Autor: redakcija
Datum objave: 05.05.2012
Share
Komentari:


Vrata palače Sponza

dubrovačka dragocjenost

Konzervatorsko-restauratorski  postupak na monumentalnim vratima palače Sponza

 

Točno dvije godine (od travnja 2010. do travnja 2012. godine) trajao je konzervatorsko-restauratorski  postupak na monumentalnim vratima palače Sponza. Radove su izveli stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda na čelu s restauratoricom Romanom Jagić, a svečanost vraćanja obnovljenih vrata na pročelje palače, 4. svibnja popraćeno je izložbom u atriju, kojom je predstavljen cijeli postupak ovog zahtjevnog restauratorskog posla.

Ravnatelj HRZ-a prof. Ferdinand Meder koji je u ime ministrice kulture Andree Zlatar Violić, otvorio izložbu, ovom je prigodom istaknuo: - Kad je HRZ bio pozvan da sagleda mogućnost konzerviranja i restauriranja vrata Sponze, bile su dvije varijante, jedna da se izgrade nova kao kopija starih, a da se originalna vrata muzealno prezentiraju. Druga varijanta da se originalna vrata restauratorski urede i ostanu u funkciji. Prevladala je druga varijanta odlukom nadležnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. To je bilo iznimno iskustvo. Vrata su bila dopremljena u restauratorski atelje u Zagreb, gdje su rastavljena na sastavne dijelove. Ušlo se, rekao bih medicinski, u detaljnu anatomiju svega što su sačuvala, bilo da se radilo o originalnim elementima, bilo da se radilo o naknadnim intervencijama na vratima. Prateća izložba koju predstavljamo pokazuje što je sve obuhvaćeno ovim zahvatom. Dovoljno je reći da je 2000 segmenata ugrađeno u njih s obzirom na različite vrste oštećenja. Prethodno su napravljene detaljne fizikalno-kemijske analize. Imali smo egzaktnu potvrdu da je osnovna materija vrata iz 16. stoljeća, dakle da su nastala i postavljena u vrijeme kada je sama palača sagrađena. Prilikom rada pazilo se na sve izvorno i da sve bude krajnje funkcionalno. Mislim da je cijela ekipa koja je poslu pristupila multidisciplinarno ostvarila rezultat kojim se HRZ može podičiti. Pokušali smo ovom izložbom prezentirali što znači da su originalna vrata koja su bila stoljećima u funkciji sada  ponovno u izvornoj namjeni, ali u jednom obnovljenom stanju i istovremeno u maksimalno sačuvanom izvornom izgledu.

 – Renesansna palača Sponza, djelo glasovitog dubrovačkog graditelja Paskoja Miličevića građena od 1520.-1526.g, nakon Kneževa dvora drugo zdanje od najveće važnosti za Dubrovačku Republiku kao carinarnica, kovnica novca, kao mjesto gdje su se plemići dubrovački obrazovali,… u posebnoj namjeni ostala je do danas. U njenim prostorima od 1952. godine sjedište je Državnog arhiva u kojemu se čuva među ostalim najvrjedniji fond arhiv Dubrovačke Republike. Govoreći i zahvaljujući svim sudionicima na uspješno obavljenom poslu ravnatelj Arhiva Ivan Venier, podsjetio je na jednu vizualnu karakteristiku vrata koja po sačuvanom natpisu DOGANA svjedoči o jednom od njenih povijesnih namjena, te drugu, veliki grb Dubrovačke Republike koji ih krasi kao simbol palače državnog značaja i, jedinog  mjesta gdje se, osim na arhivskim dokumentima i poveljama može vidjeti. Brojnim posjetiteljima izložbe obratili su se također restauratorica Romana Jagić, pročelnica Konzervatorskog odjela Žana Baća i Denis Orlić, potpredsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine koje je financiralo  restauraciju. Svečanosti je doprinio Dubrovački kvartet svojim nastupom.  Osim monumentalnosti trajne karakteristike gotovo pet stoljeća stara vrata,  dragocjenom su obnovom stekla  'novi život' za  stoljeća koja slijede.

 

S. Seferović


Dubrovački vjesnik

989
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.