&bih=623

 

Galerija Divila

http://www.galerijadivila.hr/hr/autori.html

http://www.galerijadivila.hr/hr/pretraga-tagova.html?tags=Sve%C4%8Dnjak%20Vilim

 

911
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.