Autor: Prof.dr.sc.Mirna Floegel Mršić
Datum objave: 13.11.2013
Share
Komentari:


Vremeplov istražuje svetokriški dvorac

Glas Zagorja br. 110, 2013

Vremeplov istražuje svetokriški dvorac,

Glas Zagorja br. 110, 2013

 

Daroviti Osječanin Oscar Neumann preselio je u London i postao slavni Oscar Nemon. Njegovim djelom ponose se kraljevski dvori u Bruxellesu i Londonu, a uz njih i dvorac u Sv. Križu Začretju

                         

Danas malo tko zna tko je bio Oscar Neumann, ali štovatelji umjetnosti diljem svijeta znaju za kipara i medaljera Oscara Nemona. U svetokriškom dvorcu nalaze se tri skulpture O. Nemona koje je on darovao svom profesoru Maksu Melkusu da mu zahvali za podršku u doba osječkog đakovanja.

Oscar Neumann rođen je 1906. godine u Osijeku, gdje je izlagao svoja djela već kao gimnazijalac. Nestašni učenik Oscar u gimnaziji je uživao zaštitu profesora Maksa Melkusa, nastavnika njemačkog, koji je s puno razumijevanja za umjetničku dušu spašavao svog štićenika od kazni zbog igre s glinom za vrijeme nastave. Nakon mature, ne slušajući savjete Meštrovića, Neumann je otišao na studij u Beč. Nastavio je učiti u Parizu i zatim u Bruxellesu, gdje je izradio poprsja kralja Alberta I., kraljice Astrid i slikara Augustea Vermeyelena.  Portretirao je Sigmunda Freuda koji je bio oduševljen Neumannovim prikazom. Osijeku je darovao spomenik «Lipanjske žrtve» za sjećanje na ubojstvo Radića i drugih hrvatskih zastupnika u Beogradu 1928 godine. Holokaust je progutao mnoge iz Neumannove obitelji, no kipar je već 1938. godine je napustio Hrvatsku. Nastanio se u Engleskoj, gdje je ostao do svoje smrti 1985. godine. U Engleskoj je oblikovao skulpture brojnih uglednika, od bliskog prijatelja i zagovornika Winstona. Churchilla, Kraljice majke i kraljice Elizabete II. do Dwighta Eisenhowera, Harryja Trumana, grofa Montgomeryja, Harolda MacMillana, Margaret Thatcher i drugih velikana. Kraljica Elizabeta osobito ga je cijenila i pozvala ga da u dio palače St. James koristi kao svoj atelijer. Zanimljivo je da je Winston Churchill načinio amatersku skulpturu prijatelja Nemona. Nemonov reljef iz 1981.godine krasi katedralu u Canterburyju, a njegovo posljednje veliko djelo, spomenik Nacionalnom zrakoplovstvu u Torontu otkrila je kraljica Elizabeta II. 1984. godine. Nemon je stvarao do posljednjeg daha. Godine 1985. tvrtka Wedgewood je naručila portret Diane princeze od Walesa. Nemon je skicirao princezu pri prvom poziranju, ali je umro već prije sljedeće seanse. Svoj arhitektonski projekt Univerzalnog središta etike nije uspio ostvariti. Umro je u Oxfordu 1985. godine. Iste godine u Osijeku je bila otvorena memorijalna retrospektiva Nemonovih djela i postavljena skulptura Majka i dijete u gradskom parku. Nemonova kći Lady Aurelija Young diljem svijeta promovira očevu umjetnost, a ove godine održala je u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske predavanje o životu i djelu svog oca nakon što je prisustvovala otvorenju izložbe kojom je zagrebačka Židovska zajednica obilježila Europske dane židovske kulture.

 

941
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.